Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Stankoverlast in westen van Nederland door paasvuren

De paasvuren in het oosten van het land hebben zondagmiddag voor flinke stankoverlast in het westen van het land gezorgd. De Zuid-Hollandse milieudienst DCMR kreeg bijna vijftig meldingen binnen van stankoverlast door brandlucht.

De klachten komen uit Hoek van Holland, Brielle, Hellevoetsluis, Westvoorne en Rockanje. Ook in de regio Haaglanden zijn er klachten binnengekomen.

Brandlucht

Volgens de DCMR is de brandlucht afkomstig van de paasvuren in het oosten van het land. Vanaf de Noordzee waait de brandlucht weer terug het land is. De milieudienst verwacht dat de brandlucht langzaam landinwaarts trekt en zo nog meer overlast zal geven.

Metershoge bulten

Het paasvuur is een oud ritueel dat gedaan wordt op eerste of tweede Paasdag. Voor een paasvuur verzamelen mensen soms weken- of maandenlang grote hoeveelheden hout en gooien dit op een grote bult die tientallen meters hoog kan zijn. ’s Avonds als het donker is wordt de bult hout aangestoken.

Paasvuren worden voornamelijk afgestoken in de provincies Drenthe, Groningen, Overijssel en Gelderland. Ook in Friesland en Noord-Brabant komen op sommige plekken paasvuren voor.

Op Twitter showen mensen vol trots hun paasvuur:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.