Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 22 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Syriëganger belooft zichzelf niet op te blazen

De vermeende jihadganger Lieke S. uit Eindhoven zal zichzelf niet opblazen. Dat heeft ze donderdag beloofd tijdens de behandeling van haar strafzaak in de rechtbank in Den Bosch.

Volgens haar zou ze haar kind niet mogen zien van haar ex, omdat ouders op de school bang zijn dat ze zich op het schoolplein zal opblazen. De vrouw wordt ervan verdacht dat ze zich wilde aansluiten bij terreurorganisatie IS. S. werd in 2016 bij de grens tussen Turkije naar Syrië tegengehouden. Later werd ze, eenmaal op een terreurlijst en op de terugweg naar huis, opgepakt bij de grens van Turkije naar Bulgarije.

Navigatiesysteem

De vrouw zat een tijdje in voorarrest, maar is sinds augustus op vrije voeten. Het was oorspronkelijk de bedoeling de zaak tegen S. donderdag inhoudelijk te behandelen. Zover kwam het niet. Het navigatiesysteem dat ze tijdens haar reis gebruikte werd namelijk onverwachts gevonden. Omdat die wordt onderzocht, is de zaak uitgesteld. Mogelijk geeft de TomTom duidelijkheid of S. al dan niet in Syrië was. Zelf zegt ze van niet.

De vrouw heeft intussen versneld drie boeken geschreven. Brondocumenten van één ervan, met de titel ‘ParIS, genocide op IS is ook genocide’, zouden volgens S. de reden zijn dat justitie haar verdenkt van terroristische motieven. Ze benadrukte echter dat ze geweld niet goedkeurt, door wie dan ook. „In gedachten ben ik bij de slachtoffers van de aanslagen in Brussel, vandaag precies twee jaar geleden.’’ Ze zou alleen op een spirituele reis zijn geweest. Ze bekeerde zich in de zomer van 2016 tot de islam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.