Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 25 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

1150 dieren moeten weg uit de Oostvaardersplassen

In de Oostvaardersplassen moeten dit najaar nog slechts 1100 grote grazers leven. Dat betekent dat 1150 herten en paarden zo snel mogelijk weg moeten uit het natuurgebied.

Dit is het advies van de commissie-van Geel dat woensdag werd aangeboden aan de provincie Flevoland. Het aantal dieren dat weg moet kan nog oplopen door de geboorte van jongen dit voorjaar. Het maximale aantal grote grazers dat uiteindelijk in de Oostvaardersplassen mag leven, is 1500. Op die manier kunnen graslanden, planten en struiken weer gaan groeien.

980 edelherten

Het aantal heckrunderen hoeft niet kleiner te worden, maar in het geval van de paarden en herten moet er wel ingegrepen worden. Dit houdt praktisch in dat 980 edelherten afgeschoten worden. Voor 180 paarden wordt gekeken naar alternatieve natuurgebieden in Europa.

Het aantal grote grazers, dat was opgelopen naar meer dan vijfduizend vorig najaar, moet drastisch naar beneden vanwege geadviseerde aanpassing van het gebied en omdat de natuur tijd nodig heeft om zich te herstellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.