Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Prijs van vlees moet omhoog door btw’

De overheid zou vlees onaantrekkelijk moeten maken door meer btw of accijnzen te heffen. Dat is nodig om klimaatdoelstellingen te behalen, beweert de Raad voor leefomgeving en infrastructuur (Rli).

„De eetgewoonten van Nederlanders zullen drastisch moeten worden aangepast om de uitstoot van schadelijke broeikasgassen tegen te gaan", vindt de Raad. „Dat betekent dat we substantieel minder vlees moeten gaan eten en meer groente, peulvruchten en andere vegetarische producten."

Tv-koks

Op dit moment zou de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten 70/30 zijn. Maar als het aan de Rli ligt, verschuift dit naar 40/60. Niet alleen de overheid moet daarbij een handje helpen. Ook zouden er tv-koks ingezet moeten worden om te zorgen dat „eten met meer groenten en fruit en minder dierlijke producten wordt geassocieerd met aantrekkelijk, lekker, en gemakkelijk te bereiden voedsel".

Daarbij is het de verantwoordelijkheid van de voedselindustrie, de groothandel, supermarkten en restaurants om „duurzamere” producten aan te bieden.

Broeikasgas

Volgens de Rli draagt de productie en consumptie van dierlijke producten, zoals vlees, zuivel en eieren, in belangrijke mate bij aan de broeikasgasuitstoot. De veehouderij veroorzaakt nu 10 procent van de totale uitstoot.

De afspraken die in het klimaatakkoord van Parijs zijn gemaakt over beperking van de uitstoot van broeikasgassen brengen voor Nederland „een kolossale klimaatopgave” met zich mee. Zo moet de uitstoot in 2050 95 procent lager zijn dan in 1990.

De RLi is een is een onafhankelijk adviesorgaan dat regering en parlement adviseert over duurzame ontwikkeling van de leefomgeving en infrastructuur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.