In het nieuws

Sex, drugs en gabbers: knuffelboef Ilja Multigroove

De grijze baardharen verklappen enigszins z'n leeftijd, de intensiteit van z'n helderblauwe ogen verandert nooit / Jordi Wallenburg

Foto van 'Iris Hermans'

29 MRT 2018

Sta je ergens in een donker ravehol of op festivalgras nogal lekker (los) te gaan op een snoeiharde baslijn? Dat is dan mede dankzij Ilja, de Amsterdamse ‘knuffelboef’ die de muziekgeschiedenis veranderde.

De allereerste rave: De Summer Garden Party in 1991/ Kamiel Lindhout

Inspiratie

Hoe begin je het verhaal over Ilja Reiman (48), de Amsterdammer die aan de wieg stond van ’s lands eerste houseparty’s en waar gabber tot BN’ers als Martijn Krabbé (,,dat was ook een boefje, hoor!”) en de ID&T-mannen de eerste ravepassen zetten? De man die dan ook de inspiratie is geweest voor vele huidige dance-organisatie miljonairs, wiens Multigroove-logo op vele lichamen prijkt, zijn weelde in overvloed deelde en wiens house openstond voor iedereen?

400P

Maar ook de man die 25 jaar lang volle pak aan het snuiven was en zijn grote liefde in de rehab in Zuid-Afrika ontmoette. Sinds een jaar is hij zo clean als een showroomkeuken en speelt Ilja a.k.a. ‘de Lange, Maestro, de Beat’ de hoofdrol in het boek Multigroove dat vanaf zaterdag te koop is. Spectaculair lekker geschreven door Arne van Terphoven, lees je het in een ruk van een dag en nacht uit. Doorhalen dus, met bijna 400 P’s als je drug.

Charisma

Samen met Ilja en het boek in Mary Go Wild

We beginnen bij het nu, waar we elkaar ontmoeten in Mary Go Wild, de muziekwinkel op de Zeedijk en de plek van de geliefde kelderraves tijdens ADE. In zijn baard schemeren grijze haren door die zijn leeftijd enigszins verklappen, de intensiteit van z’n opvallend helderblauwe ogen is nog dezelfde als drie decennia geleden en als hij praat, vol vuur en enthousiasme, komt die jongensachtige bravoure instant naar boven. Sommige dingen veranderen (gelukkig) nooit. Voor me staat 196 centimeter charisma, een brok positieve energie en een palet aan mooie verhalen. En nog altijd de staart.

Sonny

Ilja's trouwe vriend Sonny, die vijftien jaar langs zijn zij heeft gelopen

Een keer is die er echt rigoureus afgegaan. Toen Sonny werd gecremeerd, zijn trouwe herdershond die vanaf zijn zestiende, vijftien jaar lang naast hem heeft gelopen, ,,mijn beste vriend en nu mijn hogere macht.” Foto’s en speeltjes mocht Ilja er niet bij leggen vanwege ‘milieueisen’, ,,maar mijn staart moest en zou tussen z’n benen mee, dat doen Indianen ook wanneer een dierbare overlijdt.”

Trip down to...

Als hij door de stad rijdt, is het aan de ene kant een trip, zij het nu niet meer in hogere sferen,  down to memory lane, aan de andere kant is er zo veel veranderd, beaamt hij. Nu is alles heel erg geregeld met overal paaltjes, camera’s en uniforms, ,,Dat was toen wel anders, hoor. Alles werd gedoogd, overal waren vrijhavens voor mensen die anders wilden leven. Er waren loodsen, bussen en boten waar al die vrije geesten samen kwamen om te feesten.” In een zo’n loods, vlakbij CS en waar nu luxe lofts zijn gebouwd, nam hij zijn eerste XTC ooit en ervoer dat vrijheidsgevoel pur sang. ,,Wat een onvergetelijk mooie tijd was dat”, verzucht hij, ,,daarna begon het allemaal.”

Multigroove

,,Het kraakpand straalt er gewoon van af!" De Wielingen, tijdens de Summer Garden Party / Kamiel Lindhout

Hij beleefde in die roerige begin jaren negentig een aha-erlebnis en voor de eerste keer in z’n leven wist Ilja wat hij echt wilde. Dikke feesten geven. De tijd van locaties kraken en deze binnen no time omtoveren tot een goed ravehol brak aan. Hij verzamelde dj’s om zich heen, maakte flyers (,,zo ging dat toen nog, we hadden geen social media”) en bedacht dé naam. Hij zat eens in de auto met de directeur van MultiVlaai, een vriend van hem en ze hadden het over Jimi Hendrix’ ‘it’s groovy, man’. Eureka: Multigroove was een feit. Dat er animo was voor houseparty’s, bleek wel bij de eerste. Rammend vol, ,,iedereen had er zin in.” Na een paar illegale feesten, kreeg hij de kans om de loods aan de Elementenstraat te huren en toen kon feest pas het écht beginnen.

Elementenstraat

Zoals je voor en na Christus heb, is er ook voor en na de Elementenstraat, wat de ravers en gabbers van de jaren negentig allemaal kunnen beamen. Dáár gebeurde het. Het naamstraatbordje Elementenstraat is nog altijd het meeste gestolen bordje van de stad, ondanks dat de gemeente het telkens hoger ophangt. En zelf nu, anno maart 2018, is dat nog steeds zo: de plek waar ooit het bord hing, is leeg. Ilja zelf had er ook een, ,,geen idee waar dat ding nu is, ik ben zo vaak verhuisd!”

Hier hing ooit het bordje...

Sex, drugs en hardcore

Gouden tijden braken aan en niets was te gek. Seks, drugs en rock en roll in optima forma, of beter: hardcore. Het was het begin van de gabbertijd en dj’s als Dano en The Prophet maakte hier furore als onderdeel van The Dreamteam dat elk feest keihard stond te knallen. Na het feest waren er de afters, soms zelfs in het Tikibad en Ilja moet weer lachen als hij eraan denkt. ,,Sjeesden we daar met z’n allen goed naar de klote van die glijbanen af, tussen de brave gezinnetjes.” Of verbleven ze met de hele partycrew in het Okura, waar ook hond Sonny naar binnen werd gesmokkeld. Lege minibars, halve orgies, tot de bodem leeg gesnoven pakjes en daarna een slaappil om ‘maar eens echt te gaan slapen.’ Wie alles betaalde? Ilja natuurlijk, ,,ik vond dat de normaalste zaak van de wereld, andersom hadden ze het ook gedaan, denk ik.”

Een van de vele flyers met het logo erop, die Ilja altijd zelf maakte

Geen miljonair

Het was op de Elementenstraat waar ook de ID&T-mannen hun eerste feesten meemaakte. Ze deden er inspiratie op, vertelt Stutterheim in het boek. De rest is geschiedenis. Hij werd miljonair, Ilja niet. Hij gaf alles weg aan z’n vrienden, en dat waren er veel en maakte het op aan de chemische geneugten, ook veel. Spijt heeft hij niet. ,,Tuurlijk heb ik weleens een slechte dag en denk ik: tering, had ik niet beter zus of zo, maar wat heeft het nou voor zin?”

Operatie Staartjes

Na een jaar was er de beruchte politie-inval. Onder ‘Operatie Staartjes’ -alle gabbers en andere feestgangers van toen hadden nog staarten-, werd in 1993 het hele pand leeggeruimd. ,,Het was het einde van een continu kat-en-muisspel met de politie die ons telkens in de gaten hield.” Ilja werd ruim een maand vastgezet, hij haalde op z’n celmatrasje jaren slaap in en maakte ook hier weer vrienden. Uiteindelijk konden ze hem niets maken, maar hij kreeg wel een belastingaanslag van anderhalf miljoen gulden. Dat had hij niet en heeft hij gelukkig nooit hoeven te betalen, want dankzij goede gesprekken en duidelijke afspraken dat hij vanaf nu een heldere boekhouding zou bijhouden, werd het kwijtgescholden.

'Fuck man!'

Hoe het allemaal verder is gegaan, kun je lezen in het boek. De kans is groot dat meermaals een ,,Fuck man, was ik er maar bij geweest!” door je hoofd schiet, want dat dit een magische pionierstijd was, dat spat van alle bladzijden af. Toch is er ook de keerzijde geweest: een hardnekkige coke-verslaving en dat de scheidslijn tussen lekker gaan en te ver gaan flinterdun is, heeft hij aan den lijve ondervonden. In 2008 neemt Ilja een stevige slaappil, maar besluit daarna toch nog naar een feest te gaan. Met een paar lijnen coke bestrijdt hij de slaap en krijgt ‘een hartklapper van jewelste’. En op de EHBO kwam het besef kwam dat hij misschien toch wel ‘een klein probleempje’ had.

Grote liefde

Hij gaat in rehab in Zuid-Afrika en het is daar waar hij zijn grote liefde Catherine ontmoet. ,,Een prachtig mooie vrouw. We werden meteen verliefd.” Nog nooit had hij zoiets gevoeld en nog steeds is de liefde net zo intens als daar in Zuid-Afrika, toen ze onder de sterrenhemel lagen te praten. Twee straatvechtertjes, noemt hij hen, ,,Als we ruzie hebben, gaat het ook los. Dan roepen we niet ‘trutje’ naar elkaar.” Maar ook het liefhebben is enorm. Ze zijn getrouwd op Ruigoord en zijn de trotse ouders van een dochter. ,,Dat heeft ons regelmaat gebracht, elke ochtend moeten we er gewoon uit, en dat doen we met alle liefde.”

'Wilt u wat gebruiken, meneer?'

Sinds een jaar is Ilja helemaal clean en is hij zelfs een ervaringsdeskundige geworden voor andere verslaafden. Ook alcohol raakt hij niet meer aan, ,,dat is toch vaak de trigger voor meer.” En hij bestelt op het terras gewoon een kopje groene thee als hem gevraagd wordt ‘of hij wat wil gebruiken’. Samen met zijn Cath geeft hij weer de Multigroove feesten waar nog altijd het saamhorig ‘gas erop en gáán-gevoel’ prevaleert en de mix van oud en jong, vindt hij prachtig. ,,Jochies van 18 dansen hand in hand met de oudere liefhebbers. Zo mooi.”

Het gas erop en gáán-gevoel is er op de Multigroove-feesten van nu nog altijd / Jordi Wallenburg

Eens een boefje...

Zaterdag is het weer feest in de Westerunie en hij heeft er volle bak zin in, ook zonder ‘die shit’.  ,,Weet je, nuchter zijn is nu als drugs voor mij. Ik zie ineens kleuren en hoor geluiden die ik al 25 jaar lang niet heb ervaren.” En slapen is gewoon het nieuwe doorhalen. Wat er nog over is van het Amsterdamse boefje? Nog best wat hoor, grijnst hij zijn Ilja-lach. ,,Ik houd nog steeds van lekker rebelleren en streken uithalen en zou eigenlijk aan de generatie van nu willen zeggen: fuck al die regeltjes, doe eens lekker gek.” Een ding is zeker: Ilja Reiman zal nooit last krijgen van een midlifecrisis. ,,Daarvoor heb ik er al te veel uitgehaald.” Zijn leven is allesbehalve saai te noemen en met een knuffel van deze knuffelboef tot besluit: ,,het beste gaat nog komen, let maar op.”

Boekenrave

Zaterdag is het weer goed raven geblazen bij History of Multigroove, waar de helden van toen en nu flink wat bpm de zaal in knallen. Van Dano tot Lady Dana en The Darkraver: de Westerunie gaat gegarandeerd uit z’n dak. Bij zijn? Kijk op de website van Multigroove.

Zin in het boek gekregen? Je kunt Multigroove, rauw, lekker en ijzersterk geschreven door Arne van Terphoven en dat je in een ruk uit wil lezen, alvast reserveren op Mary Go Wild. Daarna is het overal te koop, ook bij Mary Go Wild op de Zeedijk, dat zeker een bezoekje waard is!


Vader uit Utrecht en vrouw (19) kwamen om in tram

Zwaarbewapende agenten in de tram ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Bij de schietpartij op het 24 Oktoberplein in Utrecht kwamen drie mensen om het leven en raakten vijf anderen gewond. Onder de doden bevinden zich een vader van twee leerlingen van het Christelijk Gymnasium van Utrecht en de 19-jarige Roos uit Vianen.

In reactie op de dodelijke schietpartij in een tram in Utrecht, zullen de vlaggen op overheidsgebouwen dinsdag op halfstok staan. Dat maakte premier Mark Rutte maandagavond bekend.

Vlag op half stok in het Binnenhof ©ANP


Camera videoHoofdverdachte schietpartij Utrecht gearresteerd

De schietpartij in de tram heeft aan drie mensen het leven gekost. Negen mensen raakten gewond, drie van hen zijn er ernstig aan toe. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Op maandagochtend 10.45 vond er een schietincident plaats in een tram aan het 24 Oktoberplein in Utrecht. Bij het incident vielen drie dodelijke slachtoffers en vijf gewonden. Drie van hen zijn er slecht aan toe. Hoofdverdachte Gökmen Tanis sloeg op de vlucht in een gestolen auto, de autoriteiten startten direct een klopjacht. Terroristische motieven worden niet uitgesloten, evenals drijfveren uit de relationele sfeer. Gökmen Tanis is inmiddels gearresteerd.

In het kort: 

  • In een Utrechtse tram op het 24 Oktoberplein (Kanaleneiland) heeft op maandagochtend omstreeks kwart voor elf een schietincident plaatsgevonden.
  • De burgemeester uit Utrecht laat weten dat er drie doden en vijf gewonden zijn gevallen. Drie van hen zijn er ernstig aan toe.
  • De politie is heeft hoofdverdachte Gökmen Tanis inmiddels opgepakt.
  • De terreurdreiging is voor de hele provincie Utrecht opgeschaald naar het allerhoogste niveau. Dit betekent dat er een concrete dreiging is voor een aanslag.
  • De gemeente heeft burgers in de loop van de middag opgeroepen om binnen te blijven. Dat advies is inmiddels ingetrokken.
  • Het aantal daders en het motief zijn op dit moment nog onduidelijk.  

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Dode walvis spoelt aan met 40 kg (!) plastic in maag

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Op de Filipijnen is opnieuw pijnlijk duidelijk geworden hoe groot het plasticprobleem is. Daar spoelde een dode spitssnuitdolfijn aan met veertig kilo plastic in zijn maag, voor het merendeel tassen en zakken.

Vuilniscontainer

Zeebioloog Darrell Blatchley deelt het tragische bericht op zijn Facebookpagina. Blatchley, die werkzaam is in het natuurhistorisch museum D'Bone Collector op het Filipijnse eiland Mindanao, stelt "nog nooit zoiets gezien te hebben". Hij zag plastic in alle soorten en maten, waaronder 16 lege rijstzakken en meerdere boodschappentassen. De zeebioloog roept de overheid op tot actie tegen mensen die 'de oceaan als vuilcontainer blijven gebruiken'.


Gemeente Utrecht heft advies om binnen te blijven op

Gemeente Utrecht heft advies op om binnen te blijven

Gemeente Utrecht heft advies om binnen te blijven op. Foto: ANP - Robin van Lonkhuijsen

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het advies om binnen te blijven is opgeheven door de gemeente Utrecht. Eerder vandaag vond een schietincident plaats in een tram op het 24 Oktoberplein, daarop werd opgeroepen om binnen te blijven wanneer mogelijk. Rijkswaterstaat roept wel op om de snelwegen rond Utrecht vrij te houden.

Burgemeester Jan van Zanen kwam met de volgende verklaring: ,,Nu wij ervan uitgaan dat zich op maar één plek een schietincident heeft voorgedaan, trekken wij het advies om binnen te blijven in. Blijf wel alert. Ziet u verdachte situaties, meent u de verdachte te herkennen, laat het ons weten''


Politie op zoek naar verdachte Gökmen Tanis (37)
Likeability of3

Politie op zoek naar verdachte Gökmen Tanis (37)

De politie is met man en macht op zoek naar de 37-jarige Turkse Gökmen Tanis

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft de naam van een verdachte van de schietpartij in Utrecht uitgegeven. De 37-jarige Gökmen Tanis wordt gezocht omdat hij een rol zou hebben gespeeld bij de gebeurtenissen van maandagochtend.

De verdachte is geboren in Turkije. „Benader hem niet zelf maar bel direct de opsporingstiplijn 0800-6070'', voegt de politie er aan toe.


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Meeste verkiezingspartijen leggen campagne neer
Likeability of3

Verkiezingspartijen leggen campagne neer

VVD, CDA, PVV, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA, 50PLUS, SGP en DENK hebben besloten om hun campagne voor de Statenverkiezingen stil te leggen

Foto van 'Naomi Defoer'

GISTEREN

VVD, CDA, PVV, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA, 50PLUS, SGP en DENK hebben besloten om hun campagne voor de Statenverkiezingen stil te leggen. Zij doen dit naar aanleiding van de schietpartij in Utrecht.

Thierry Baudet en Theo Hiddema (beide FVD) laten de aangepaste bijeenkomst in het Kurhaus wel doorgaan. Baudet Twitterde het volgende hierover:


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Schietpartij Utrecht: woninginval en moskeeën dicht

Camera videoSchietpartij Utrecht: woninginval en moskeeën dicht

Kanaleneiland Utrecht werd vanmorgen om 10.45 getroffen door een schietpartij met mogelijk een terroristisch motief

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een woning in de Trumanlaan wordt door gewapende agenten onder schot gehouden. Het ziet ernaar uit dat er mogelijk een woninginval plaatsvindt.

Uit voorzorg hebben alle moskeeën in Utrecht hun deuren gesloten. „Dat hebben we gedaan in overleg met de politie'', zegt een woordvoerder van de Ulu Moskee, de grootste moskee van Utrecht. Deze wordt op dit moment bewaakt door de politie.

Hier de beelden van AFP:


Schietpartij Utrecht is wereldnieuws

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De schietpartij van vanochtend om 10.45 uur in Utrecht, raakt de hele wereld. Dat blijkt uit de buitenlandse berichtgeving die nog geen enkele minuten na de schietpartij al werd gebracht.

Zo gebruikt Euronews als kop: „Several people injured in shooting in Dutch city of Utrecht," kopten Euronews. Ook andere nieuwszender zoals CNN berichten over de schietpartij. „Utrecht tram shooting: Multiple people hurt in Dutch incident"

Terroristisch motief


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

11 DEC 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Schietpartij 24 Oktoberplein Utrecht

Schietpartij Utrecht: hoogste dreigingsniveau

Verkeer rondom 24 Oktoberplein is stilgelegd vanwege een schietpartij

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Op het 24 Oktoberplein in Kanaleneiland Utrecht is rond 10.45 uur geschoten. Er is mogelijk een dode gevallen en er zijn meerdere mensen gewond. Het schietincident vond plaats in een tram. Het is nog onduidelijk wat er is gebeurd. Tramverkeer rondom het plein rijdt niet. Er is een anti-terreur-eenheid ter plaatse evenals trauma- en politiehelikopters.

De politie houdt rekening met een terroristisch motief. Er is nog niemand aangehouden. De mogelijke verdachte rijdt rond in een rode auto. De gemeente Utrecht heeft een telefoonlijn opengesteld voor mensen die vragen hebben over de schietpartij.

De politie heeft scholen in Utrecht geadviseerd om de deuren dicht te houden. Dat zegt een woordvoerster van de scholenkoepel SPO, waar vijfendertig scholen bij aangesloten zijn.


Zoveel beroepsgroepen staken, hoe komt dat?

Zoveel beroepsgroepen staken, hoe komt dat?

Leraren voerden tijdens een landelijke onderwijsstaking actie op het Malieveld. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Maandag is er een landelijke actiedag voor een beter pensioen. Onder meer in de schoonmaak, bouw, havens en het openbaar vervoer legt het personeel het werk neer. Een stakingsactie is iets waar we de laatste tijd niet gek meer van op kijken. Van leerkrachten tot agenten en van persfotografen tot buschauffeurs organiseerden de afgelopen tijd acties. Wat is dat toch met al die stakingen?

Vrijdag staakten voor het eerst in de geschiedenis docenten uit het hele onderwijs. Ruim 40.000 leraren, van basisschoolleerkrachten tot universitaire docenten, verzamelden zich op het Malieveld in Den Haag.

Harder actievoeren


Vermeende massamoordenaar wil geen advocaat

Vermeende massamoordenaar wil geen advocaat

Studenten leggen de Nieuw-Zeelandse vlag neer naast de stapel bloemen, neergelegd voor slachtoffers van de aanslag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Brenton Tarrant (28), hoofdverdachte van het bloedbad in Nieuw-Zeeland wil geen advocaat. Hij heeft de advocaat die hem was toegewezen ontslagen. Tarrant wil zichzelf verdedigen tijdens zijn rechtszaak.

Toenmalige advocaat van de verdachte Richard Peters vertelde aan persbureau AFP dat zijn cliënt geen gebruik meer wil maken van zijn diensten. Ook gaf Peters aan dat de vermeende massamoordenaar „rationeel" op hem overkwam. De Australiër moet op 5 april weer voor de rechter verschijnen. Hij is al beschuldigd van moord, maar hoogstwaarschijnlijk zijn er meer aanklachten op hem te verhalen.

Doelwit in zicht


Gameverslaafd kind? Ga met hem in de clan

Gameverslaafd kind? Ga met hem in de clan

Gameverslaving bij jongeren baart veel ouders zorgen. Een oprechte interesse in de leefwereld van je kind kan wel een oplossing zijn voor dit probleem. Foto: Getty

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

Hoe krijg ik het excessieve gamegedrag van mijn kind in bedwang? Die vraag levert veel ouders momenteel nachtmerries op. Zo moeilijk hoeft dat vaak niet te zijn gelukkig. Neem een voorbeeld aan Martine de Ridder. „Ik vind gamen zelf ook leuk. En omdat ik vaak win, willen de jongens bij mij in de clan. Doordat ik kan meepraten, ben ik een hit op het schoolplein.”

Videospelletjes zijn in de ogen van de meeste mensen onschuldig tijdverdrijf. Toch kan dit zich wél tot een probleem ontwikkelen. Bram Bakker werkt als psychiater in de verslavingszorg en signaleert dit ook: „Verslaving heeft wel te maken met een bepaalde aanleg. De meeste volwassenen die ik behandel, hebben ook een opa of broer die verslaafd is. Ouders met bijvoorbeeld een drankprobleem hoor je dan vaak zeggen: ’Mijn zoon heeft het met gamen.’ Dit heeft te maken met een gebrek aan vermogen om te remmen.”

Vluchten voor de realiteit


School in Friesland kort ontruimd wegens gaslek

School in Friesland kort ontruimd wegens gaslek

Vanwege een gaslek in het Friese dorpje Kootstertille (gemeente Achtkarspelen) is maandagochtend een basisschool korte tijd uit voorzorg ontruimd geweest

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Vanwege een gaslek in het Friese dorpje Kootstertille (gemeente Achtkarspelen) is maandagochtend een basisschool korte tijd uit voorzorg ontruimd geweest.

De (basisschool)kinderen werden ergens anders opgevangen, zo meldde de brandweer Fryslân. Ook werden enkele woningen ontruimd.

Kort voordat de eerste lessen begonnen, werd bij graafwerkzaamheden een gasleiding geraakt. Na een uur was het lek veilig gedicht en zijn de ontruimde panden weer vrijgegeven.


Openbaar vervoer komt weer tot leven na staking

Openbaar vervoer komt weer tot leven na staking

Werknemers in het openbaar vervoer staakten de ochtend voor een betere regeling rondom het pensioen, waardoor het ov plat lag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Trein, bus, metro en tram rijden langzaamaan weer. Werknemers in het openbaar vervoer staakten de ochtend voor een betere regeling rondom het pensioen, waardoor het ov plat lag. Op een paar groepjes onwetende toeristen, waren de stations akelig leeg.

Amsterdam had wat opstartproblemen bij de tramremise Lekstraat. „Maar inmiddels rijden ook daar de trams gefaseerd de remise uit'', zegt een woordvoerster van het Gemeente Vervoersbedrijf GVB.
Ook in Den Haag komt het bus-, metro- en tramverkeer weer goed op gang, zegt een HTM-woordvoerster. „Het opstarten verloopt zonder problemen, de trams vertrekken nu uit de remise", zegt ze. „Ze kunnen niet allemaal tegelijk vertrekken want dat zou stroomproblemen opleveren.''

Manifestatie


Extra vroeg op voor Verstappen

Extra vroeg op voor Verstappen

Formule 1 coureur Max Verstappen behaalde de derde plaats in de Grand Prix Australië

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Nederlanders zijn fan van Verstappen. Bijna zevenhonderddertigduizend Nederlanders rolden zondagochtend vroeg hun bed uit om de Formule 1 coureur te zien racen in de Grand Prix Australië. Dit blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

De eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen in de Formule 1 was in Nederland op de buis om 06.00 uur op Ziggo Sport. Ondanks het feit dat zelfs de vogels nog niet floten, staat de uitzending op de elke plek van de vijfentwintig meest bekeken programma's op de zondag.

De nabeschouwing, ook op Ziggo Sport, om 07.45 uur lokte nog vierhonderdvierentachtig duizend kijkers. Verstappen behaalde de derde plaats op het circuit Albert Park. Een goede prestatie voor de 21-jarige racer van Red Bull, die nooit eerder zo goed presteerde tijdens een openingsrace.


Meer geweld tegen politie tijdens oud en nieuw

Meer geweld tegen politie tijdens oud en nieuw

Politieagenten hebben tijdens oud & nieuw vaker met geweld te maken gehad dan de officiële cijfers vertellen

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Politieagenten hebben tijdens oud & nieuw vaker met geweld te maken gehad dan de officiële cijfers vertellen. Die conclusie trekt de Centrale Ondernemingsraad (COR) na een uitgebreid onderzoek.

Ruim vierendertighonderd politiemensen hebben de enquête ingevuld en driehonderdzesentwintig mensen hiervan gaf aan dat ze te maken hebben gehad met één of meerdere soorten geweld, verschillend van verbaal tot fysiek. Dat komt ruim uit boven het cijfer dat eerder werd vastgesteld door het korps, dat eerder naar buiten bracht dat het om negenenvijftig keer ging.

Niet volledig


Wiet rokende lesbo's worden internethit

Wiet rokende lesbo's worden internethit

/ ANP

Foto van 'Metro'

17 MRT 2019

Sinds het begin van de maand maken Lee en Sue Instagram onveilig en nu al hebben ze een vijftigduizend volgers. De twee vrouwen zijn een regelrechte internethit, met hun droge humor over „twee oude lesbo's" en hun liefde voor wiet.

„We zijn klaar met het stigma op wiet, op lesbiennes, op dikke en oude mensen", zegt het stel. „Mensen moeten gewoon zichzelf kunnen zijn." En wat zie je dan op die viralvideo's? Gewoon, twee oude dames die samen een jointje roken. Moet kunnen toch?


Overvaller ziet lege bankrekening; geeft buit terug

Overvaller ziet lege bankrekening; geeft buit terug

/ Colourbox

Foto van 'Metro'

17 MRT 2019

Waarschijnlijk zullen er wel meer mensen zijn bij wie alleen al bij het zien van hun bankrekening het zweet uitbreekt. Waar er meer nullen voor dan achter de komma staan. Datzelfde heeft een Chinese vrouw met een bijzonder lege bankrekening. Alleen had zij ook nog eens de pech overvallen te worden van het laatste beetje geld dat erop stond.

Aardigste overvaller ooit

In februari nam de vrouw, Li genaamd, in de avond 2500 yuan op, schrijft The Straits Times. De camerabeelden laten zien dat zodra Li klaar is met haar transactie, een man in donkere jas achter haar komt staan met een klein mes. Volgens lokale media wordt Li gedwongen het geld aan hem te overhandigen, waarna hij ook nog haar rekening wil zien.