Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 9 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Daders vergismoord krijgen celstraffen tot 30 jaar

Ze hadden zich vergist. De daders die op 8 oktober 2016 Djordy Latumahina doodschieten terwijl hij in zijn zwarte Mini Cooper zit. De 31-jarige man leek op een drugscrimineel, die in hetzelfde appartementencomplex woonde en in een soortgelijke auto reed.

Woensdag werd in de rechtbank van Amsterdam bekend dat de zeven daders in de zaak van de zogenoemde vergismoord gevangenisstraffen tot dertig jaar krijgen opgelegd.

Tony D.

Tegen de zeven verdachten was door het Openbaar Ministerie (OM) ook tot dertig jaar cel geëist. De rechtbank sprak Tony D. vrij van moord en poging tot moord. Hij kreeg vier maanden voor onder meer verboden wapenbezit.

De rechtbank legde de hoogste straf, hetzelfde als de eis van het OM, op aan de 42-jarige Djurgen W. Hij was een van de schutters. De organisator van de moordaanslag, Cedric R. (40) kreeg 26 jaar, na een eis van dertig jaar. Zijn broer Wendell (46) kreeg na een eis van 25 jaar vijftien jaar opgelegd. Ulrich B., een van de bestuurders van de vluchtauto, is veroordeeld tot achttien jaar (eis: 25 jaar). De helers van de bij de moord gebruikte gestolen auto’s kregen straffen tot 48 weken, waarvan de helft voorwaardelijk.

Kindje

Latumahina werd met acht kogels gedood. Zijn vriendin zat naast hem in de auto en werd zes keer geraakt. Ze liep zeer ernstige verwondingen op. Hun tweejarige kindje dat op de achterbank zat, werd wonder boven wonder niet geraakt. „Gelukkig, alhoewel het heeft wel moet meemaken wat er met haar ouders is gebeurd", aldus de rechtbank, die de aanslag „nietsontziend, onverschillig en bruut" noemde.

Latumahina werkte als dj en programmeur in de Amsterdamse club Bitterzoet. Hij was geen bekende van de politie en had geen connecties met de onderwereld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.