Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 21 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Oranje ballonnen vaker geweerd tijdens Koningsdag

Aanstaande vrijdag is het weer zover. Dan kleurt heel Nederland even een dag oranje vanwege Koningsdag. Gezichten worden oranje, de kleding, slingers, maar geen ballonnen.

Tenminste, steeds meer Oranjeverenigingen kiezen onder druk van tegenstanders – voornamelijk milieuorganisaties – voor een alternatieve optie. Zo gaat men in IJsselstein na brieven van milieuorganisaties en burgers nu voor bellenblaas.

Bellen zie je minder goed

„Het is wel jammer dat we geen ballonnen meer oplaten want kinderen vonden het altijd fantastisch. Bellen zie je natuurlijk veel minder goed, maar het is wel een stuk beter voor het milieu’’, zegt voorzitter Patrick Simons tegenover Het Algemeen Dagblad.

Niet overal willen ze zwichten voor de druk, zo ook in Nijkerk. Daar blijkt dat het dan niet meer bij brieven sturen blijft. „Vorig jaar waren we 2.000 euro kwijt aan beveiliging omdat activisten dreigden de boel te komen verstoren. Uiteindelijk is dat niet gebeurd. Nog een keer een rekening van 2.000 euro kunnen we als vereniging niet betalen", zegt de plaatselijke voorzitter Michel Beeloo.

Hij vindt zijn vereniging een makkelijk doelwit. „Laat ze zich eens richten op politieke partijen die campagne voeren met ballonnen. Of laat ze zich tot de fabrikanten wenden. In Nijkerk laten we honderd ballonnen op die het keurmerk hebben van De Groene Ballon. Ze zijn gemaakt van latex, een natuurproduct."

Motie

Overigens is het bannen van ballonnen een plan dat overeenstemt met de politiek. In 2014 werd er in de Tweede Kamer een motie aangenomen, waarin gepleit werd voor het ‘ontmoedigen’ van het oplaten van ballonnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.