In het nieuws

Help! Obers gezocht nu het mooi weer wordt

Help! Obers gezocht nu het mooi weer wordt

Vol terras in Amsterdam | ANP

Foto van 'Pien van Breda'

17 APR 2018

Terwijl wij de komende dagen de terrassen opzoeken om lekker te relaxen met een biertje en een bitterbal in de zon is het stressen voor de branche die dit mogelijk maakt.

Groot aanbod, weinig vraag

Het aanbod is groot en de vraag is schaars. Met een beetje economische basiskennis kan je hieruit concluderen dat wanneer je een baantje in de horeca zoekt, je aardig wat eisen kan stellen. „Uit recent onderzoek blijkt dat er 37 duizend horecavacatures openstaan”, vertelt woordvoerder Bernadet Naber van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN). „Dit tekort is enorm en de vraag naar horecapersoneel zal voorlopig blijven stijgen. Er zijn tegenwoordig veel meer horecagelegenheden. Mensen ontbijten buiten de deur, lunchen ergens anders, dineren vaker in restaurants, borrelen op de vrijdagmiddag en gaan in de stad uit. Laat staan alle foodfestivals die meer en meer in opkomst zijn. Dit zorgt ervoor dat er horecamedewerkers nodig zijn.”

Minder sollicitaties

In de creatieve vrijplaats Roest Amsterdam vindt je alles voor een relaxte namiddag. Je kan borrelen op het terras, zonnen op het aangelegde strand of pootjebaden aan de gracht. Dat betekent voor de komende dagen dus topdrukte. Nadia Duinker, eigenaresse van Roest merkt dat er minder reactie is op de vraag naar personeel. „Het was de bedoeling om 1 mei open te gaan, maar met dit weer kan je natuurlijk niet achterblijven. En ja, dat betekent roosterstress. Vroeger kregen we altijd een overvloed aan sollicitaties binnen, dit is de afgelopen jaren wel echt verminderd.”

Eisen stellen

„In de winter nemen we over het algemeen minder personeel aan”, vervolgt Duinker. „Tijdens het voorjaar spitten we dan weer door de sollicitatiebrieven heen om te zorgen dat we op tijd genoeg personeel hebben. Wij hebben het geluk dat we gebruik kunnen maken van oproepkrachten en soms ook oud personeel. Als je dit niet kan als horecabedrijf dan is het wel even spannend tijdens deze dagen. Als sollicitant kan je dan natuurlijk het een en ander eisen en om meer loon vragen.”

Een structureel probleem

„Het personeelstekort is een structureel probleem”, stelt Naber. „Vooral de strandpaviljoens en cafés met terrassen zullen het in deze dagen extra moeilijk hebben. Maar het probleem speelt het hele jaar door. Een ander structureel probleem is dat het personeel vooral komt en gaat op de korte termijn. Om het personeel te behouden zullen de werkgever en werknemer dus in overleg moeten gaan. De werknemer kan bovenop de cao voorstellen om vier dagen te werken in plaats van vijf en een dag in het weekend vrij. De ander wil graag een hoger uurloon of doorgroeien in de horeca. In dat geval kan de werkgever bijvoorbeeld een horecacursus aanbieden.”

,,Zodra de zon schijnt is het terras ramvol.''

Lynn werkt sinds november in de bediening van een café bij station Amsterdam Amstel. Zij ervaart dat haar werkgever zich soepel opstelt. „Ze zijn heel makkelijk en er wordt rekening gehouden met mijn studie”, zegt zij. „Hierdoor kan ik zelf mijn rooster bepalen, dit was voor mij echt een pre. Ons team bestaat voornamelijk uit studenten, dus tijdens de zomermaanden hebben de meeste meer tijd om te werken. Dit is ook wel nodig, want zodra de zon schijnt is het terras ramvol.”


Views

300+

Zoektocht Koen verder met honden en tip over meisje

Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 12:41

De zoektocht in Italië naar de vermiste Koen (17) uit Soest, richt zich zondag op camping annex vakantiepark Gasparina langs het Gardameer. Die camping ligt in de buurt van de camping waar Koen zelf verbleef. De politie zoekt daar langs het water, na een melding van een getuige die in dat park werkt.

De vrouw zegt dat ze Koen en een meisje met halflang haar heeft gezien toen ze vrijdagochtend vroeg van haar werk terugkwam. Vermoedelijk is hij met het meisje langs het strand gelopen om haar terug te brengen naar haar camping Lido. Daarna zou hij mogelijk via de weg koers hebben gezet naar zijn eigen camping, Eurocamping Pacengo. Volgens een woordvoerder van de familie zijn er vermoedens wie het meisje is en wordt er geprobeerd contact met haar te krijgen.

Zoekhonden


Views

800+

Vrouw ernstig gewond na verkrachting in Rotterdam

Vrouw ernstig gewond na verkrachting in Rotterdam

De vrouw werd rond 05.30 uur voor haar woning door een nog onbekende man aangevallen. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Een jonge vrouw is zaterdagochtend ernstig gewond geraakt nadat ze door een man is aangevallen en gewelddadig verkracht in Rotterdam.

Achtervolgd

De vrouw fietste rond 05.00 uur vanaf Rotterdam Centraal via de Maasboulevard naar haar woning in de Herman Bavinckstraat. Toen ze rond 05.30 uur bij haar woning aankwam, werd ze door een nog onbekende man aangevallen. De politie houdt er rekening mee dat de dader het slachtoffer heeft gevolgd vanaf het station.


Views

2k+

Na het weekend wordt het heel erg warm

Camera videoNa het weekend wordt het heel erg warm

Hoogstwaarschijnlijk krijgen we te maken met een hittegolf. Foto/ANP.

Foto van 'Hester Ramaker'

VANDAAG, 16:28

Het wordt heel erg warm! Dit weekend hebben we aangenaam weer gehad in heel het land. Na het weekend kunnen we een echte hittegolf verwachten. Het kan zelfs 36 graden worden.

Het wordt in een aankomende week flink zonnig en er komt warme wind. Het wordt dan geleidelijk aan ruim dertig graden. Neerslag hoeven we niet te verwachten. Dinsdag en woensdag komt de echte hitte opzetten en dat houdt dan ook een tijdje aan.

Hittegolf


Views

800+

17-jarige Nederlander vermist aan Gardameer

Het Gardameer in Italië. / Pixabay

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Al meer dan dertig uur zijn de ouders en vrienden van de 17-jarige Koen van Keulen op zoek naar hem. De jongen uit Soest kwam donderdagnacht niet terug na een avondje stappen aan het Gardameer in Italië.

Avondje uit

Een shuttlebus bracht Koen en zijn vrienden donderdagnacht terug naar hun camping. Terwijl Koens vrienden uitstapten bij de juiste halte, wilde Koen nog even blijven zitten. Zijn vader vertelt tegen het AD dat de jongen een halte verder zou zijn uitgestapt en toen teruggelopen zou zijn naar de camping.


Views

2k+