Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 10 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Nu kunnen ook naasten van slachtoffers geld krijgen

De Eerste Kamer heeft net met een wetsvoorstel ingestemd waardoor nabestaanden en naasten van slachtoffers met ernstig en blijvend letsel als gevolg van bijvoorbeeld een verkeersongeluk, bedrijfsongeval of geweldsmisdrijf recht op een vergoeding hebben. Deze vergoeding voor zogeheten ‘affectieschade’ bedraagt tussen de 12.500 en 20.000 euro, die betaald moet worden door degene die verantwoordelijk is voor het ongeval.

De organisatie Slachtofferhulp Nederland zet zich al jaren in voor deze wet. Zij is daarom uiteraard erg blij dat dat zijn vruchten heeft afgeworpen, te meer omdat Nederland op dit punt achterloopt op andere landen.

„Nederland is het enige land in de Europese Unie waar géén tegemoetkoming voor affectieschade wordt betaald", aldus Victor Jammers van de raad van bestuur.

Erkenning

Het lijkt nu misschien alsof het de nabestaanden van slachtoffers alleen om het geld gaat. De wet voelt echter ook als een stukje erkenning en is bovendien broodnodig, vertelt een nabestaande.

„Banen gaan verloren, mensen worden ziek, gezinnen vallen uit elkaar en dan is er ook nog de financiële impact welke dit met zich meebrengt", zo vertelt de nabestaande.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.