Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 31 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Wilders wil uitstel hoger beroep in eigen strafzaak

Geert Wilders en zijn advocaat Geert-Jan Knoops hebben het gerechtshof in Den Haag verzocht het hoger beroep in de strafzaak tegen Wilders uit te stellen. Wilders en zijn advocaat willen afwachten wat het Openbaar Ministerie (OM) doet met de aangiften tegen Alexander Pechtold.

Discriminatie of niet?

Dat schrijft De Telegraaf. Nadat Halbe Zijlstra in opspraak raakte vanwege zijn leugen over een ontmoeting met president Poetin, zei Pechtold: „Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet.” Veertig mensen maakten melding van discriminatie en drie mensen deden aangifte.

De aangiften zouden op hetzelfde wetsartikel zijn gebaseerd als dat Wilders zou hebben overtreden, vertelt Knoops tegen de krant. Als blijkt dat het OM Pechtold niet gaat vervolgen omdat er geen sprake is van discriminatie, dan vraagt Knoop zich af waarom het OM Wilders wel vervolgt.

Vergelijkbare zaken

Pechtold relativeerde zijn uitspraak de volgende dag door te zeggen dat hij doelde op Russische politici. Maar dat maakt volgens Knoops niets uit. Rechtsgeleerde Theo de Roos zegt in De Telegraaf dat hij het daar mee eens is. De zaken zijn erg vergelijkbaar. Wilders relativeerde namelijk ook zijn uitspraak over minder Marokkanen door te zeggen dat hij alleen criminele Marokkanen bedoelde.

Als het gerechtshof in Den haag het uitstel van hoger beroep weigert, zou er sprake zijn van schending van Wilders’ recht op een eerlijk proces. Volgens Knoops wordt Wilders dan de mogelijkheid ontnomen om zich te beroepen op het gelijkheidsbeginsel. In het aangiftetraject lijkt er al sprake te zijn van schending van het gelijkheidsbeginsel. Eén van de mensen die aangifte heeft gedaan tegen Pechtold, kreeg het advies van de politie om er geen tijd en energie in te steken omdat het tot niets zou leiden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.