In het nieuws

Volgend jaar vlieg je over alle files heen

Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

7 MRT 2018

We dromen er allemaal van als we weer eens vaststaan in een ellendig lange file: had mijn auto maar vleugels. Dan zouden we opstijgen, over de file heen vliegen en gewoon op tijd op ons werk zijn.

Gelukkig komen sommige dromen uit. En wel met een auto uit het oer-Hollandse Raamsdonksveer. „Over de hele wereld zijn er bedrijven die werken aan een vliegende auto, maar dat de eerste uit Raamsdonksveer moet komen is toch wel een unicum”, zegt Marco van den Bosch, director marketing & sales Benelux bij PAL-V tegen Technisch Weekblad.

Mijlpaal

PAL-V is een Nederlands bedrijf dat 18 maart de eerste vliegende auto presenteert op de Autosalon van Genève. Het noemt dit een mijlpaal voor de mobiliteit. Met de nieuwe auto kun je gewoon deelnemen aan het verkeer met een maximumsnelheid van 160 kilometer per uur en als je dat niet wil, vlieg je weg.

Om te vliegen zoek je een stuk open grond van minimaal 180 meter. Deze afstand heeft de auto nodig om van de aarde los te komen. Op een volle tank kan je maar liefst 500 kilometer vliegen. Tank leeg? Je vult hem gewoon met Euro 95, Euro 98 of E10. In de lucht is je maximumsnelheid iets hoger dan op de grond, hier kun je 180 kilometer per uur vliegen. Als je weer wil landen, voldoet een landingsbaan van 30 meter.

Veilig vliegen

De techniek van deze auto is gebaseerd op de veiligste manier van vliegen, de gyrocopter. „De propeller achterop zorgt voor de voorwaartse snelheid, terwijl de rotor op het dak alleen door de wind draait. Bij totale motoruitval blijft de rotor bovenop gewoon draaien, waardoor het een soort vliegende parachute wordt. Dan heb je alle tijd om te landen”, zegt Van den Bosch.

Zie jij jezelf al helemaal over de files heen razen? Dan moet je snel je gyrocopterbrevet halen. Deze heb je nodig om te mogen vliegen. Een vliegplan indienen hoeft dan weer niet, want dat hoeft pas als je hoger vliegt dan 1200 meter. Dat is met dit voertuig niet het geval. Wel moet je een dikke portemonnee hebben of vanaf nu heel goed gaan sparen, want de vliegende auto's zullen zo'n 600.000 euro kosten. Van de eerste versie worden er negentig gemaakt, in de toekomst zal er mogelijk een basisversie komen voor 350.000 euro.


Views

400+

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas
Likeability of 3

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een peuter van twee jaar oud is vrijdagavond overleden na enige tijd onder water te hebben gelegen bij recreatieplas Funbeach in Panheel, Midden-Limburg.

Hulpdiensten kregen omstreeks half zeven een melding dat er iets mis was. Omstanders die het kind uit het water haalden, begonnen met reanimeren en hulpdiensten namen even later de reanimatie over. De peuter overleed enige tijd later in een ziekenhuis in Roermond.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en gaat uit van een noodlottig ongeval. Over de identiteit van het slachtoffer, en of het gaat om een jongen of een meisje, zegt de politie niets.


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

1k+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 2

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

1k+

Camera videoBijna hele familie komt om bij bootongeluk Missouri

Bij het bootongeluk kwamen vrijdag 17 mensen om het leven. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:30

Twee opvarenden van de rondvaartboot die vrijdag kapseisde in de Amerikaanse staat Missouri, hebben bij het ongeluk negen familieleden verloren. De familie zat in totaal met elf mensen op de boot, maar alleen een vrouw en haar neefje overleefden het ongeluk.

Tia Coleman, de vrouw die het ongeluk overleefde, vertelde aan de Amerikaanse zender Fox 59 haar verhaal: „Ik verloor al mijn kinderen, ik verloor mijn man, ik verloor mijn schoonmoeder, ik verloor mijn schoonvader, ik verloor mijn oom, ik verloor mijn schoonzus - ze was mijn vriendin - en ik verloor mijn neef.”

Geen reddingsvesten


Views

400+

17-jarige Nederlander vermist aan Gardameer

Het Gardameer in Italië. / Pixabay

Foto van 'metronieuws'

2 UUR

Al meer dan dertig uur zijn de ouders en vrienden van de 17-jarige Koen van Keulen op zoek naar hem. De jongen uit Soest kwam donderdagnacht niet terug na een avondje stappen aan het Gardameer in Italië.

Avondje uit

Een shuttlebus bracht Koen en zijn vrienden donderdagnacht terug naar hun camping. Terwijl Koens vrienden uitstapten bij de juiste halte, wilde Koen nog even blijven zitten. Zijn vader vertelt tegen het AD dat de jongen een halte verder zou zijn uitgestapt en toen teruggelopen zou zijn naar de camping.


Views

300+