Ontoelaatbaar gedrag zou de aanleiding zijn ©Tims ^ Tent
Metro en ANP
Hoofdredacteur Casper Sikkema is ontslagen bij online jongerenplatform Vice. Dat heeft algemeen-directeur van Vice Benelux Sjoerd Raaijmakers bevestigd tegenover NRC. De reden van zijn onmiddellijke vertrek is dat Sikkema „ontoelaatbaar gedrag heeft vertoond”.
,,Daardoor is een vertrouwensbreuk ontstaan en hebben wij afscheid genomen", aldus Raaijmakers. Op verdere vragen over de gebeurtenissen en een eventuele aangifte wil Raaijmakers niet ingaan vanwege privacy en juridische redenen.
De hoofdredacteur is per direct ontslagen ©VICE
De 32-jarige in Colombia geboren Sikkema trad twee jaar geleden aan als hoofdredacteur bij Vice Benelux, onderdeel van het internationale mediabedrijf Vice Media. Daarvoor was hij adjunct-hoofdredacteur bij Nieuwe Revu. Hij had de dagelijkse leiding over tien titels, waaronder de nieuwssite, maar ook het op vrouwen gerichte Broadly en Munchies, over eten. Ook televisiezender Viceland hoort bij het mediamerk.
De Nederlandse tak van Vice begon in 2006. Het platform, gericht op millennials, staat bekend om een originele, brutale en soms activistische toon. Zo is er een vaste rubriek waarin een sekswerker over haar beroep vertelt, speelt drugs een belangrijke rol in de onderwerpkeuze, is er veel ruimte voor eigenwijze persoonlijke verhalen en worden er veel internationale VICE-artikelen vertaald in het Nederlands.
Artikelen en video’s op de site zijn gratis te bekijken. Het verdienmodel is volledig gebaseerd op advertentie-inkomsten van voornamelijk branded content. Wat de aard is van het 'ontoelaatbare gedrag' is dat leidde tot het abrupte ontslag van Sikkema, is niet bekend gemaakt. Sikkema heeft nog niet gereageerd op de beslissing, zijn Twitteraccount is sinds vanmiddag achter eens slotje gegaan.
Personeel vleesbedrijven in gevaar. / ANP
Metro en ANP
In Amsterdam blijkt er bij vijf vleesverwerkende bedrijven van alles mis te zijn met de arbeidsomstandigheden, waaronder de veiligheid van het personeel.
Doordat de bedrijven zich niet aan voorschriften houden, lopen medewerkers 'ernstig gevaar', constateert de Inspectie SZW na een reeks controles in samenwerking met de politie.
De inspectie vermoedt dat ook sprake is van onderbetaling, zwart werk en het onterecht inhouden van salaris.
De dierenambulance in Amsterdam. / ANP
Metro
In IJselstein is maandag een kat overleden nadat er vuurwerk in zijn achterwerk is gestopt. Dat meldt het AD.
DJ Karel liep rond in IJsselstein, bij het park en de huizen grenzend aan de Hogebiezen. Toen de rode kater zich maandag - na een nacht niet thuis geweest te zijn - opmerkelijk gedroeg, heeft baasje Marga hem meegenomen naar de dierenarts.
Sanoma verkoopt Donald Duck, vtwonen en nu.nl aan DPG Media. /ANP
Metro en ANP
Het Finse mediabedrijf Sanoma verkoopt zijn Nederlandse activiteiten aan DPG Media. De Belgische onderneming die voorheen bekend stond als De Persgroep betaalt 460 miljoen euro voor Sanoma Media Netherlands.
Onder Sanoma Media Netherlands vallen onder meer de Libelle, Donald Duck, vtwonen en nieuwswebsite NU.nl. DPG Media is onder meer eigenaar van de Volkskrant, AD en Qmusic.
Volgens DPG-topman Erik Roddenhof is de overname van Sanoma Nederland „een belangrijke versterking van de onderneming en een noodzakelijke stap in de steeds verder digitaliserende wereld."
Onderzoek naar doden vulkaanuitbarsting. / EPA
Metro en ANP
De politie in Nieuw-Zeeland stelt een onderzoek in, naar hoe zeker vijf mensen zijn omgekomen bij een vulkaanuitbarsting op het eiland White Island afgelopen maandag.
Volgens de politie zijn de acht nog vermiste mensen waarschijnlijk ook omgekomen. Wat precies onderzocht gaat worden, maakte de politie niet bekend.
Het Amsterdam Light Festival. / ANP
In samenwerking met Huawei
Heb jij een passie voor fotografie? Geef je dan op voor de fotografieworkshop van Huawei op dinsdag 10 december (17.00 – 19.00 uur).
Waar? Je gaat mee op een luxe boot in Amsterdam, met heerlijke hapjes en drankjes vaar je langs de lichtkunstwerken van het Amsterdam Light Festival!
Hoe? Met een Huawei smartphone leer je van een expert de mooiste foto’s in het donker te maken. Handig, als jij juist tijdens de donkere feestdagen toch de meest bijzondere pics wilt maken. Je krijgt eerst een workshop en daarna mag je de opgedane kennis zelf uitproberen door objecten van het Amsterdam Light Festival te fotograferen. Zo stap je de luxe boot af met de mooiste content!
De Mobiel Bankieren app van de Rabobank. / ANP
Metro en ANP
Voor ouderen blijft contant geld van cruciaal belang. Meer dan 10 procent van de ouderen in Nederland kan niet internetbankieren, ook al hebben ze een computer en zijn ze online actief.
Dat meldt de ANBO na onderzoek onder bijna 10.000 ouderen. „De ontwikkelingen gaan snel, vooral bij de technologie. Het gebruik van contant geld neemt onder andere hierdoor snel af. Daarom is het zaak dat wij zorgen dat mensen kunnen blijven meedoen", zegt directeur Liane den Haan.
Door een schietpartij op het 24 Oktoberplein raakten meerdere mensen gewond. /ANP
Metro en ANP
Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht presenteert dinsdag samen met politie, het Openbaar Ministerie en de Veiligheidsregio Utrecht een rapport over het optreden van de crisisorganisatie rond de tramaanslag in de domstad.
Het rapport gaat onder meer over hoe de hulpdiensten hebben samengewerkt en hoe de communicatie was. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement.
Instappen en wegwezen, maar met een automatische treinpiloot. / Robin van Lonkhuijsen | ANP
Erik Jonk
De NS voert in de nacht van dinsdag op woensdag een experiment uit met een automatische treinpiloot.
Kan een trein veilig rijden als hij wordt bestuurd door een automatische treinpiloot? Dat gaan de Nederlandse Spoorwegen testen op de Hanzelijn (Lelystad – Zwolle).
Dinsdag om 00.56 uur vertrekt een Sprinter SNG vanaf station Dronten, waar hij 25 minuten later ook terugkeert. Verloopt deze rit zonder problemen, dan rijdt de trein gedurende de nacht nog een aantal keren op een neer tussen Kampen en Swifterbant.
Metro
Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.
+3
Tosca de Jong
Lege broodtrommels en geen geld voor schoenen of een winterjas; duizenden Nederlandse kinderen leven in armoede. Van alle kinderen in Nederland groeit ruim acht procent op in armoede. Het aantal kinderen dat in armoede leeft is niet gestegen, maar ook niet gedaald. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.
Een fiets, sportschoenen en een volle broodtrommel voor op school. Het zijn dingen die elk kind nodig heeft om op een gezonde en sociale manier mee te draaien in de maatschappij. Voor gezinnen die in armoede leven, zijn deze dingen niet vanzelfsprekend. Er leven duizenden kinderen in Nederland die zonder eten naar school gaan, niet kunnen sporten, laat staan met hun familie op vakantie kunnen.
Gezinnen die in deze situatie zitten kunnen een beroep doen bij verschillende hulpinstanties. Het Nationaal Fonds Kinderhulp, dat dit jaar 60 jaar bestaat, is er daar één van. Zij helpen kinderen van 0 tot 21 jaar. Het fonds heeft het aantal aanvragen de afgelopen jaren zien verdubbelen. „Wij komen allerlei schrijnende gevallen tegen. Kinderen die op een dun matrasje op de grond slapen omdat er geen geld is voor een echt bed”, vertelt woordvoerder Irene Boersma. De aanvragen doen de ouders niet zelf, maar lopen via hulpverleners die bij de mensen thuis komen. „Er wordt niet direct en alleen naar het inkomen gekeken, maar naar de hele financiële situatie. Het kan zijn dat iemand op papier ‘genoeg’ verdient, maar dat hij of zij weinig overhoudt door bijvoorbeeld het aflossen van schulden.” De aanvragen kunnen voor de meest uiteenlopende benodigdheden zijn. „Het ene kind heeft een laptop voor school nodig, een ander kind wordt geholpen met een sinterklaascadeautje. Op dit moment zijn er vooral warme kleren nodig, zoals winterjassen. Er zijn kinderen die nog in een dun zomerjasje rondlopen.”
We zouden het wat vaker over de dood moeten hebben. Foto: Getty
Tim van der Steen
We zouden wat vaker moeten praten over de dood, vindt Martien Versteegh. Daarom schreef ze het boek Uit het leven gegrepen – jongeren van 14 tot 40 over de dood.
We gaan allemaal dood, maar hebben het er weinig over. Dom en zonde, want het levert uiteindelijk alleen maar extra stress op en voor nabestaanden maakt een taboe het alleen maar ingewikkelder. „Toen mijn moeder overleed had ze al een heel plan klaarliggen”, zegt auteur Martien Versteegh. „Dat maakte het voor ons eigenlijk gemakkelijk. Als je dat niet hebt kan dit voor nabestaanden enorme stress opleveren.”
Uiteindelijke omslag van het boek, Uit het leven gegrepen.
Foto: Robert Vos / ANP
Quincy Brouwer
'Onze vis smaakt als de tongzoen van een zeemeermin' is gekozen tot de slechtste slogan van afgelopen jaar.
De verkiezing van slechtste slogan van Nederland wordt al acht jaar gehouden. Dit jaar ging de prijs naar Wiebe en Luuk de Haan van De Zilte Zeemeermin. De ‘visbroers’, zoals ze zichzelf noemen, lieten onder anderen ‘Je rijbewijs hale, doe je bij die kale’ van Rijschool Rayactie en ‘Geen geëikel recycle’ van P. van der Veldt Transporten achter zich.
Presentator Jeroen Pauw. / ANP
Metro
Jeroen Pauw stopt over twee weken met zijn talkshow PAUW. Dat heeft de presentator laten weten in een bericht op zijn Instagram. De presentator blijft wel bij de publieke omroep.
In zijn bericht laat hij weten toe te zijn aan „andere gesprekken en reportages met iets meer lengte en diepte dan het ‘gesprek van de dag’ en de ‘waan van de week’.” Hij besluit zijn bericht met de woorden dat hij zijn talkshow met veel liefde en plezier heeft gemaakt.
Dreigingsniveau terrorisme terug van 4 naar 3. / ANP
Metro en ANP
De kans dat er in Nederland een terroristische aanslag gaat plaatsvinden is afgenomen. Het dreigingsniveau zal daarom door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) worden teruggeschroefd van niveau 4 naar 3.
De terroristische dreiging is nog steeds 'aanzienlijk', maar niet langer 'reëel'. Dat komt doordat de kans is afgenomen dat jihadisten in Nederland toeslaan. Tot twee jaar geleden pleegden zij jaarlijks tientallen aanslagen in Europa, maar dat is veranderd. En die afname lijkt blijvend, constateert de NCTV.
Aardbeving van 2,8 ten westen van Texel. / ANP
Metro en ANP
In de bodem onder de Noordzee is een aardbeving geweest. Die had een kracht van 2,8.
Het epicentrum lag ongeveer 40 kilometer ten westen van Den Helder en Texel. De beving wordt veroorzaakt door gas- of zoutwinning, meldt het KNMI.
Een jonge vluchteling uit Syrië. / Getty Images
Erik Jonk
Bijna 50 miljoen kinderen zijn op dit moment wereldwijd op de vlucht. Niet eerder waren dat er zoveel.
De kinderen zijn op de vlucht voor oorlog, geweld, armoede of natuurrampen. Van de 50 miljoen bevinden zich 9 miljoen jongeren in het Midden-Oosten. Er is dringend meer hulp nodig om al die kinderen bij te kunnen staan, meldde UNICEF maandag. „Waar conflict heerst, zijn kinderen vaak de eerste en de grootste slachtoffers”, zegt Geert Cappelaere van de kinderrechtenorganisatie.
Cappelaere werkte tien jaar voor UNICEF in het Midden-Oosten en maakte veel oorlogen van dichtbij mee. „Kinderen vinden het lastig om oorlog een plek te geven in hun leefwereld”, zegt hij. „Voor volwassenen is dat al moeilijk, voor kinderen helemaal. Zij leven in onzekerheid en weten vaak niet wat er met hun vriendjes en familie is gebeurd. Voor een kind is dat vreselijk.”
Bij de vulkaanuitbarsting zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen. / EPA
Metro en ANP
Op het Nieuw-Zeelandse eiland waar eerder maandag een vulkaan uitbarstte zijn geen mensen, dood of levend, meer aangetroffen. Dat meldt de Nieuw-Zeelandse politie na het uitvoeren van meerdere verkenningsvluchten boven het eiland.
Na de vulkaanuitbarsting op White Island, een toeristische bestemming, zijn tot nu toe vijf doden geteld. De politie sluit nog niet uit dat het aantal nog oploopt. Er worden nog mensen vermist, maar het exacte aantal is niet bekend. Er zijn zeker 22 mensen gewond geraakt. Ze hebben allen brandwonden, meldt de regionale ambulancedienst.
De doden en gewonden zouden uit verschillende landen afkomstig zijn. Of zich Nederlanders onder de slachtoffers bevinden, is nog niet bekend. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zoekt dat uit. Er wonen geen mensen op het eiland.
Lachgas verboden als roesmiddel. / ANP
Metro en ANP
Lachgas mag niet meer als roesmiddel worden gebruikt. Het kabinet verbiedt het onder jongeren razendpopulaire middel, omdat onderzoekers concluderen dat het gevaarlijker is dan gedacht. Gebruik in de slagroomspuit en voor verdoving bij de tandarts blijft wel toegestaan.
Lachgas komt op een zwarte lijst van de Opiumwet, schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis aan de Tweede Kamer. Daarop staan onder meer qat en slaapmiddelen. „Het recreatief gebruik van lachgas heeft zich ontwikkeld tot een drugsprobleem en daarmee is de Opiumwet de juiste route om dit aan te pakken", vindt Blokhuis.
Rusland zwaar gestraft voor dopingschandaal. / EPA
Metro
Rusland mag de komende vier jaar niet aan Olympische Spelen en WK's deelnemen. Dat heeft wereldantidopingbureau WADA maandag in Lausanne besloten, bevestigt een woordvoerder.
Het WADA neemt daarmee een advies over van de commissie die onderzoek deed naar dopingpraktijken in Rusland.
Daaruit kwam naar voren dat er ook na de bewezen fraude in de atletiek en tijdens de Winterspelen van Sotsji nog steeds sprake is geweest van grootscheepse dopingfraude in de Russische sport.