Binnenland

Likeability of 3

Man valt 5 meter naar beneden in kerktoren

De man was bezig met werkzaamheden in de kerk toen hij viel. Foto ter illustratie: Colourbox

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

16 APR 2018

In het Gelderse Velddriel is een man zo'n vijf meter naar beneden gevallen in de kerktoren van van de H. Martinuskerk. Hij was bezig met werkzaamheden in de toren toen hij viel.

Na twee uur gered

Volgens de politie kwam de man op de tweede verdieping van de toren terecht. Hij kwam ongelukkig ten val, waardoor hij niet zo gemakkelijk gered kon worden. Een speciaal brandweerteam uit Rotterdam moest naar Velddriel komen om de man uit de toren te halen. Na zo'n twee uur kon hij uit de toren worden getild.

De man raakte gewond maar was wel bij kennis. Hij is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Het is nog niet duidelijk hoe de man ten val is geraakt.

LEES OOK


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

100+

Technische vmbo-afdelingen dicht door leerlingtekort

Technische vmbo-afdelingen dicht door leerlingtekort

Leerling tijdens vakwedstrijd op het Deltion College in Zwolle Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Techniekafdelingen van vmbo-scholen dreigen door een tekort aan leerlingen te moeten sluiten.

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat het gaat om een derde van de scholen. Voor het eerst in tien jaar tijd nam het aantal leerlingen in het voortgezet onderwijs af en dit zal de komende jaren niet beter worden. Volgens DUO krijgt een vijfde van de scholen een stuk minder leerlingen.

Dure opleidingen

Wanneer scholen dit soort problemen hebben, zijn het vaak de technische opleidingen die als eerste gesloten worden, zegt Paul Rosenmöller van de VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs. Dit zijn namelijk ook de dure opleidingen.

Het aantal leerlingen daalt logischerwijs vanwege het feit dat er minder kinderen worden geboren. En omdat leerlingen in Nederland meer havo of vwo zijn gaan doen, krijgt het vmbo relatief minder leerlingen. Zeker de technische opleidingen hebben het zwaar: in de afgelopen tien jaar nam het aantal leerlingen dat koos voor een technisch vmbo-profiel af van 37.300 naar 25.500.

100 miljoen euro

De overheid wil voorkomen dat er in sommige regio’s van het land helemaal geen technische vmbo-afdelingen meer zijn en daarom hebben ze 100 miljoen euro beschikbaar gesteld. De VO-raad adviseert scholen om dit geld goed te gebruiken door samen te werken met elkaar en de arbeidsmarkt.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

98

video icon
Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Waarom kopen we nog lp's en cd's?

Record Store Day is de dag dat platenzaken gouden zaken doen. Artiesten treden op in winkels en trekken zo tientallen klanten die weglopen met lp's en cd's. Waarom is het fysieke product ondanks alle digitalisering toch nog best populair?


Views

0

Likeability of 5

Uniek: slaap in een luchtbel in de Keukenhof!

Wil je een keer wakker worden op een plek waar nog (bijna) nooit iemand heeft geslapen? Foto: Booking.com

In samenwerking met Booking.com

17 APR 2018

Zin om een nachtje de bloemetjes buiten te zetten en wil je een keer wakker worden op een plek waar (bijna) nooit iemand heeft geslapen? Mooi, want dat kan. Vanaf deze week kun je in een unieke doorzichtige tent slapen in de Keukenhof.

Nicolette Kluijver sliep dinsdagnacht als allereerste persoon ooit in de Keukenhof in de speciale 'Tulip-Pod'. Maar de originele locatie is niet alleen weggelegd voor de BN'ers onder ons: jij kunt straks ook je geliefde/beste vriendin/moeder verrassen met een speciaal nachtje weg tussen de iconische tulpenvelden.

Stiekem best wel leuk

De Keukenhof? Je denkt misschien dat het een plek is voor ouderen en toeristen. Die toeristen zijn echter zo gek nog niet, want de Keukenhof is stiekem best heel leuk. Wie wordt er niet vrolijk van bloemen? En deze week kun je er dus ook slapen in een buitengewone luchtbeltent.

Tulip-pod Foto: Booking.com

Romantiek & bloemenselfies

Goed, meer over die unieke overnachting. Je ontwaakt tussen de tulpen, middenin de natuur. Het thema van de Keukenhof is dit jaar romantiek. We kunnen je vertellen: met deze overnachting kun je het niet romantischer krijgen.

Booking.com heeft een speciale doorzichtige luchtbel opgesteld met panoramisch uitzicht over de tulpenvelden. Omdat je in de Keukenhof slaapt, kun je ’s ochtends gelijk het park in. Dat is een behoorlijk voordeel: in de ochtend is het een stuk rustiger dan overdag, dus heb je alle tijd om een perfecte bloemenselfie te maken.

Genoeg tijd en plek om leuke foto's te maken! Foto: ANP

Als eerste persoon ooit slapen op de Keukenhof

Presentatrice en reisfanaat Nicolette Kluijver heeft als eerste een nachtje mogen doorbrengen in de bijzondere tent. Als verrassing nam ze haar moeder en oudste dochter Isabelle mee.

Als presentatrice voor '3 Op Reis' is Nicolette al op heel veel verschillende plekken geweest, zo vertelt ze enthousiast. De Keukenhof blijkt echter hoog op het lijstje van gekste plekken ooit te staan: „Ik heb best wel op gekke plekken geslapen. Een keer in een boomhut in Afrika, een keer bij de nomaden in de woestijn... maar ik denk dat deze overnachting wel in de buurt komt inderdaad.”

Ondanks dat Nicolette nu een gezin heeft met drie kinderen vliegt ze het liefst nog de hele wereld over. „Onze laatste vakantie zijn we naar Zanzibar gegaan. We proberen dan altijd unieke plekjes te vinden waar we kunnen watersporten.”

Tip voor de mooiste plek in Europa? „Corsica: dat is echt schitterend en je hebt helemaal niet het gevoel dat je in Europa bent”, aldus de presentatrice.

Nicolette Kluijver sliep als allereerste persoon ooit op de Keukenhof. Foto: Booking.com

Glamping

Hoewel de tent van Booking.com meer weg heeft van een mini-huisje blijft het toch een soort van kamperen, maar dan wel met een comfortabel bed in plaats van een matje. Nicolette vindt dat alleen maar leuk. „Ik ben namelijk helemaal geen luxepoes. Ik heb al even gekeken en ik zag in de tent een koelkastje en koffiezetapparaat staan, dus echt back-to-basic is het niet hoor!”

Waar de presentatrice het liefste voor kiest tijdens hun familievakantie? „Dat is altijd een beetje een strijd bij ons thuis. Joost houdt namelijk wel heel erg van luxe, ik ben er helemaal niet van. Ik voel me dan zelfs een beetje ongemakkelijk. Op vakantie laat ik mijn make-up tas het liefste thuis. Knot op mijn hoofd, bikini aan en gaan! En niet meer hoeven nadenken.”

Ze vervolgt: „Kamperen vind ik heel leuk. Ik heb vorige zomer met mijn oudste dochtertje nog gekampeerd. Gewoon in Nederland hoor. We sliepen toen op een camping gewoon bij de boer; echt te gek!”

De Keukenhof is leuker dan je denkt!

Ook jij kunt straks slapen als een roosje

Een overnachting in de Tulip-pod is perfect voor een uitstapje met je lover, verrassing voor je beste vriendin of leuk als vroeg moederdagcadeau.

Na het inchecken worden gasten begeleid naar de luchtbel, die is uitgerust met alle benodigdheden voor een onvergetelijke en sfeervolle overnachting. Ook heb je toegang tot het gehele park en krijg je een diner aangeboden in een van de restaurants van de Keukenhof. En de volgende ochtend krijg je een ontbijtje.

Wees er wel een beetje snel bij, want er zijn maar drie nachten beschikbaar en ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt'. Boeken kan alleen op 17, 18 en 19 april vanaf 10 uur s’ ochtends voor een overnachting voor twee personen op 20, 21 of 22 april.

Voor de prijs van 69 euro hoef je het ook niet te laten. Dit bedrag staat symbool voor het 69-jarig bestaan van Keukenhof. Een overnachting boeken in de Tulip Pod doe je hier.


love
user_b36acf7bf3fa2ba42fb5109419e560b1944b8c10_avatar

Views

500+

'Bloedproef moet mogelijk worden na verkeersongeluk'

'Bloedproef moet mogelijk worden na verkeersongeluk'

Foto: Pixabay

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Bij mensen die zware verkeersongelukken hebben veroorzaakt en hierbij zijn overleden, moet bloed worden afgenomen om te bepalen of ze onder invloed waren tijdens het rijden.

Dit willen de Landelijke Organisatie Verkeersslachtoffers en de Vereniging Verkeersslachtoffers. Op dit moment mag er nog geen bloedproef worden gedaan op het moment dat er vermoeden is van alcoholgebruik, omdat dit simpelweg niet mag bij een overleden persoon.

Nabestaanden

„Snijden mag wel, maar bloed afnemen niet”, zegt Elly Winkel tegen De Telegraaf. „Dat is echt bezopen, om maar in de terminologie te blijven. Nabestaanden van slachtoffers hebben er recht op precies te weten wat het ongeluk heeft veroorzaakt. Niet weten staat de verwerking in de weg.”

De organisaties krijgen steun van de politie. „Voor nabestaanden is het vaak onverteerbaar om niet te weten of er drank in het spel was. Ook wij willen precies weten hoeveel doden er vallen door drank achter het stuur. Dat blijft nu gissen", aldus een woordvoerder.

Bepaalde voorwaarden

Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt dat er wordt gekeken naar de mogelijkheid om dit op te nemen in de wet, zodat onder bepaalde voorwaarden onderzoek kan worden gedaan op het lichaam van een omgekomen verdachte of omgekomen slachtoffer.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

41

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

In samenwerking met Beer in a Box

19 APR 2018

De Grote Bierquiz van Metro en Beer in a Box is een doorslaand succes.

Duizenden mensen hebben de afgelopen twee weken meegedaan aan de Grote Bierquiz. Omdat de quiz nog tot en met 1 mei te maken is, hebben Beer in a Box en Metro alvast een reeks interessante uitkomsten op een rijtje gezet. Doe uiterlijk 1 mei ook mee, want er zijn mooie prijzen te winnen. Ga naar www.beerinabox.nl/quiz.

Meer brouwerijen dan in 'bierland'

Je moet echt onder een steen geleefd hebben om niet te zien dat speciaalbier een trend is in Nederland. Het aantal nieuwe brouwerijen dat er jaarlijks bijkomt is duizelingwekkend te noemen (ons land heeft inmiddels meer dan vijfhonderd geregistreerde brouwers, dat zijn er meer dan in ‘bierland’ België). Maar waar krijgt speciaalbier nu zijn bijzondere smaak van? En hoe lang brouwen we eigenlijk al bier? Van hele simpele vragen tot supermoeilijke, je test je eigen kennis in een paar minuten op www.beerinabox.nl/quiz.

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

„Of je nu net komt kijken of al heel veel weet, de Grote Bierquiz is bedoeld om je kennis te testen. Wij willen mensen vooral op een leuke manier meer leren over speciaalbier. Daarom krijgen alle deelnemers na 2 mei een persoonlijke pagina met alle informatie over de vragen die ze goed of fout hadden”, zegt Victor Kuppers, chef quiz bij Beer in a Box, de startup die op basis van jouw smaak de beste speciaalbieren voor je selecteert.

Feiten en getallen

Alles goed. Slechts 16 bierkenners hebben álle antwoorden goed. Dat is veel minder dan 1 procent. Er zijn 31 deelnemers die maar 1 fout hebben, 95 quizmakers hebben er 2 fout. „Dat is echt heel goed”, zegt de chef quiz. De gemiddelde score is 10 punten van de maximale 15.

Onze Belgische vrienden. Voorheen liep België mijlenver voorop in bierland. Maar die tijd is geweest. Van alle zuiderburen zit er geen één in de categorie die alles goed heeft.

Zuid-Holland nadrukkelijk aanwezig. Met 40 procent van de deelnemers heeft de provincie Zuid-Holland het hoogste aantal deelnemers (maar of zij ook het meeste van bier weten…). Noord-Holland komt op plaats 2 (30 procent), Noord-Brabant op plek 3 (24 procent van de quizmakers).

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierkennis omschrijven

Wat denken we van onszelf? Meer dan de helft van de mensen vulde bij de vraag ‘hoe zou jij je bierkennis omschrijven?’ met ‘best wel wat’. Slechts 2 procent van de deelnemers durfde het aan om ‘ik ben de beste speciaalbierkenner ever’ aan te klikken.

Meest gedronken drank. 95 procent van de deelnemers denkt dat bier na water (inclusief koffie en thee) de meest gedronken drank in Nederland is.

Waar staan de brouwerijen? 63 procent van de mensen die hun bierkennis testen, denkt dat Noord-Brabant de meeste brouwerijen heeft. 40 procent van hen denkt dat Nederland vorig jaar ongeveer 520 brouwerijen had.

Die middeleeuwers toch. 28 procent van de deelnemers denkt dat in de middeleeuwen jaarlijks makkelijk 800 liter bier per persoon naar binnen geklokt werd. En jawel – wat een kenners zijn we toch met z’n allen -  66 procent van hen denkt te weten wat cenosillicafobie is.

Wat valt er te winnen?

Ben jij de beste bierkenner? Dan maak je kans op een verrassingspakket van Beer in a Box ter waarde van 250 euro (geen bier, want dat mag niet!). Onder alle deelnemers wordt een aantal kleinere prijzen verloot, zoals een workshop bierbrouwen, rondleidingen bij spraakmakende brouwerijen en allerhande bierdingen. Snel naar Beerinabox.nl/quiz dus. Ga je nog meedoen? Veel succes en proost!


Views

100+

Oranje ballonnen vaker geweerd tijdens Koningsdag

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Aanstaande vrijdag is het weer zover. Dan kleurt heel Nederland even een dag oranje vanwege Koningsdag. Gezichten worden oranje, de kleding, slingers, maar geen ballonnen.

Tenminste, steeds meer Oranjeverenigingen kiezen onder druk van tegenstanders - voornamelijk milieuorganisaties - voor een alternatieve optie. Zo gaat men in IJsselstein na brieven van milieuorganisaties en burgers nu voor bellenblaas.

Bellen zie je minder goed

„Het is wel jammer dat we geen ballonnen meer oplaten want kinderen vonden het altijd fantastisch. Bellen zie je natuurlijk veel minder goed, maar het is wel een stuk beter voor het milieu’’, zegt voorzitter Patrick Simons tegenover Het Algemeen Dagblad.

Niet overal willen ze zwichten voor de druk, zo ook in Nijkerk. Daar blijkt dat het dan niet meer bij brieven sturen blijft. „Vorig jaar waren we 2.000 euro kwijt aan beveiliging omdat activisten dreigden de boel te komen verstoren. Uiteindelijk is dat niet gebeurd. Nog een keer een rekening van 2.000 euro kunnen we als vereniging niet betalen", zegt de plaatselijke voorzitter Michel Beeloo.

Hij vindt zijn vereniging een makkelijk doelwit. „Laat ze zich eens richten op politieke partijen die campagne voeren met ballonnen. Of laat ze zich tot de fabrikanten wenden. In Nijkerk laten we honderd ballonnen op die het keurmerk hebben van De Groene Ballon. Ze zijn gemaakt van latex, een natuurproduct."

Motie

Overigens is het bannen van ballonnen een plan dat overeenstemt met de politiek. In 2014 werd er in de Tweede Kamer een motie aangenomen, waarin gepleit werd voor het 'ontmoedigen' van het oplaten van ballonnen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Vandalen richten miljoenen euro's schade aan bij NS

Graffitti op een trein. / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

De NS heeft in de afgelopen vijf jaar zo’n zeshonderd vandalen een schaderekening van in totaal 5,6 miljoen euro gepresenteerd. De vandalen moesten de NS een rekening betalen omdat ze bijvoorbeeld een trein hadden beklad of treinstoelen hadden beschadigd.

Hoge kosten door vernielingen

Het waren vooral ruiten op stations die werden vernield. Daar werd in totaal 220 keer schade voor verhaald. Volgens de NS is er bij vandalisme op stations en in treinen sprake van veel meer dan alleen een vernieling. Door het vandalisme moet een trein, direct of op een later moment, van het spoor gehaald worden voor reparatie van de schade. Het kost tijd en geld. „Dat investeren we vanzelfsprekend liever in zaken waar onze reizigers iets aan hebben”, aldus de NS.

„Iedere trein die bij schadeherstel staat, kan niet worden gebruikt voor reizigers”, zegt Martijn Pennock, teammanager bij de afdeling Schadeherstel van NS. „Het is natuurlijk ons werk om treinen zo snel mogelijk weer blinkend op het spoor te krijgen, maar schades herstellen die doelbewust zijn aangebracht, daar hebben we een heel naar gevoel bij. Vaak weten de daders niet hoeveel impact hun daad heeft op reizigers.”

Nadat vandalisme is gesignaleerd doet het spoorwegbedrijf altijd aangifte. Als de dader onbekend is, blijft de rekening open staan. En als de dader wel is gevonden, dient de NS alsnog een vordering in. Op deze manier wordt gemiddeld 85 procent van de schade, veroorzaakt door vandalisme met een bekende dader, terugbetaald.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

81