Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 12 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Duizenden mensen verwijderen Facebook door Lubach

Uit een steekproef van nieuwssite NU.nl blijkt dat ruim tienduizend Nederlanders maar al te graag naar televisiepresentator Arjen Lubach luisteren. Na een oproep van Lubach hebben zij hun Facebook-account verwijderd of gedeactiveerd.

Lubach is het niet eens met de manier waarop Facebook met persoonlijke gegevens van gebruikers omgaat en is tegen de verspreiding van nepnieuws via het sociale medium. Daarom maakte hij een Facebook-evenement aan. Via dat evenement riep hij mensen op om op woensdagavond om 20:00 massaal hun Facebook-account te verwijderen. Ruim dertigduizend mensen sloten zich bij het evenement aan.

Rekensom

NU.nl nam de proef op de som en checkte of deze mensen hun account ook echt hadden verwijderd. Ze zagen de kans om 8200 profielen te checken. Hiervan waren 2800 profielen verwijderd, dat is 34 procent. Omgerekend naar de ruim dertigduizend mensen die gezegd hadden hun profiel te verwijderen, zou dat dus gaan om meer dan tienduizend accounts.

Lubach snapt dat de oprichter van Facebook nu waarschijnlijk niet in een hoekje zit te huilen, maar is wel blij met het resultaat. „Het aantal opzeggers is natuurlijk ook weer niet zo hoog dat Zuckerberg er wakker van zal liggen, maar dat wisten we van tevoren. Dat geeft niks. De discussie is losgebarsten en daar gaat het om. Ik vind het leuk dat er zoveel mensen voor te porren waren."

In totaal hebben een kleine 10 miljoen Nederlanders een profiel op het sociale medium. Het is natuurlijk goed mogelijk dat nog meer mensen hun account hebben verwijderd, zonder zich aan te melden voor dit specifieke evenement. Een woordvoerder van Facebook kan niet zeggen hoeveel accounts er tot nu toe precies gewist zijn.

Redactieleden

De Telegraaf bekeek de andere kant van het verhaal en ging na of de redactieleden van het programma van Arjen Lubach zelf hun account wel hadden verwijderd. Toen bleek dat vier van de tien mensen die op de redactiepagina van het programma achter de actie Bye Bye Facebook staan, hun profiel tot nu toe hebben gehouden. Volgens het programma staat dat de redactie vrij. Lubach verwijderde zelf wel zijn profiel met 140.000 volgers en ook de pagina van het programma (364.000 volgers) is offline.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.