Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 8 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Alsnog iedereen welkom bij erewacht Waalsdorp

„Uitgerekend wíj discrimineren niemand”, zegt de Vereniging Erepeloton Waalsdorp. Het bestuur van de vereniging heeft zondag laten weten dat alsnog iedereen welkom is in de erewacht.

Afgelopen week kwam de vereniging in opspraak omdat dikke mensen niet meer in de erewacht tijdens de dodenherdenking bij de Waalsdorpersvlakte mochten staan. Ieder jaar vindt daar op 4 mei een grote herdenking plaats, waar een erewacht van zes mensen bij staat.

Andere taak voor dikke mensen

Maar de Vereniging Erepeloton Waalsdorp kreeg al jaren klachten van tv-kijkers en aanwezigen over mensen met een te fors posteer. Daarom besloot het bestuur mensen ‘met een dikke buik’ een andere taak te geven. Er ontstond nogal wat commotie rondom deze beslissing.

De vereniging zegt nu te zijn geschrokken van al deze commotie. Zij wil niemand uitsluiten en zegt zich er bewust van geworden te zijn hoe snel iemand het gevoel kan krijgen buitengesloten te worden.

Tegen discriminatie

„Het bestuur van Erepeloton Waalsdorp discrimineert nadrukkelijk niemand. De statuten van onze vereniging zijn juist gebaseerd op het belang van ieders persoonlijke vrijheid en onze democratische waarden, waarvoor destijds zo veel offers zijn gebracht”, schrijft voorzitter Vincent Gaal op de website van de vereniging.

Volgens secretaris Wendy Broer waren de klachten afkomstig van de leden zelf en moesten ze eerder worden gezien als een waarschuwing: ‘Kijk uit dat je niet te dik wordt, anders pas je niet meer in de overall die de erewacht draagt’. De overalls zijn er tot confectiemaat 60, ,,een flinke maat", zei Broer vrijdag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.