Damla Kaygusuz
Damla Kaygusuz Nieuws 10 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

‘Leren in de buitenlucht moeten we vaker doen!’

Meer dan 2300 basisscholen deden de deuren open en namen kinderen mee naar buiten voor de lessen.

Meer dan 2300 basisscholen namen hun kinderen mee naar buiten voor les in de buitenlucht. Dinsdag was het namelijk de Nationale Buitenlesdag die Jantje Beton en het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) hebben georganiseerd. Dit was de derde jaar dat de dag buiten de klaslokalen gehouden werd en een recordaantal scholen door heel Nederland deden mee.

Landelijke aftrap

De eerste keer waren het 300 scholen die meededen aan de Nationale Buitenlesdag, vorig jaar was het aantal opgelopen naar 1700 scholen. Dinsdag hebben 2300 scholen meegedaan aan het initiatief.

De landelijke aftrap begon in de Amsterdamse Rivierenbuurt op basisschool De Rivieren. Sanne Wallis de Vries, bij de kinderen bekend als directrice Dreus in de Mees Kees-films, heeft hier buitenles gegeven.

Sanne Wallis de Vries bij basisschool De Rivieren / Bas Czerwinski | ANP

De Rivieren meldde zich aan om verschillende redenen. ,,Aan de ene kant wilden wij het belang van buiten zijn en spelen benadrukken. We zien namelijk kinderen steeds meer met smartphones”, aldus directeur Arno Methorst. ,,Aan de andere kant heeft onderzoek aangetoond dat hersenen beter ontwikkelen als de kinderen meer buiten zijn. Wij hebben een fantastisch groen speelplein buiten om te gebruiken.’’

De school heeft vanwege de samenwerking met Jantje Beton en IVN materialen gekregen die de leerkrachten konden gebruiken. Ook heeft de school samen met Wallis de Vries een puzzel voor de kinderen bedacht. Dit vanwege haar succesvolle deelname aan het bekende tv-programma Wie Is De Mol?

Meer buiten les

Vanwege de landelijke aftrap in de Rivierenbuurt kregen de kinderen ook speciaal media-aandacht. ,,Dit was wel grappig om te zien”, aldus Methorst. ,,We kregen echt heel goede reacties van de kinderen. Ze riepen ‘dit moeten we elke week doen!’. Dat is goed om te horen. Zo weet je dat je de kinderen goed raakt.’’

Gaat de school het daadwerkelijk elke week doen? De Rivieren heeft er al plannen voor. Methorst: ,,In samenwerking met de buurt hebben we een eetbare tuin aangelegd. Kinderen van groep 1 tot en met 5 gaan hier gebruik van maken. Zo hebben zij minimaal 1 uur per week buiten les. Ook hebben we besloten minimaal 1 andere les per week buiten te besteden’’, aldus Methorst.

Volgens IVN is het algemeen bekend dat buiten zijn goed is voor kinderen. ,,Door lessen buiten te geven, worden kinderen blootgesteld aan natuurlijk daglicht en frisse buitenlucht. Dit draagt bij aan minder vermoeidheid en een betere stemming en heeft mogelijk ook een positief effect op het leervermogen van kinderen”, aldus de organisatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.