Johan van Boven
Johan van Boven Nieuws 9 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Peter R. terug bij Holleeder-zaak na schoenengate

Update 10.55 uur:

Peter R. de Vries is rond de klok van kwart voor elf teruggekeerd in de gerechtsbunker in Osdorp.

——

Het zou op voorhand een spannende dag worden in de gerechtsbunker van Amsterdam, waar Peter R. de Vries maandag zou getuigen in de Holleeder-zaak. Volgens ooggetuigen is hij echter weer vertrokken, omdat hij tijdens de strenge controle aan de deur zijn schoenen niet uit wilde doen.

Saskia Belleman, verslaggever van De Telegraaf die zaak op de voet volgt, meldde op Twitter dat De Vries zijn biezen pakte.

Het is een standaard procedure dat bezoekers van de gerechtsbunker bij binnenkomst hun schoenen en jas moeten uittrekken, zodat zij goed gefouilleerd kunnen worden. De rechter benadrukte dan ook dat De Vries zich niet volledig uit hoefde te kleden, maar zich gewoon aan de voorgeschreven regels moest houden door ook zijn schoenen uit te trekken.

Parkeren

Het is nog niet bekend of De Vries terugkeert om alsnog zijn schoenen uit te trekken en te getuigen. De rechtbank kan hem daartoe verplichten. Willem Holleeder zat wel al klaar. Volgens de voorzitter van de rechtbank speelde het feit dat De Vries niet onder de rechtbank mocht parkeren ook een rol.

Belleman belde met De Vries om te vragen wat zijn beweegreden was, waarop hij zei er niet op uit te zijn om de boel te saboteren, maar dat er grote ‘onwelwillendheid’ was bij de rechtbank.

Nieuwe datum

Gezien de tweets van Belleman wordt de sfeer in de rechtbank er niet beter op nu De Vries ook nog eens heeft aangegeven niet aanwezig te kunnen zijn op de nieuwe datum die voor het verhoor is geprikt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.