Binnenland

Likeability of 5

Wat kunnen we in Nederland doen tegen sektes?

Protest voor de deur van de Scientologykerk. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

28 MRT 2018

Door de berichtgeving van NRC en het tv-programma De Monitor over de beweging Avatar zijn sektes weer volop in het nieuws. In dit geval gaat het om een sektarische beweging die in het onderwijs is geïnfiltreerd en kinderen heeft gehersenspoeld, zo zeggen verschillende ouders. Wat doen we in Nederland om dit soort sektes aan te pakken? De een zegt dat er voldoende middelen zijn om dergelijke clubs te straffen als de wet wordt overtreden, de ander zegt dat er veel te weinig toezicht is om grip te krijgen op sektes.

Genoeg

Criminoloog Anton van Wijk deed met Bureau Beke in opdracht van het Minister van Justitie en Veiligheid zes jaar geleden onderzoek naar sektes in Nederland. „De vraag was of het juridisch instrumentarium voldoende was om misstanden bij dit soort clubs en verenigingen aan te pakken. Het antwoord is ja. In België en Frankrijk is er aparte regelgeving op het gebied van sektes, maar dat is hier in Nederland niet nodig. In geval van misstanden, die zeker voorkomen, is er voldoende rechtsbescherming binnen de huidige wetgeving. Het grote probleem is dat mensen die zich bij een sekte hebben aangesloten vaak niet in de gaten hebben dat ze iets afwijkends doen. Dat komt in veel gevallen omdat zij in een kwetsbare situatie zitten, bijvoorbeeld vanwege het verlies van een baan, een ziek kind of een ernstige ziekte. Bij die groep ervaren ze hulp en erkenning. Ik heb mensen gesproken die het een warm bad noemden. Zij zullen niet snel aangifte doen. Pas achteraf kwam het besef dat het niet slim was om bijvoorbeeld hun geld aan de club te schenken, omdat het evangelie van de vereniging verkondigd moet worden. Er kan sprake zijn van machtsmisbruik door de leiders, maar dat is vaak achteraf, want in veel gevallen laten de mensen dat toe omdat ze zich er op dat moment goed bij voelen. We hebben destijds heel veel bronnen gesproken en we hoorden regelmatig dat zij heel erg voor de hand vonden liggen om op dat moment mee te gaan in de wensen van de leiders. Dan is er vaak geen sprake van een strafbaar feit. Al heeft de rechter in bepaalde zaken wel rekening gehouden met het feit dat er druk was uitgeoefend. Er zijn ook voorbeelden dat er wel degelijk sprake was van strafbare feiten, zoals geweld tegen kinderen of seksueel misbruik. Dan moet het slachtoffer zelf naar de politie stappen om aangifte te doen, dat kan bijvoorbeeld een instantie niet voor hem of haar doen. Het is sowieso lastig om een overheidsapparaat toezicht te laten houden. Ten eerste hebben we in Nederland ‘vrijheid van godsdienst’ en dat is een groot goed. In de tweede plaats gaat het soms om clubjes van vijf mensen ergens achteraf in een schuurtje op het platteland. Waar begin en waar eindig je dan qua controle?

Te weinig

Fokko Oldenhuis, hoogleraar Recht en Religie aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft onderzoek gedaan naar sektes in Nederland. Ook hij vindt dat het erg lastig is om grip te krijgen op wat er allemaal binnen sektes gebeurt. „Er is vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst. Je mag in Nederland geloven wat je wilt en je daar in het openbare leven naar gedragen. Volwassen mensen mogen gekke dingen doen; ook in club- of verenigingsverband. Dat is het uitgangspunt en dat maakt het meteen lastig om in te grijpen. Iedereen moet zelf weten wat hij uitspookt. Maar er zijn natuurlijk wel bepaalde grenzen waarmee we te maken hebben. Als je door je leiders bewust de hele nacht uit je slaap wordt gehouden en je de volgende ochtend een formulier onder de neus geduwd krijgt om voor een ‘stevige donatie’ te tekenen, gaan we al een grens over denk ik. Dat lijkt me al misleiding. Maar bedenk één ding: iemand sloot zichzelf als volwassen mens aan bij zo´n club aan! Op papier kun je veel gaan verbieden, maar in de praktijk werkt dat zo niet. Tweede Kamerleden denken daar veel te gemakkelijk over. Willen we uitwassen bestrijden dan zullen we met elkaar daarvoor de juiste instrumenten moeten vinden. Dat is een zeer moeizaam proces. In België, Frankrijk en Duitsland is uitgebreider onderzoek naar sektes gedaan dan in Nederland. Mijn gevoel zegt dat we in Nederland steken hebben laten vallen. Voor particulieren is het heel lastig om aan de bel te trekken, omdat ze dan al heel snel worden bedreigd. Daarom zouden overheidsinstanties misstanden moeten signaleren en moeten aanpakken. Al blijft het lastig om te definiëren wat nu precies een sekte is. Geen enkele club wil worden bestempeld als sekte, ze pretenderen allemaal iets bij te willen dragen aan de maatschappij. Des te belangrijker is het dat de overheid hier toezicht op houdt in plaats van particulieren, die zich maar moeilijk kunnen verweren. Het is een zegen dat we in dit land een vrije pers hebben, die ook op dit gebied prima werk levert. Overheid, pak dat nou eens op, ben ik geneigd te roepen.”

Sektesignaal

Sektesignaal is een vertrouwenslijn die in 2013 in het leven is geroepen door het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Als snel werd duidelijk dat er dusdanig veel misstanden aan het licht kwamen, dat er voor de slachtoffers meer nodig was dan alleen een vertrouwensgesprek. „We zijn onze organisatie zelf gaan inrichten door contact te zoeken met instanties als de politie, inspectie voor sociale zaken en werkgelegenheid, inspectie voor de gezondheidszorg, noem maar op”, aldus Karin Krijnen van Sektesignaal. „Slachtoffers kregen heel vaak te horen dat ze er toch echt zelf bij waren toen ze zich aansloten bij zo'n club. Of de vraag waarom ze geen nee hebben gezegd toen hen werd gevraagd dingen te doen die zij niet wilden doen. Inmiddels hebben we een aantal goede aanspreekpunten, maar we merken nog steeds dat er vaak onvoldoende kennis is op het gebied van manipulatie. Het zou erg prettig zijn als bijvoorbeeld opsporingsdiensten hier meer kennis over zouden hebben. Er wordt vaak lacherig over gedaan, omdat het als zweverig wordt beschouwd. Maar bij misstanden gaat het vaak om bedreiging, misbruik, uitbuiting en geweld. Dat is niet zweverig, maar keiharde criminaliteit.”

BEKIJK OOK


like
user_4e857d9b51877f2c3ad98e2d2634c77304ceba21_avatar

Views

700+

Di-Rect na afzegging tóch op Pinkpop!

Di-Rect na afzegging tóch op Pinkpop!

Di-Rect op Pinkpop. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Di-Rect kreeg gisteravond een grote verrassing. De Haagse band werd gevraagd zondag op te treden op Pinkpop, als vervanging van The Kooks dat vanwege een zieke frontman af moest zeggen. De band twijfelde geen moment en genoot met volle teugen.

Langgekoesterde wens


Views

900+

Lichaam vermiste Joris (26) gevonden in gracht

Lichaam vermiste Joris (26) gevonden in gracht

Lichaam vermiste Joris (26) gevonden in gracht

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het lichaam van Joris Lenselink (26) is gevonden in de Amsterdamse grachten. Duikers van de brandweer hebben het lichaam in het water bij de Groenburgwal gevonden. Joris was sinds vrijdagavond vermist.

De gracht

Lenselink was vrijdagavond met collega's een borrel gaan drinken in café De Sluyswacht. Daar is hij rond 23.00 uur vertrokken, en sindsdien was er geen contact meer met hem.


Views

1k+

Vrouw (86) zit 9 uur vast in convectorput

Vrouw (86) zit 9 uur vast in convectorput

De brandweer kon de vrouw redden / Omroep Brabant - Dave Hendriks

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Een bejaarde vrouw heeft zaterdag negen uur lang vast gezeten in haar huis in Eindhoven. Ze was vast komen te zitten in de convectorput, een soort radiator.

Tijdens het schoonmaken

Haar dochter vertelt aan Omroep Brabant dat de vrouw de convectorput aan het schoonmaken was, maar toen klem kwam te zitten met haar schouder.


Views

1k+

Zaak Savannah maandag van start in Utrecht

Zaak Savannah maandag van start in Utrecht

Bloemen bij de school van Savannah / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De zaak om de dood van de veertienjarige Savannah Dekker start morgen in de rechtbank van Utrecht achter gesloten deuren. Er zijn drie dagen uitgetrokken voor de afhandeling.

Moord met voorbedachte rade

De 17-jarige verdachte wordt verdacht van moord, waarbij sprake is van voorbedachte rade. Ook de worden de diefstal van Savannah's fiets en bankpas, en heling hem ten laste gelegd. De jongen ontkent iets met de moord te maken te hebben.


Views

700+

'Pure vreugde' na zes tienen op eindlijst

'Pure vreugde' na zes tienen op eindlijst

Lotte Kremer / Eigen foto

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Waar sommigen afgelopen woensdag in spanning zaten of ze het wel of niet gehaald hadden, had Lotte Kremer een relaxte ochtend. Ze stond er gemiddeld goed voor en voor zakken moest er wel heel wat gebeuren. Maar dat het zo goed uit zou pakken, was een grote verrassing!

Pure vreugde

„Ik had er niet op gerekend dat alles zo positief uit zou vallen", vertelt Lotte. De 18-jarige Nijmeegse werd woensdagmorgen onverwacht vroeg gebeld door haar mentor. Die wilde haar namelijk zo snel mogelijk het goede nieuws melden. „Ik was super enthousiast en verrast toen ik het hoorde, echt pure vreugde!"


Views

1k+

Nacht van de Vluchteling brengt 1,6 miljoen op

Nacht van de Vluchteling brengt 1,6 miljoen op

Johnny de Mol liep in Amsterdam met scholieren. / Foto's: Remko de Waal | ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Een recordaantal van duizenden lopers (5200) en het hoogste opgehaalde sponsorbedrag ooit. Dat leverde de negende Nacht van de Vluchteling van zaterdag op zondag. Veertig kilometer is er in het holst van de nacht afgelegd en daarmee werd ruim 1,6 miljoen euro opgebracht. Dat is hetzelfde bedrag als in 2017, maar de teller van het voorlopige bedrag staat op het moment van schrijven 35.000 euro hoger dan vorig jaar. Het eindcijfer kan nog oplopen.

Positieve manier aandacht vragen

De Nacht van de Vluchteling is een initiatief van stichting Vluchteling, om geld op te halen voor noodhulp aan vluchtelingen wereldwijd. 65,6 miljoen mensen zijn op dit moment op de vlucht voor oorlog, geweld en onderdrukking. Het is de bedoeling dat er met deelname aan 'de Nacht' op een positieve manier aandacht wordt gevraagd voor vluchtelingen, aldus de organisatie.


Views

1k+

120 teckels bij hondenfokkerij in beslag genomen

120 teckels bij hondenfokkerij in beslag genomen

Ter illustratie. / Pexels

Foto van 'metronieuws'

16 JUN 2018

Bij een hondenfokkerij in Woerden zijn 120 teckels in beslag genomen. De honden waren verwaarloosd. Ze zijn door de politie in veiligheid gebracht.

Dat meldt RTV Utrecht. Het gaat volgens de regionale omroep om de fokkerijen 'Wie Anders' en 'Van de Vliegende Kiep'. Deze fokkerijen zijn al eerder aan bod geweest in het tv-programma Opgelicht!. Daarin kwam onder meer naar voren dat de fokkerijen teckels met angsten, ziektes en gestoord gedrag verkopen.

Verwaarloosd


Views

2k+

Zakkenrollers stelen tientallen telefoons op Pinkpop

Zakkenrollers stelen tientallen telefoons op Pinkpop

Een feestende menigte tijdens Pinkpop. / ANP

Foto van 'metronieuws'

16 JUN 2018

Tijdens de eerste dag van het festival Pinkpop zijn tientallen smartphones gestolen. De beveiliging heeft de twee dieven opgepakt. Daarbij zijn ook 53 telefoons buitgemaakt.

„ Ze hebben gisteren een opmerkelijke hoeveelheid telefoons gestolen, ik zou bijna van professionals spreken”, zegt politiewoordvoerder Anne-Miek Mols tegen 3voor12. Het grootste deel van de telefoons werd gestolen tijdens de ‘moshpit’ bij de show van The Offspring.

Moshpit


Views

2k+

'Shell ontliep al jaren miljarden dividendbelasting'

Een tankstation van Shell/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

16 JUN 2018

Het afschaffen de dividendbelasting is nu al een van de meest besproken actie kabinet Rutte III. De wetswijziging zou namelijk uitgevoerd zijn als gevolg van een onderzoek van Shell. De oliegigant blijkt echter al tijden de belasting te ontduiken.

Al sinds 2005 keren ze de dividend zonder belasting uit aan hun aandeelhouders. Dat doen zie via een trust op Kanaaleiland Jersey. Volgens Trouw wordt de constructie goed gekeurd door de Belastingdienst.

Zeven miljard misgelopen


Views

1k+

Likeability of 5

Peter (24) koopt regenwoud en schenkt het aan locals

Oerwoud/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

16 JUN 2018

Een stuk land kopen en direct weer weggeven aan de lokale bevolking. De 24-jarige Peter de Koning deed het. Hij kocht een stuk oerwoud op de Filipijnen en doneerde dat vervolgens aan de locals.

Het gaat om een stuk grond van om en nabij de vijftig hectare, dus zo'n honderd voetbalvelden groot. 8.500 euro - bijna al zijn spaargeld - gebruikte hij voor deze donatie van het tropisch regenwoud. Maar het is het waard. Hierdoor kunnen rijke investeerders de grond niet meer kopen en er hun meestal niet zo milieuvriendelijke gang gaan.

Heilig bos


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

2k+

Superdieven vliegen 12.000 kilometer voor inbraak NL

Superdieven vliegen 15 uur voor inbraak in Nederland

Politie doet onderzoek bij inbraak in Amsterdam / ANP

Foto van 'metronieuws'

16 JUN 2018

Een nieuwe generatie superdieven is meerdere keren gesignaleerd in Nederland, zo meldt het AD. De Chileense bende heeft al op meerdere plekken in het land toegeslagen en zo'n 12.000 kilometer afgelegd om hier in te kunnen breken. Ze zijn al in onder andere Noord-Holland en Brabant gespot.

Raak in Brabant

In Brabant was het in februari raak. Drie verschillende woningen deden ze aan, bij het derde doelwit liep de inbraakgolf spaak. Een buurvrouw werd wakker en belde de politie. Met plankgas reed de bende weg, maar vloog halverwege uit de bocht en werd opgepakt.


Views

2k+

'Geen vervolging voor politie tijdens werk'

'Geen vervolging voor politie tijdens werk'

Politie tijdens verkeerscontrole in Rotterdam / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

16 JUN 2018

Als het aan de politie ligt, worden agenten voor geweldsincidenten tijdens hun werk niet meer vervolgd. De politie stelt dat agenten een speciale positie nodig hebben, omdat ze door hun functie in gevaarlijke situaties komen en dan moeten ingrijpen.

De politie staat achter het kabinetsplan, dat over een paar maanden in de Tweede Kamer wordt besproken. Het idee is dat agenten na een geweldsincident niet gelijk als verdachte gezien worden.

Blauwe kamer


Views

1k+

Utrecht kleurt roze tijdens tweede Canal Pride

Utrecht kleurt roze tijdens tweede Canal Pride

Deelnemers van de eerste editie / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

16 JUN 2018

In Amsterdam wordt er sinds jaar en dag al door de grachten gevaren om te vieren dat je mag houden van wie je wil en mag zijn wie je bent. In Utrecht is het op het water nog een tamelijk nieuw fenomeen. Op zaterdag vindt de tweede editie van de Utrechtse Canal Pride plaats.

Midzomergracht festival

De Canal Pride is onderdeel van het Midzomergracht festival, dat al sinds 1997 in Utrecht plaatsvindt. In de jaren '90 maakte Utrecht met het festival kennis met de mooie kanten van homoseksualiteit, aldus het festival. Inmiddels is het festival veel meer dan dat, de leus luidt: "All generations celebrate diversity together." Oftewel alle generaties vieren verscheidenheid samen.


Views

800+

Twee leerlingen gezakt door verkeerde lesstof
Likeability of 3

Twee leerlingen gezakt door verkeerde lesstof

Ter illustratie. / ANP

Foto van 'metronieuws'

15 JUN 2018

Een waar nachtmerriescenario heeft zich ontvouwd voor twee havo-leerlingen aan de Daltonschool in Den Haag. De twee zijn gezakt, omdat de leraar Filosofie bijna een jaar lang de verkeerde lesstof had onderwezen. Daardoor konden de vijf leerlingen die dit vak deden zich nauwelijks voorbereiden op het examen.

Dat vertelt een anonieme leerling aan RTL Nieuws. De leerling zegt dat hij vier weken voor het examen eens een kijkje nam op Examenblad.nl. Daar zag hij tot zijn schrik dat het onderwerp van het examen niet 'mondiale rechtvaardigheid' was, waar hij het afgelopen jaar over had geleerd, maar 'persoonlijke identiteit'.

Enorme fout


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

3k+

Man die agent tegen kop schopte krijgt taakstraf

Man die agent tegen kop schopte krijgt taakstraf

De rellen bij het Turkse Consulaat. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

15 JUN 2018

De man die vorig jaar in maart een agent tegen zijn hoofd schopte, is veroordeeld tot 180 uur taakstraf. De 37-jarige Gokhan C. schopte een gestruikelde ME'er vorig jaar tijdens de rellen bij het Turkse Consulaat in Rotterdam tegen zijn hoofd. Daar hield de agent een hersenschudding aan over.

De straf valt fiks lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Het OM had zeven maanden cel geëist, waarvan twee voorwaardelijk. De rechtbank noemt het „een wonder" dat de agent niet meer aan het voorval overhield, maar vindt niet dat C. naar de cel moet. Wel moet hij een vordering van 400 euro betalen aan de diender.

Geen gevangenisstraffen


Views

2k+

Ondanks leeftijdsgrens meer jonge comazuipers.  / ANP

Ondanks leeftijdsgrens meer jonge comazuipers

Onder de 18 geen alcohol. / ANP

Foto van 'metronieuws'

15 JUN 2018

Het aantal jongeren dat zichzelf het ziekenhuis indrinkt is het afgelopen jaar met 10 procent toegenomen. Dit blijkt uit cijfers over 2017 van het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde (NSCK).

In het jaar 2017 belandden er 860 jongeren in het ziekenhuis met een alcoholvergiftiging. Een groot deel van deze groep heeft in coma gelegen, sommigen zelfs voor een periode langer dan 24 uur.

Minder streng


Views

2k+

Buschauffeur zet passagiers midden op A16 de bus uit
Likeability of 3

Buschauffeur zet passagiers midden op A16 de bus uit

Ter illustratie. / Wikimedia

Foto van 'metronieuws'

15 JUN 2018

Bizarre taferelen donderdag op de A16. Een buschauffeur had het zo gehad met het 'geklaag' van zijn passagiers, dat hij besloot minstens 15 passagiers de bus uit te zetten. Midden op de snelweg.

Dat zegt de passagier Raymond Janse, de maker van een video die hij op Facebook heeft gedeeld. Volgens Janse begon de ellende toen de bus in de file kwam te staan. De bus zou in eerste instantie ook langs Hendrik-Ido-Ambacht rijden, maar omdat de buschauffeur 'te laat thuis zou zijn' zei hij dat hij via Zwijndrecht zou gaan. Vanaf daar zouden mensen dan kunnen reizen naar Hendrik-Ido-Ambacht.

Agressief


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

3k+

Vader van Sharleyne eist ton smartengeld. / ANP

Vader van Sharleyne eist ton smartengeld

Het levenloze lichaam van het achtjarige meisje Sharleyne is aangetroffen onderaan de flat waar ze met haar moeder op de tiende verdieping woonde. Onbekend is wat er precies is gebeurd, politie onderzoekt de zaak. Het gezin was al een tijd in beeld bij jeugdzorg. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

15 JUN 2018

De vader van Sharleyne heeft een schadevergoeding van 100.000 euro geeist. Zijn advocaat lichtte de schadeclaim vrijdag toe in het strafproces tegen de moeder van Sharleyne. De bespreking ervan leidde tot hoogoplopende emoties bij moeder Hélène J. Het achtjarige meisje overleed in juni 2015 na een val van de tiende verdieping van een flat in Hoogeveen.

Hélène J. staat momenteel terecht op verdenking van moord dan wel doodslag op haar dochtertje. De vrouw ontkent de hand te hebben gehad in de dood van het meisje. In eerste instantie seponeerde het Openbaar Ministerie de zaak tegen haar wegens gebrek aan bewijs. De vader, Victor Remouchamps, wist vorig jaar via een klachtprocedure alsnog strafvervolging van de vrouw te bewerkstelligen.

Schockschade


Views

2k+

Een op de zeven kinderen heeft gehoorschade

De gehoorschade kan samenhangen met gebruik van muziekspelers, maar er is meer onderzoek nodig om dit verband aan te tonen. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

15 JUN 2018

Bijna een op de zeven jonge kinderen heeft gehoorschade door lawaai. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Drie keer hoger risico door oortjes of koptelefoon

De gehoorschade kan samenhangen met gebruik van muziekspelers, maar er is meer onderzoek nodig om dit verband aan te tonen. Wel staat volgens de onderzoekers vast dat kinderen die via oortjes of koptelefoon naar muziek luisteren, een drie keer hoger risico hebben op schade aan hun gehoor.


Views

1k+