In het nieuws

Likeability of 5

Hbo'ers komen vrijwel altijd aan de bak

Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

19 APR 2018

Ben jij hbo-student? Gefeliciteerd, want dan heb je waarschijnlijk niet zoveel moeite om na je studie een baan te vinden. De werkloosheid onder hbo-afgestudeerden is namelijk voor het vierde jaar op rij gedaald. Nog maar 3,2 procent had in 2017 geen baan.

„Dat is een daling van 4,1 procentpunt in vier jaar tijd'', berekende de Vereniging Hogescholen op basis van de nieuwe HBO-Monitor. „Uit alle cijfers blijkt heel duidelijk dat hbo’ers het goed doen op de arbeidsmarkt en dat de kwaliteit van het hbo daarop goed aansluit “, zegt voorzitter Thom de Graaf van de Vereniging Hogescholen.

De werkloosheid is op dit moment terug op het niveau van voor de crisis (2008). Van de werkenden had maar liefst 87 procent binnen drie maanden een baan te pakken en anderhalf jaar na afstuderen heeft de helft zelfs een vast contract.

Universiteiten

Uit een rapport van Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU) van 2016 - een soortgelijk onderzoek maar dan voor universiteiten - blijkt dat hbo'ers vaker direct een baan hebben dan wo'ers. Een studie aan de universiteit is vaker een basis om door te studeren, in plaats van meteen de arbeidsmarkt in te duiken. De werkloosheid onder pas afgestudeerde wo'ers lag in 2016 op zeven procent. 93 procent van de studenten had binnen anderhalf jaar na afstuderen een betaalde baan van meer dan 12 uur in de week.

Studenten die een hbo-opleiding afronden zijn volgens dit onderzoek ook blijer met de manier waarop hun opleiding ze heeft voorbereid op de beroepspraktijk. Het merendeel van de wetenschappelijk opgeleiden is hierover niet tevreden. Zij zien hun opleiding meer als een (zeer) sterke basis om hun kennis en vaardigheden te ontwikkelen.

Overal kansen

Uit gegevens van de samenwerkingsorganisatie beroepsonderwijs en bedrijfsleven (SBB) blijkt dat de kansen op de arbeidsmarkt ook stijgen voor mbo'ers. Vooral de praktisch opgeleiden die ervoor kiezen iets technisch te gaan doen, lijken de komende jaren veel kans te maken om in de sector van hun studiekeuze stage te lopen en uiteindelijk aan de slag te gaan. De SBB concludeerde dat een analyse van na van het aantal openstaande vacatures in bepaalde sectoren en informatie van leerbedrijven.


like
user_d7391af56fa99021425dc62e2e50e28054c79980_avatar

Views

400+

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas
Likeability of 3

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een peuter van twee jaar oud is vrijdagavond overleden na enige tijd onder water te hebben gelegen bij recreatieplas Funbeach in Panheel, Midden-Limburg.

Hulpdiensten kregen omstreeks half zeven een melding dat er iets mis was. Omstanders die het kind uit het water haalden, begonnen met reanimeren en hulpdiensten namen even later de reanimatie over. De peuter overleed enige tijd later in een ziekenhuis in Roermond.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en gaat uit van een noodlottig ongeval. Over de identiteit van het slachtoffer, en of het gaat om een jongen of een meisje, zegt de politie niets.


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

1k+

17-jarige Nederlander vermist aan Gardameer

Het Gardameer in Italië. / Pixabay

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 13:00

Al meer dan dertig uur zijn de ouders en vrienden van de 17-jarige Koen van Keulen op zoek naar hem. De jongen uit Soest kwam donderdagnacht niet terug na een avondje stappen aan het Gardameer in Italië.

Avondje uit

Een shuttlebus bracht Koen en zijn vrienden donderdagnacht terug naar hun camping. Terwijl Koens vrienden uitstapten bij de juiste halte, wilde Koen nog even blijven zitten. Zijn vader vertelt tegen het AD dat de jongen een halte verder zou zijn uitgestapt en toen teruggelopen zou zijn naar de camping.


Views

600+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 2

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

2k+

Camera videoBijna hele familie komt om bij bootongeluk Missouri

Bij het bootongeluk kwamen vrijdag 17 mensen om het leven. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:30

Twee opvarenden van de rondvaartboot die vrijdag kapseisde in de Amerikaanse staat Missouri, hebben bij het ongeluk negen familieleden verloren. De familie zat in totaal met elf mensen op de boot, maar alleen een vrouw en haar neefje overleefden het ongeluk.

Tia Coleman, de vrouw die het ongeluk overleefde, vertelde aan de Amerikaanse zender Fox 59 haar verhaal: „Ik verloor al mijn kinderen, ik verloor mijn man, ik verloor mijn schoonmoeder, ik verloor mijn schoonvader, ik verloor mijn oom, ik verloor mijn schoonzus - ze was mijn vriendin - en ik verloor mijn neef.”

Geen reddingsvesten


Views

600+