Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 30 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Eindhoven komt met wereldprimeur ‘geprinte huizen’

De laatste jaren worden 3D-printers steeds vaker ingezet voor het gebruik van allerlei zaken. In Eindhoven spreken ze nu van een wereldprimeur, omdat ze de eerste bewoonbare huizen krijgen die uit een 3D-printer komen rollen.

Comfort en betaalbaarheid

De vier betrokken bedrijven, de gemeente Eindhoven en de Technische Universiteit Eindhoven maken dat woensdag bekend bij de presentatie van een project van in totaal vijf 3D-geprinte woningen. Best bijzonder want de huizen moeten bewoond worden en daarom moet er worden voldoen aan bepaalde bouwschriften en eisen van bewoners zoals comfort en betaalbaarheid.

Volgens de plannen worden er vijf ‘printhuizen’ gebouwd. De huizen hebben opvallende ronde vormen en worden in een apart groen park neergezet in de Eindhovense nieuwbouwwijk Meerhoven. Ze worden na elkaar gerealiseerd om te kunnen profiteren van innovatie en techniekverbetering. Het eerste huis is nog gelijkvloers. Het vijfde huis bestaat uit drie verdiepingen en zal op locatie gebouwd kunnen worden, is de ambitie.

Baanbrekende innovatie

Volgens de betrokken partijen gaat het om een baanbrekende innovatie die voor opschudding kan zorgen in de (woning)bouwsector. Met een 3D-printer kunnen eenvoudig vormen worden gemaakt die met een traditionele bouwwijze erg arbeidsintensief zijn. Bouwen gaat sneller en is bovendien milieuvriendelijker, aldus de initiatiefnemers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.