Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 10 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Koning beledigd? De straf wordt een stuk lager

Het beledigen van de koning, daarop staat nu nog een straf van maximaal vijf jaar cel, maar dat wordt flink minder. Voor majesteitsschennis kan je straks nog maar vier maanden achter tralies worden gezet, zo heeft de Tweede Kamer bepaald.

Ook kon je tot voorheen twee jaar de cel in als je je schuldig maakte aan het beschimpen van regeringen van bevriende landen. Deze is verdwenen, omdat men bang is dat bijvoorbeeld de Turkse president Erdogan in Nederland cabaretiers gaat vervolgen voor hun uitspraken. In Duitsland werd om die reden bijna Jan Böhmermann aangeklaagd.

D66

De wet is een voorstel van D66-Kamerlid Kees Verhoeven. Hij wilde de koning eigenlijk voortaan laten behandelen als een gewone burger. Op belediging van het staatshoofd wilde hij nog maar drie maanden celstraf zetten en de koning zou zelf aangifte moeten doen. Tegen dat laatste was onder andere de VVD, waar men zich afvroeg of de koning dan op zijn fiets naar het politiebureau moest.

Daarom besloot Verhoeven zijn voorstel af te zwakken. De koning krijgt nu dezelfde bescherming als bijvoorbeeld een politieagent en het Openbaar Ministerie kan ook vervolgen zonder aangifte van de koning.

Tegenstanders

Coalitiegenoten CDA en ChristenUnie zien sowieso niets in het plan, evenals SGP en DENK. Maar Verhoeven kon op voldoende steun van andere oppositiepartijen rekenen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.