In het nieuws

Sex, drugs en gabbers: knuffelboef Ilja Multigroove

De grijze baardharen verklappen enigszins z'n leeftijd, de intensiteit van z'n helderblauwe ogen verandert nooit / Jordi Wallenburg

Foto van 'Iris Hermans'

29 MRT 2018

Sta je ergens in een donker ravehol of op festivalgras nogal lekker (los) te gaan op een snoeiharde baslijn? Dat is dan mede dankzij Ilja, de Amsterdamse ‘knuffelboef’ die de muziekgeschiedenis veranderde.

De allereerste rave: De Summer Garden Party in 1991/ Kamiel Lindhout

Inspiratie

Hoe begin je het verhaal over Ilja Reiman (48), de Amsterdammer die aan de wieg stond van ’s lands eerste houseparty’s en waar gabber tot BN’ers als Martijn Krabbé (,,dat was ook een boefje, hoor!”) en de ID&T-mannen de eerste ravepassen zetten? De man die dan ook de inspiratie is geweest voor vele huidige dance-organisatie miljonairs, wiens Multigroove-logo op vele lichamen prijkt, zijn weelde in overvloed deelde en wiens house openstond voor iedereen?

400P

Maar ook de man die 25 jaar lang volle pak aan het snuiven was en zijn grote liefde in de rehab in Zuid-Afrika ontmoette. Sinds een jaar is hij zo clean als een showroomkeuken en speelt Ilja a.k.a. ‘de Lange, Maestro, de Beat’ de hoofdrol in het boek Multigroove dat vanaf zaterdag te koop is. Spectaculair lekker geschreven door Arne van Terphoven, lees je het in een ruk van een dag en nacht uit. Doorhalen dus, met bijna 400 P’s als je drug.

Charisma

Samen met Ilja en het boek in Mary Go Wild

We beginnen bij het nu, waar we elkaar ontmoeten in Mary Go Wild, de muziekwinkel op de Zeedijk en de plek van de geliefde kelderraves tijdens ADE. In zijn baard schemeren grijze haren door die zijn leeftijd enigszins verklappen, de intensiteit van z’n opvallend helderblauwe ogen is nog dezelfde als drie decennia geleden en als hij praat, vol vuur en enthousiasme, komt die jongensachtige bravoure instant naar boven. Sommige dingen veranderen (gelukkig) nooit. Voor me staat 196 centimeter charisma, een brok positieve energie en een palet aan mooie verhalen. En nog altijd de staart.

Sonny

Ilja's trouwe vriend Sonny, die vijftien jaar langs zijn zij heeft gelopen

Een keer is die er echt rigoureus afgegaan. Toen Sonny werd gecremeerd, zijn trouwe herdershond die vanaf zijn zestiende, vijftien jaar lang naast hem heeft gelopen, ,,mijn beste vriend en nu mijn hogere macht.” Foto’s en speeltjes mocht Ilja er niet bij leggen vanwege ‘milieueisen’, ,,maar mijn staart moest en zou tussen z’n benen mee, dat doen Indianen ook wanneer een dierbare overlijdt.”

Trip down to...

Als hij door de stad rijdt, is het aan de ene kant een trip, zij het nu niet meer in hogere sferen,  down to memory lane, aan de andere kant is er zo veel veranderd, beaamt hij. Nu is alles heel erg geregeld met overal paaltjes, camera’s en uniforms, ,,Dat was toen wel anders, hoor. Alles werd gedoogd, overal waren vrijhavens voor mensen die anders wilden leven. Er waren loodsen, bussen en boten waar al die vrije geesten samen kwamen om te feesten.” In een zo’n loods, vlakbij CS en waar nu luxe lofts zijn gebouwd, nam hij zijn eerste XTC ooit en ervoer dat vrijheidsgevoel pur sang. ,,Wat een onvergetelijk mooie tijd was dat”, verzucht hij, ,,daarna begon het allemaal.”

Multigroove

,,Het kraakpand straalt er gewoon van af!" De Wielingen, tijdens de Summer Garden Party / Kamiel Lindhout

Hij beleefde in die roerige begin jaren negentig een aha-erlebnis en voor de eerste keer in z’n leven wist Ilja wat hij echt wilde. Dikke feesten geven. De tijd van locaties kraken en deze binnen no time omtoveren tot een goed ravehol brak aan. Hij verzamelde dj’s om zich heen, maakte flyers (,,zo ging dat toen nog, we hadden geen social media”) en bedacht dé naam. Hij zat eens in de auto met de directeur van MultiVlaai, een vriend van hem en ze hadden het over Jimi Hendrix’ ‘it’s groovy, man’. Eureka: Multigroove was een feit. Dat er animo was voor houseparty’s, bleek wel bij de eerste. Rammend vol, ,,iedereen had er zin in.” Na een paar illegale feesten, kreeg hij de kans om de loods aan de Elementenstraat te huren en toen kon feest pas het écht beginnen.

Elementenstraat

Zoals je voor en na Christus heb, is er ook voor en na de Elementenstraat, wat de ravers en gabbers van de jaren negentig allemaal kunnen beamen. Dáár gebeurde het. Het naamstraatbordje Elementenstraat is nog altijd het meeste gestolen bordje van de stad, ondanks dat de gemeente het telkens hoger ophangt. En zelf nu, anno maart 2018, is dat nog steeds zo: de plek waar ooit het bord hing, is leeg. Ilja zelf had er ook een, ,,geen idee waar dat ding nu is, ik ben zo vaak verhuisd!”

Hier hing ooit het bordje...

Sex, drugs en hardcore

Gouden tijden braken aan en niets was te gek. Seks, drugs en rock en roll in optima forma, of beter: hardcore. Het was het begin van de gabbertijd en dj’s als Dano en The Prophet maakte hier furore als onderdeel van The Dreamteam dat elk feest keihard stond te knallen. Na het feest waren er de afters, soms zelfs in het Tikibad en Ilja moet weer lachen als hij eraan denkt. ,,Sjeesden we daar met z’n allen goed naar de klote van die glijbanen af, tussen de brave gezinnetjes.” Of verbleven ze met de hele partycrew in het Okura, waar ook hond Sonny naar binnen werd gesmokkeld. Lege minibars, halve orgies, tot de bodem leeg gesnoven pakjes en daarna een slaappil om ‘maar eens echt te gaan slapen.’ Wie alles betaalde? Ilja natuurlijk, ,,ik vond dat de normaalste zaak van de wereld, andersom hadden ze het ook gedaan, denk ik.”

Een van de vele flyers met het logo erop, die Ilja altijd zelf maakte

Geen miljonair

Het was op de Elementenstraat waar ook de ID&T-mannen hun eerste feesten meemaakte. Ze deden er inspiratie op, vertelt Stutterheim in het boek. De rest is geschiedenis. Hij werd miljonair, Ilja niet. Hij gaf alles weg aan z’n vrienden, en dat waren er veel en maakte het op aan de chemische geneugten, ook veel. Spijt heeft hij niet. ,,Tuurlijk heb ik weleens een slechte dag en denk ik: tering, had ik niet beter zus of zo, maar wat heeft het nou voor zin?”

Operatie Staartjes

Na een jaar was er de beruchte politie-inval. Onder ‘Operatie Staartjes’ -alle gabbers en andere feestgangers van toen hadden nog staarten-, werd in 1993 het hele pand leeggeruimd. ,,Het was het einde van een continu kat-en-muisspel met de politie die ons telkens in de gaten hield.” Ilja werd ruim een maand vastgezet, hij haalde op z’n celmatrasje jaren slaap in en maakte ook hier weer vrienden. Uiteindelijk konden ze hem niets maken, maar hij kreeg wel een belastingaanslag van anderhalf miljoen gulden. Dat had hij niet en heeft hij gelukkig nooit hoeven te betalen, want dankzij goede gesprekken en duidelijke afspraken dat hij vanaf nu een heldere boekhouding zou bijhouden, werd het kwijtgescholden.

'Fuck man!'

Hoe het allemaal verder is gegaan, kun je lezen in het boek. De kans is groot dat meermaals een ,,Fuck man, was ik er maar bij geweest!” door je hoofd schiet, want dat dit een magische pionierstijd was, dat spat van alle bladzijden af. Toch is er ook de keerzijde geweest: een hardnekkige coke-verslaving en dat de scheidslijn tussen lekker gaan en te ver gaan flinterdun is, heeft hij aan den lijve ondervonden. In 2008 neemt Ilja een stevige slaappil, maar besluit daarna toch nog naar een feest te gaan. Met een paar lijnen coke bestrijdt hij de slaap en krijgt ‘een hartklapper van jewelste’. En op de EHBO kwam het besef kwam dat hij misschien toch wel ‘een klein probleempje’ had.

Grote liefde

Hij gaat in rehab in Zuid-Afrika en het is daar waar hij zijn grote liefde Catherine ontmoet. ,,Een prachtig mooie vrouw. We werden meteen verliefd.” Nog nooit had hij zoiets gevoeld en nog steeds is de liefde net zo intens als daar in Zuid-Afrika, toen ze onder de sterrenhemel lagen te praten. Twee straatvechtertjes, noemt hij hen, ,,Als we ruzie hebben, gaat het ook los. Dan roepen we niet ‘trutje’ naar elkaar.” Maar ook het liefhebben is enorm. Ze zijn getrouwd op Ruigoord en zijn de trotse ouders van een dochter. ,,Dat heeft ons regelmaat gebracht, elke ochtend moeten we er gewoon uit, en dat doen we met alle liefde.”

'Wilt u wat gebruiken, meneer?'

Sinds een jaar is Ilja helemaal clean en is hij zelfs een ervaringsdeskundige geworden voor andere verslaafden. Ook alcohol raakt hij niet meer aan, ,,dat is toch vaak de trigger voor meer.” En hij bestelt op het terras gewoon een kopje groene thee als hem gevraagd wordt ‘of hij wat wil gebruiken’. Samen met zijn Cath geeft hij weer de Multigroove feesten waar nog altijd het saamhorig ‘gas erop en gáán-gevoel’ prevaleert en de mix van oud en jong, vindt hij prachtig. ,,Jochies van 18 dansen hand in hand met de oudere liefhebbers. Zo mooi.”

Het gas erop en gáán-gevoel is er op de Multigroove-feesten van nu nog altijd / Jordi Wallenburg

Eens een boefje...

Zaterdag is het weer feest in de Westerunie en hij heeft er volle bak zin in, ook zonder ‘die shit’.  ,,Weet je, nuchter zijn is nu als drugs voor mij. Ik zie ineens kleuren en hoor geluiden die ik al 25 jaar lang niet heb ervaren.” En slapen is gewoon het nieuwe doorhalen. Wat er nog over is van het Amsterdamse boefje? Nog best wat hoor, grijnst hij zijn Ilja-lach. ,,Ik houd nog steeds van lekker rebelleren en streken uithalen en zou eigenlijk aan de generatie van nu willen zeggen: fuck al die regeltjes, doe eens lekker gek.” Een ding is zeker: Ilja Reiman zal nooit last krijgen van een midlifecrisis. ,,Daarvoor heb ik er al te veel uitgehaald.” Zijn leven is allesbehalve saai te noemen en met een knuffel van deze knuffelboef tot besluit: ,,het beste gaat nog komen, let maar op.”

Boekenrave

Zaterdag is het weer goed raven geblazen bij History of Multigroove, waar de helden van toen en nu flink wat bpm de zaal in knallen. Van Dano tot Lady Dana en The Darkraver: de Westerunie gaat gegarandeerd uit z’n dak. Bij zijn? Kijk op de website van Multigroove.

Zin in het boek gekregen? Je kunt Multigroove, rauw, lekker en ijzersterk geschreven door Arne van Terphoven en dat je in een ruk uit wil lezen, alvast reserveren op Mary Go Wild. Daarna is het overal te koop, ook bij Mary Go Wild op de Zeedijk, dat zeker een bezoekje waard is!


In België 'worden kinderen op school opgesloten in de kast'

In België 'worden kinderen op school opgesloten in de kast'

In België 'worden kinderen op school opgesloten in de kast'. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

17 MIN

Op Belgische kleuter-en lagere scholen worden nog steeds kinderen opgesloten als ze ‘lastig’ zijn. Dat meldt onderzoeker Elke Emmers van de Hogeschool Leuven-Limburg aan het programma De wereld vandaag op radio 1. 

Aanleiding hiervoor was een opiniestuk over de gedwongen afzondering en isolatie van kinderen in de kinder- en jeugdpsychiatrie, voorzieningen van de integrale jeugdhulp en het bijzonder onderwijs.

Taboe


Kabinet stelt brigade in voor begrijpelijke taal overheid

Kabinet stelt brigade in voor begrijpelijke taal overheid

Kabinet stelt brigade in voor begrijpelijke taal overheid. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Door het kabinet is een brigade van honderd taalexperts ingesteld om brieven van de overheid begrijpelijker te maken. 

De taalcoaches trekken het land in om ambtenaren te helpen bij het schrijven van duidelijker teksten, meldt het AD.

„Wij willen ervoor zorgen dat mensen kunnen meedoen en direct snappen waar brieven van de overheid over gaan", zegt staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken, die woensdag de aftrap geeft voor het project. De taalbrigade begint met vijftig experts, dat moeten er volgend jaar honderd zijn.


Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’

Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’, maar...

Foto's: Dierenbescherming

Foto van 'Erik Jonk'

21 OKT 2019

Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming blijft groeien en dus houden boeren hun dieren steeds diervriendelijker, zo blijkt uit maandag gepubliceerde jaarcijfers.

De Dierenbescherming verwacht komend jaar uit te komen op 40 miljoen dieren die per jaar volgens de criteria van het keurmerk worden gehouden. Dat zou een verdubbeling inhouden in nog geen vijf jaar tijd.

Is dat wel zo’n mooi getal?


Basisscholen willen flexibele onderwijstijd

Basisscholen willen flexibele onderwijstijd

Basisscholen willen flexibele onderwijstijd. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Zo'n 80 procent van de basisschooldirecteuren wil flexibeler kunnen omgaan met onderwijstijd. Zij willen bijvoorbeeld afwijken van de vakanties en van de vijfdaagse schoolweek om het onderwijs beter op individuele leerlingen af te stemmen, bericht Trouw.

Die flexibiliteit is niet alleen in het belang van ouders, maar vooral goed voor leerlingen, zegt voorzitter Petra van Haren van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). De vereniging hield een peiling onder 616 directeuren.

Niet van deze tijd


Steeds meer transformatiewoningen: huizen met een verleden

In Oostmahorn staat dit voormalige zendstation van de PTT / www.redres.nl

Foto van 'Iris Hermans'

3 UUR

Steeds meer mensen gaan voor een transformatiewoning: ,,Mensen willen een plek met emoties en geschiedenis.”

Wonen in een oude school of voormalig ziekenhuis: steeds vaker worden oude gebouwen en panden gerecycled en omgetoverd tot nieuwe woningen. In 2018 waren dat er 13.000, blijkt uit cijfers die het CBS woensdag naar buiten brengt.

Nieuwbouw, met bijna 67.000 woningen, is nog altijd de belangrijkste factor voor groei van het aantal woningen, maar steeds meer mensen gaan voor woningen met een verleden. ,,Die hebben helemaal geen zin in nieuwbouw. Ze zoeken een plek met emoties, een huis met geschiedenis.” Jan-Willem Andriessen begrijpt dit wel. Hij is directeur van Redres, dat gespecialiseerd is in de verkoop van erfgoed. Hij is net onderweg naar Giethoorn voor de verkoop van een oude molen waar de geschiedenis van afstraalt. ,,Wat is er nou mooier dan dat je het patina van decennia terug kunt zien in een huis.” Net zoals het craquelé van een schilderij, of ‘het karakteristieke van oude mensen’. ,,Jammer dat zoveel vrouwen tegenwoordig aan de botox gaan, mooie rimpels zijn niet lelijk.”


Likeability of3

Duitse liet zoon (6) meedoen aan IS-training en excecutie bijwonen

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Net zoals vanuit Nederland zijn er ook vanuit Duitsland mensen naar het IS-gebied afgereisd. Daartoe behoort ook een moeder Carla-Josephine S., die haar zoontje kennis liet maken met de gewoonten van de IS.

De vrouw vertrok in 2015 toen haar man aan het werk was tegen zijn zin in naar het kalifaat. Hun kinderen, waaronder een zoon van pas zes jaar oud, werden gedwongen om mee te doen aan de trainingen die IS verzorgde. Ook moesten ze een openbare excecutie bijwonen.

Wapenskills


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

Klimaatverandering maakt Rusland nóg groter

Rusland/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Rusland is al met afstand het grootste land ter wereld, maar het is nog aan het groeien. Door klimaatveranderingen zijn er een paar kleine eilandjes komen bovendrijven.

Volgens Aleksandr Moisejev, chef van de Noordelijke Russische vloot, dachten ze altijd dat het om drijvende gletsjers ging. Nu het ijs gesmolten is, blijken er in de kaap een aantal eilandjes te zijn. „De eilandjes zijn ontdekt doordat het ijs smelt en instort en door de temperatuurverandering", vertelt Moisejev.

Acht voetbalvelden


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Johnson wint eerste brexitstemming, maar verliest versnelde procedure

Boris Johnson/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De Britse premier Boris Johnson heeft een belangrijke overwinning geboekt in het Lagerhuis. Dat keurde zijn nieuwe brexitwetgeving in een eerste stemming goed, maar de tweede ronde kwam er niet door. Een brexit op 31 oktober lijkt nu zeer onwaarschijnlijk.

De zogeheten 'withdrawal agreement bill' (WAB) zet de nieuwe brexitdeal om in Britse wetgeving. Dat is nodig om de EU met een deal te kunnen verlaten. Parlementariërs hebben nu met 329 tegen 299 stemmen besloten dat de wetgeving verder kan worden behandeld, maar die is daarmee nog niet definitief goedgekeurd.

Tweede stemronde


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Likeability of5

Gelderland bevriest vergunningen voor boeren

Boeren bij het provinciehuis in Gelderland/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Boeren in Gelderland kunnen in elk geval tot 1 december van dit jaar geen vergunningen krijgen voor hun bedrijfsvoering. Gelderland heeft tijd nodig om zich samen met de andere provincies en het Rijk te buigen over nieuwe stikstofregels en de gevolgen daarvan, zo hebben Gedeputeerde Staten dinsdag laten weten.

Gelderland schortte het nieuwe stikstofbeleid vorige maandag op na massaal boerenprotest. Friesland en Drenthe trokken na zulk protest de nieuwe regels in en Overijssel en Limburg pasten de regels aan. Het gevolg is volgens Gelderland grote onduidelijkheid, terwijl zowel landbouwminister Carola Schouten als Kamerleden ook nog eens verschillende meningen hebben geuit over de provinciale regels. Bovendien verschillen Schouten en de provincies onderling van opvatting.

Grote onduidelijkeheid


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

Tieners maken nepaccount van leraar en vragen naaktfoto's leerlingen

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Drie tieners hebben zich op social media uitgegeven als hun leraar. Daarbij vroegen ze medeleerlingen om hun naaktfoto's te sturen.

Het gaat om leerlingen van een middelbare school in Schagen. De leraar in kwestie ontdekte op een gegeven moment zelf dat anderen zich onder zijn naam uitgaven op social media, waarna hij bij de politie aangifte deed.

Geen succes


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Verzorgen van planten hét alternatief voor het krijgen van kinderen?

Verzorgen van planten hét alternatief voor het krijgen van kinderen?

Verzorgen van planten hét alternatief voor het krijgen van kinderen? / Unsplash

Foto van 'Sarah Sitanala'

GISTEREN

Het traditionele gezin bestaat niet meer. Daar begint het althans op te lijken. Waar eerst de trouwe viervoeter de plek van een kind leek in te nemen, is nu de huiskamerplant bezig aan een opmars.

Millenials zeggen tegenwoordig niet veel te voelen voor het traditionele huisje-boompje-beestje. Daar komt bij dat een huis kopen bijna niet te doen is, de arbeidsmarkt onzeker is en ook het vinden van de juiste partner is lastig. Hieruit volgt dat zij steeds later of misschien wel helemaal niet aan kinderen beginnen.

Waar veel mensen met huisdieren zichzelf al zagen als de vader of moeder van hun trouwe viervoeter. Is er nu iets vergelijkbaars aan de hand met planten. Mensen die ervan houden om voor hun planten te zorgen worden op Instagram #plantparents genoemd en volgens een rapport van onderzoeksbureau WGSN Global macro-agency is het zorgen voor je planten alsof het je eigen kinderen zijn een groeiende markt.


kankerverwekkende stoffen in autostoeltjes
Likeability of3

Kankerverwekkende stoffen in autostoeltjes

Maar liefst vier typen kinderzitjes voor in de auto blijken schadelijke stoffen te hebben./ Unsplash

Foto van 'Ista van Galen'

GISTEREN

Maar liefst vier typen kinderzitjes voor in de auto blijken schadelijke stoffen te hebben. Dat concludeerde de ANWB in de jaarlijkse autostoeltjestest.

De ANWB neemt ieder jaar autostoeltjes onder de loep voor de jaarlijkse kinderzitjestest. Dit gebeurt al sinds 2003 om ouders te informeren over de kwaliteit van de stoeltjes. Wat blijkt dit jaar? Van de twintig geteste modellen hebben er vier de beoordeling ‘slecht’ gekregen vanwege een hoge concentratie schadelijke stoffen in de bekleding.

Kankerverwekkende bekleding


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Zijn reisgidsen nog wel relevant?

Zijn reisgidsen nog wel relevant?

Inspiratie voor een reisbestemming krijgt 56 procent van de millennials vooral van vrienden en familie./ Unsplash

Foto van 'Ista van Galen'

GISTEREN

Nederland staat dit jaar in de top tien van de Lonely Planet. Moeten we bang zijn voor een extra stroom toeristen, of is de reisgids niet meer zo relevant als het gaat om de keuze in reisbestemmingen?

Op social media staat het er vol van: ‘perfecte’ vakantiefoto’s van je vrienden of familie, die zich op de mooiste bestemmingen bevinden. Dit motiveert vooral jonge mensen om vervolgens ook naar deze plekken te gaan. Want waar reisgidsen vroeger een belangrijke bron van informatie waren, baseren reizigers hun keuze nu eerder op advies van vrienden en familie of op plekken die ze voorbij zien komen op social media.

Nederland staat op plek zeven in het lijstje van de Lonely Planet met de tien beste landen om te bezoeken in 2020. Dat vindt Elsje van Vuuren, van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC), een mooi compliment. „Deze reisgids kan zeker bijdragen leveren aan het aantal toeristen dat naar Nederland komt. Wat heel positief is, is dat niet alleen Amsterdam wordt genoemd als goede bestemming in ons land. Ook Groningen, Arnhem en de Veluwe staan er bijvoorbeeld in.” Dit draagt volgens haar bij aan het verspreiden van de toeristen, in plaats van dat iedereen massaal naar onze hoofdstad gaat.


Een derde uitzendkrachten heeft meerdere banen nodig

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Ruim een op de drie uitzendkrachten heeft meer dan één baan nodig om de eindjes aan elkaar te knopen. Bijna de helft van de mensen met een uitzendcontract kan daar nauwelijks van rondkomen. Dat blijkt uit onderzoek dat peiler Maurice de Hond heeft uitgevoerd onder zeshonderd uitzendkrachten in opdracht van vakbond CNV.

Ruim zestig procent van de uitzendkrachten heeft liever een vaste baan, bijna een op de vier moet fulltime beschikbaar zijn, maar heeft slechts een dienstverband in deeltijd. CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden noemt de cijfers ontluisterend.

Hetzelfde werk


Rechtbank: 'Vader mag zoon (7) niet verbieden als meisje te leven'

Rechtbank: Vader mag zoon (7) niet verbieden als meisje te leven

De tweeling James en Jude Younger zijn geboren met behulp van IVF en een eiceldonor./ ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De rechtbankjury van Texas heeft besloten dat een vader zijn zoon niet mag verbieden om als meisje door het leven te gaan. De jury besliste dat hij geen voogdij krijgt over zijn twee zoons.

De tweeling James en Jude Younger zijn geboren met behulp van IVF en een eiceldonor. Moeder Anne Georgulas heeft dus geen biologische band de twee zoons, maar in tegenstelling tot vader Jeffrey Younger staat ze wel achter de geslachtsverandering van haar zoontje James.

Luna


Man in Oslo steelt ambulance en rijdt in op mensen
Likeability of3

Man in Oslo steelt ambulance en rijdt in op mensen

De verdachte wordt gearresteerd./ ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

UPDATE: Een gewapende man heeft dinsdag in Oslo een ambulance gestolen en verscheidene mensen aangereden terwijl hij wegreed. Vijf mensen raakten lichtgewond, onder wie twee baby's. De man werd aangehouden nadat de politie schoten op het voertuig had afgevuurd, zei de politie in de Noorse hoofdstad.

Er is niet gezegd of het incident een aanslag was. „We hebben momenteel geen informatie die aangeeft dat dit verband houdt met terreur", schreef de politie van Oslo op Twitter. Volgens de krant Aftenposten droeg de kaper van de ambulance een groene militaire broek en een camouflagejas.

De politie hield later een tweede verdachte aan, een vrouw „die onder invloed leek te zijn". Volgens het Noorse TV2-kanaal is de gearresteerde man in de dertig en de gezochte vrouw in de twintig. Beide zijn Noorse onderdanen en bekend bij de politie.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Boris Johnson.

Johnson: verkiezingen bij verwerping schema brexitwetgeving

Boris Johnson. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Mocht het Britse Lagerhuis niet instemmen met het tijdschema van drie dagen om de brexitwetgeving goed te keuren, dan zal de regering de hele wetgeving intrekken. 

Verkiezingen moeten dan een oplossing bieden voor de politieke impasse waar het Verenigd Koninkrijk zich in bevindt. Dat zei de Britse premier Boris Johnson dinsdag voorafgaand aan twee cruciale stemmingen.

Waarschuwing


Wilders wil naar rechtszaak: bedreiger in de ogen kijken

Geert Wilders/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

PVV'er Geert Wilders is van plan om dinsdag naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol te gaan. Dan speelt de zaak van de man die ervan verdacht wordt dat hij een terroristische aanslag wilde plegen op de politicus.

De Pakistaan Janaid I. werd op 28 augustus vorig jaar aangehouden op het Centraal Station in Den Haag. Een dag ervoor zou hij op Facebook een filmpje hebben gezet waarin hij in het Pakistaans een aanslag aankondigde op de PVV-leider of de Tweede Kamer. Aanleiding was de cartoonwedstrijd voor spotprenten van de profeet Mohammed die Wilders had uitgeschreven.

De verdachte in de ogen kijken