In het nieuws

Sex, drugs en gabbers: knuffelboef Ilja Multigroove

De grijze baardharen verklappen enigszins z'n leeftijd, de intensiteit van z'n helderblauwe ogen verandert nooit / Jordi Wallenburg

Foto van 'Iris Hermans'

29 MRT 2018

Sta je ergens in een donker ravehol of op festivalgras nogal lekker (los) te gaan op een snoeiharde baslijn? Dat is dan mede dankzij Ilja, de Amsterdamse ‘knuffelboef’ die de muziekgeschiedenis veranderde.

De allereerste rave: De Summer Garden Party in 1991/ Kamiel Lindhout

Inspiratie

Hoe begin je het verhaal over Ilja Reiman (48), de Amsterdammer die aan de wieg stond van ’s lands eerste houseparty’s en waar gabber tot BN’ers als Martijn Krabbé (,,dat was ook een boefje, hoor!”) en de ID&T-mannen de eerste ravepassen zetten? De man die dan ook de inspiratie is geweest voor vele huidige dance-organisatie miljonairs, wiens Multigroove-logo op vele lichamen prijkt, zijn weelde in overvloed deelde en wiens house openstond voor iedereen?

400P

Maar ook de man die 25 jaar lang volle pak aan het snuiven was en zijn grote liefde in de rehab in Zuid-Afrika ontmoette. Sinds een jaar is hij zo clean als een showroomkeuken en speelt Ilja a.k.a. ‘de Lange, Maestro, de Beat’ de hoofdrol in het boek Multigroove dat vanaf zaterdag te koop is. Spectaculair lekker geschreven door Arne van Terphoven, lees je het in een ruk van een dag en nacht uit. Doorhalen dus, met bijna 400 P’s als je drug.

Charisma

Samen met Ilja en het boek in Mary Go Wild

We beginnen bij het nu, waar we elkaar ontmoeten in Mary Go Wild, de muziekwinkel op de Zeedijk en de plek van de geliefde kelderraves tijdens ADE. In zijn baard schemeren grijze haren door die zijn leeftijd enigszins verklappen, de intensiteit van z’n opvallend helderblauwe ogen is nog dezelfde als drie decennia geleden en als hij praat, vol vuur en enthousiasme, komt die jongensachtige bravoure instant naar boven. Sommige dingen veranderen (gelukkig) nooit. Voor me staat 196 centimeter charisma, een brok positieve energie en een palet aan mooie verhalen. En nog altijd de staart.

Sonny

Ilja's trouwe vriend Sonny, die vijftien jaar langs zijn zij heeft gelopen

Een keer is die er echt rigoureus afgegaan. Toen Sonny werd gecremeerd, zijn trouwe herdershond die vanaf zijn zestiende, vijftien jaar lang naast hem heeft gelopen, ,,mijn beste vriend en nu mijn hogere macht.” Foto’s en speeltjes mocht Ilja er niet bij leggen vanwege ‘milieueisen’, ,,maar mijn staart moest en zou tussen z’n benen mee, dat doen Indianen ook wanneer een dierbare overlijdt.”

Trip down to...

Als hij door de stad rijdt, is het aan de ene kant een trip, zij het nu niet meer in hogere sferen,  down to memory lane, aan de andere kant is er zo veel veranderd, beaamt hij. Nu is alles heel erg geregeld met overal paaltjes, camera’s en uniforms, ,,Dat was toen wel anders, hoor. Alles werd gedoogd, overal waren vrijhavens voor mensen die anders wilden leven. Er waren loodsen, bussen en boten waar al die vrije geesten samen kwamen om te feesten.” In een zo’n loods, vlakbij CS en waar nu luxe lofts zijn gebouwd, nam hij zijn eerste XTC ooit en ervoer dat vrijheidsgevoel pur sang. ,,Wat een onvergetelijk mooie tijd was dat”, verzucht hij, ,,daarna begon het allemaal.”

Multigroove

,,Het kraakpand straalt er gewoon van af!" De Wielingen, tijdens de Summer Garden Party / Kamiel Lindhout

Hij beleefde in die roerige begin jaren negentig een aha-erlebnis en voor de eerste keer in z’n leven wist Ilja wat hij echt wilde. Dikke feesten geven. De tijd van locaties kraken en deze binnen no time omtoveren tot een goed ravehol brak aan. Hij verzamelde dj’s om zich heen, maakte flyers (,,zo ging dat toen nog, we hadden geen social media”) en bedacht dé naam. Hij zat eens in de auto met de directeur van MultiVlaai, een vriend van hem en ze hadden het over Jimi Hendrix’ ‘it’s groovy, man’. Eureka: Multigroove was een feit. Dat er animo was voor houseparty’s, bleek wel bij de eerste. Rammend vol, ,,iedereen had er zin in.” Na een paar illegale feesten, kreeg hij de kans om de loods aan de Elementenstraat te huren en toen kon feest pas het écht beginnen.

Elementenstraat

Zoals je voor en na Christus heb, is er ook voor en na de Elementenstraat, wat de ravers en gabbers van de jaren negentig allemaal kunnen beamen. Dáár gebeurde het. Het naamstraatbordje Elementenstraat is nog altijd het meeste gestolen bordje van de stad, ondanks dat de gemeente het telkens hoger ophangt. En zelf nu, anno maart 2018, is dat nog steeds zo: de plek waar ooit het bord hing, is leeg. Ilja zelf had er ook een, ,,geen idee waar dat ding nu is, ik ben zo vaak verhuisd!”

Hier hing ooit het bordje...

Sex, drugs en hardcore

Gouden tijden braken aan en niets was te gek. Seks, drugs en rock en roll in optima forma, of beter: hardcore. Het was het begin van de gabbertijd en dj’s als Dano en The Prophet maakte hier furore als onderdeel van The Dreamteam dat elk feest keihard stond te knallen. Na het feest waren er de afters, soms zelfs in het Tikibad en Ilja moet weer lachen als hij eraan denkt. ,,Sjeesden we daar met z’n allen goed naar de klote van die glijbanen af, tussen de brave gezinnetjes.” Of verbleven ze met de hele partycrew in het Okura, waar ook hond Sonny naar binnen werd gesmokkeld. Lege minibars, halve orgies, tot de bodem leeg gesnoven pakjes en daarna een slaappil om ‘maar eens echt te gaan slapen.’ Wie alles betaalde? Ilja natuurlijk, ,,ik vond dat de normaalste zaak van de wereld, andersom hadden ze het ook gedaan, denk ik.”

Een van de vele flyers met het logo erop, die Ilja altijd zelf maakte

Geen miljonair

Het was op de Elementenstraat waar ook de ID&T-mannen hun eerste feesten meemaakte. Ze deden er inspiratie op, vertelt Stutterheim in het boek. De rest is geschiedenis. Hij werd miljonair, Ilja niet. Hij gaf alles weg aan z’n vrienden, en dat waren er veel en maakte het op aan de chemische geneugten, ook veel. Spijt heeft hij niet. ,,Tuurlijk heb ik weleens een slechte dag en denk ik: tering, had ik niet beter zus of zo, maar wat heeft het nou voor zin?”

Operatie Staartjes

Na een jaar was er de beruchte politie-inval. Onder ‘Operatie Staartjes’ -alle gabbers en andere feestgangers van toen hadden nog staarten-, werd in 1993 het hele pand leeggeruimd. ,,Het was het einde van een continu kat-en-muisspel met de politie die ons telkens in de gaten hield.” Ilja werd ruim een maand vastgezet, hij haalde op z’n celmatrasje jaren slaap in en maakte ook hier weer vrienden. Uiteindelijk konden ze hem niets maken, maar hij kreeg wel een belastingaanslag van anderhalf miljoen gulden. Dat had hij niet en heeft hij gelukkig nooit hoeven te betalen, want dankzij goede gesprekken en duidelijke afspraken dat hij vanaf nu een heldere boekhouding zou bijhouden, werd het kwijtgescholden.

'Fuck man!'

Hoe het allemaal verder is gegaan, kun je lezen in het boek. De kans is groot dat meermaals een ,,Fuck man, was ik er maar bij geweest!” door je hoofd schiet, want dat dit een magische pionierstijd was, dat spat van alle bladzijden af. Toch is er ook de keerzijde geweest: een hardnekkige coke-verslaving en dat de scheidslijn tussen lekker gaan en te ver gaan flinterdun is, heeft hij aan den lijve ondervonden. In 2008 neemt Ilja een stevige slaappil, maar besluit daarna toch nog naar een feest te gaan. Met een paar lijnen coke bestrijdt hij de slaap en krijgt ‘een hartklapper van jewelste’. En op de EHBO kwam het besef kwam dat hij misschien toch wel ‘een klein probleempje’ had.

Grote liefde

Hij gaat in rehab in Zuid-Afrika en het is daar waar hij zijn grote liefde Catherine ontmoet. ,,Een prachtig mooie vrouw. We werden meteen verliefd.” Nog nooit had hij zoiets gevoeld en nog steeds is de liefde net zo intens als daar in Zuid-Afrika, toen ze onder de sterrenhemel lagen te praten. Twee straatvechtertjes, noemt hij hen, ,,Als we ruzie hebben, gaat het ook los. Dan roepen we niet ‘trutje’ naar elkaar.” Maar ook het liefhebben is enorm. Ze zijn getrouwd op Ruigoord en zijn de trotse ouders van een dochter. ,,Dat heeft ons regelmaat gebracht, elke ochtend moeten we er gewoon uit, en dat doen we met alle liefde.”

'Wilt u wat gebruiken, meneer?'

Sinds een jaar is Ilja helemaal clean en is hij zelfs een ervaringsdeskundige geworden voor andere verslaafden. Ook alcohol raakt hij niet meer aan, ,,dat is toch vaak de trigger voor meer.” En hij bestelt op het terras gewoon een kopje groene thee als hem gevraagd wordt ‘of hij wat wil gebruiken’. Samen met zijn Cath geeft hij weer de Multigroove feesten waar nog altijd het saamhorig ‘gas erop en gáán-gevoel’ prevaleert en de mix van oud en jong, vindt hij prachtig. ,,Jochies van 18 dansen hand in hand met de oudere liefhebbers. Zo mooi.”

Het gas erop en gáán-gevoel is er op de Multigroove-feesten van nu nog altijd / Jordi Wallenburg

Eens een boefje...

Zaterdag is het weer feest in de Westerunie en hij heeft er volle bak zin in, ook zonder ‘die shit’.  ,,Weet je, nuchter zijn is nu als drugs voor mij. Ik zie ineens kleuren en hoor geluiden die ik al 25 jaar lang niet heb ervaren.” En slapen is gewoon het nieuwe doorhalen. Wat er nog over is van het Amsterdamse boefje? Nog best wat hoor, grijnst hij zijn Ilja-lach. ,,Ik houd nog steeds van lekker rebelleren en streken uithalen en zou eigenlijk aan de generatie van nu willen zeggen: fuck al die regeltjes, doe eens lekker gek.” Een ding is zeker: Ilja Reiman zal nooit last krijgen van een midlifecrisis. ,,Daarvoor heb ik er al te veel uitgehaald.” Zijn leven is allesbehalve saai te noemen en met een knuffel van deze knuffelboef tot besluit: ,,het beste gaat nog komen, let maar op.”

Boekenrave

Zaterdag is het weer goed raven geblazen bij History of Multigroove, waar de helden van toen en nu flink wat bpm de zaal in knallen. Van Dano tot Lady Dana en The Darkraver: de Westerunie gaat gegarandeerd uit z’n dak. Bij zijn? Kijk op de website van Multigroove.

Zin in het boek gekregen? Je kunt Multigroove, rauw, lekker en ijzersterk geschreven door Arne van Terphoven en dat je in een ruk uit wil lezen, alvast reserveren op Mary Go Wild. Daarna is het overal te koop, ook bij Mary Go Wild op de Zeedijk, dat zeker een bezoekje waard is!


Barney wint van aartsrivaal in allereerste huiskamerduel ooit

Hier deed hij het met publiek, op donderdag won hij in zijn huiskamer, alleen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het werd een héle mooie avond voor de voormalige postbode die van 180 een iconisch getal maakte. Hij won, gewoon in zijn eigen huiskamer. Zijn prijs gaat naar de Voedselbank.

Darter Raymond van Barneveld heeft zijn aartsrivaal van weleer Phil Taylor verslagen in het eerste huiskamerduel ooit. De Haagse legende won een ware thriller met 7-6.


Johnson in opperbeste stemming na verlaten ic en ook Trump is blij

In een goed humeur is Boris Johnson na zijn ontslag van de ic (foto is van voor zijn opname) /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Op dezelfde avond dat Groot-Brittannië minuten lang klapte voor hun zorgpersoneel #ClapForOurCarers, werd de premier van de ic ontslagen.

Het was best even spannend welke kant het op zou gaan, maar zoals vaker in zijn leven, is het lot hem gunstig gestemd. Britse premier Boris Johnson heeft donderdagavond de intensive care verlaten. Hij wordt tijdens de volgende fase van zijn herstel nauwlettend in de gaten gehouden, meldt de woordvoerder van Johnson.

De 55-jarige premier testte vorige maand al positief op het coronavirus. Hij ging aanvankelijk in thuisisolatie, maar moest zondag alsnog worden opgenomen in het ziekenhuis. Hij had hoge koorts, moest hoesten en belandde maandag op de intensive care.


Corona Tijden, Slechte Tijden: zomerstop vroeg dit jaar

Wel extra lange zomervakantie waarschijnlijk / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Opnames liggen stil, dus de zomerstop komt er al bijna aan.

Het seizoen van Goede tijden, Slechte Tijden komt dit jaar eerder ten einde. De laatste aflevering is vanwege de coronacrisis al op 28 mei te zien. Dat heeft actrice Caroline de Bruijn bekendgemaakt op het Instagram-kanaal van de RTL-soap.

„Jullie weten het vast allemaal al, maar onze opnames liggen al een paar weken stil. Ook wij moeten ons aan de regels houden", zegt Caroline in een videoboodschap. „In de afgelopen weken hebben we met zijn allen heel hard nagedacht of er misschien toch een creatieve oplossing te bedenken is om te kunnen gaan draaien. Maar door de beperkingen die op dit moment gelden en die vast ook nog wel enige tijd van kracht zullen zijn, is dit eigenlijk niet mogelijk."


Stop Eigen Huis & Tuin komt hard aan bij de tuinmannen én fans

Die goeie ouwe tijd met Rob Verlinden / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Eigen Huis & Tuin stopt, tot groot verdriet van tuinman Tom, voormalig tuinman Rob en de fans.

De beslissing om voorlopig te stoppen met Eigen Huis & Tuin is hard aangekomen bij tuinman Tom Groot en voormalig tuinman Rob Verlinden. Zij vinden het jammer dat het programma van de buis verdwijnt. „Ik werd gisteravond gebeld door RTL en Peter van der Vorst. Het is een beslissing die ze hebben moeten maken die natuurlijk jammer is, het komt hard aan", reageerde Tom in RTL Boulevard. RTL stopt met het programma omdat het te duur is. „Het kost gewoon heel veel geld, dat weet je. Het staat wel los van corona, maar het heeft wel iets teweeg gebracht", denkt Tom.


'Kans op oude leven na 28 april is nul'

'Kans op oude leven na 28 april is nul'

Mark Rutte. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De kans is 'nul' dat we in Nederland na 28 april meteen het oude leven weer terughebben. Vooral de anderhalve meter afstand die mensen onderling moeten bewaren zal nog een tijd langer gaan duren. Dat zei premier Mark Rutte donderdag na het kabinetsberaad.

Tot 28 april lopen vooralsnog bijna alle maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden. Volgens de premier „zal er maximaal op onderdelen wat kunnen worden verruimd. Maar altijd met inachtneming van de 1,5 meter, het thuisblijven bij klachten" en soortgelijke richtlijnen. „Dat type maatregelen" zal waarschijnlijk nog een tijd overeind blijven. „Wees voorbereid op alle scenario's."

1,5 metereconomie


Marechaussee is streng in Limburg op Goede Vrijdag slash 'Duitse dag'

Streng doch rechtvaardig, en zonder boetes / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Op 'Duitse Dag' worden Duitse dagjesmensen bij de grens naar Limburg verzocht om te keren.

De marechaussee is op Goede Vrijdag extra alert op Duitsers die naar Limburg willen komen. Goede Vrijdag staat met name in Limburg bekend als „Duitse dag": Venlo en Roermond worden dan traditioneel overspoeld met Duitse dagjesmensen. De marechaussee zal daarom ook vrijdag op verschillende plekken aan de oostgrens in Limburg grenscontroles houden en Duitsers vragen terug te keren naar eigen land.

„We hopen dat de mensen thuisblijven", zegt de woordvoerder. Hij sprak van het „ontmoedigen" van Duitsers om naar Nederland te komen, zoals ook donderdag in onder meer Venlo, Roermond en Vlodrop aan de grens gebeurde.


Zo is het om nu in New York te zijn: 'Desnoods luier als mondmasker'

Zo is het om nu in New York te zijn: 'Desnoods luier als mondmasker'

Een vrouw met mondkapje loopt door New York. Foto: | ANP

Foto van 'Victor Vanparijs'

GISTEREN

New York had woensdag weer het hoogste aantal sterfgevallen in de Verenigde Staten: liefst 779 van de 1973 nieuwe gerapporteerde Amerikaanse coronaslachtoffers kwamen uit de metropool.

President Donald Trump heeft al meermaals gezegd dat de piek van de epidemie eens dezer dagen wordt verwacht. Volgens viroloog Ab Osterhaus is het moeilijk om daar een uitspraak over te doen. „Ik durf daar niks over te zeggen, daar zijn allerlei berekeningen voor. Het zou kunnen dat de piek in New York in zicht is, maar in de Verenigde Staten zijn de verschillen per regio erg groot."

De Nederlandse ondernemer Stacey Rookhuizen, eigenaar van mediabedrijf Bombilate, vloog op 13 maart vanwege haar werk naar New York. Een dag later ging de stad in lockdown. Meer dan 6000 coronaslachtoffers verder is The city that never sleeps volledig uitgestorven.


5x positief nieuws: miljoenen mondkapjes van Nederlandse bodem en meer

5x positief nieuws: miljoenen mondkapjes van Nederlandse bodem en meer

Bij Auping maken ze nu mondkapjes voor de zorg. | Foto: ANP / Vincent Jannink

Foto van 'Alrik de Jong'

GISTEREN

Het positieve nieuws van donderdag 9 april. Miljoenen medische mondkapjes van Nederlandse bodem, kunstmatige intelligentie gaat de strijd aan met het coronavirus en meer.

Pessimisme leidt tot onverschilligheid, optimisme tot daden. Daarom houdt Metro je dagelijks op de hoogte van het positieve nieuws op deze in crisis verkerende wereld.

Het positieve nieuws van 9 april


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Anne Frank als vlogster gaat de wereld over

Anne Frank als vlogster gaat de wereld over

Anne Frank uit de nieuwe serie, met haar vader. | Foto's: Anne Frank Huis / Ray van der Bas

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Hoe zou het zijn als Anne Frank geen dagboek, maar een cameraatje had gehad? Dat is te zien in een nieuwe Nederlandse YouTube-serie. Nog maar net online gaat het een wereldwijde hit te worden.

Het idee lijkt zo simpel, maar je moet er maar opkomen. Frank de Horde en Tim Vloothuis van Every Media – dat onder meer voor televisie, online en ook voor overheidscampagnes video’s produceert en distribueert – deden dat. In samenwerking met de Anne Frank Stichting werd twee jaar tijd gewerkt aan vijftien afleveringen en extra uitlegvideo’s. Sinds vorige week zijn de eerste afleveringen op het YouTube-kanaal van het Amsterdamse Anne Frank Huis te zien. Tot en met herdenkingsdag 4 mei komt er telkens op maandag en donderdag nieuwe delen uit het Anne Frank Videodagboek bij.


Deze landen versoepelen de coronamaatregelen

Deze landen versoepelen de coronamaatregelen

Oostenrijk, Denemarken, Tsjechië en Noorwegen gaan stapsgewijs maatregelen versoepelen. | Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het is moeilijk te zeggen op welk punt in de crisis we momenteel precies zitten, maar sommige Europese landen kijken langzaamaan weer naar de toekomst, en zetten voorzichtig stappen om terug te keren naar het normale leven. Hoe ziet de situatie bij onze (verre) buren eruit?

Oostenrijk

Oostenrijk was deze week het eerste Europese land dat aankondigde de maatregelen om corona in te dammen wat te gaan versoepelen. Het kwam met een zogenaamde 'exitstrategie', waarin onder andere staat dat kleine winkels vanaf 14 april weer open mogen. Vanaf 1 mei zouden andere winkels en kappers weer open kunnen.


Laagste aantal nieuwe ziekenhuisopnames sinds 22 maart

Laagste aantal nieuwe ziekenhuisopnames sinds 22 maart

Er zijn 237 nieuwe ziekenhuisopnamen geregistreerd. | Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het dodental door het coronavirus is donderdag met 148 gestegen naar 2396. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Er zijn 237 nieuwe ziekenhuisopnamen geregistreerd. Dat is het laagste aantal nieuwe ziekenhuisopnames sinds 22 maart. Sinds het begin van de uitbraak zijn 7972 mensen opgenomen. Het totaal aantal vastgestelde besmettingen steeg afgelopen etmaal met 1213 naar 21.762.

Daling


Cultuur- en sportsector doen oproep om tickets te bewaren

Cultuur- en sportsector doen oproep om tickets te bewaren

Theaterzalen staan de komende tijd leeg. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Nederlandse theaters, concertzalen, poppodia, evenement- en sportorganisatoren, musea en festivals doen gezamenlijk een oproep aan het publiek om geen geld terug te vragen voor tickets die zij al gekocht hadden maar die niet kunnen worden gebruikt vanwege de coronacrisis.

Via de website www.bewaarjeticket.nl roepen zij mensen op hun ticket in te ruilen voor een voucher die ze later kunnen inwisselen. Eerder werd ook al de website www.ikhoefmijngeldnietterug.nl gelanceerd, waar dezelfde oproep werd gedaan.

Op deze manier hoeven culturele instellingen niet heel veel geld terug te betalen en houden zij een buffer om na de coronacrisis toch nieuwe producties op te zetten of nieuwe voorstellingen en concerten te programmeren. De website is opgezet samen met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.


Twee Zuid-Koreaanse coronapatiënten genezen door bloedplasma

Twee Zuid-Koreaanse coronapatiënten genezen door bloedplasma

Medewerkers van een ziekenhuis in het Zuid-Koreaanse Daegu. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zuid-Koreaanse artsen melden dat twee mensen met zware klachten door het coronavirus zijn genezen nadat bloedplasma was toegediend van andere, weer herstelde coronapatiënten.

Dat beschrijven zij in een artikel in het Journal of Korean Medicine.

Het ging om een 71-jarige man en een 67-jarige vrouw die beiden aan de beademingsmachine moesten om te overleven. In beide gevallen verbeterde hun conditie na de toediening van het plasma vrij snel. De twee patiënten kregen bloedplasma met antistoffen van mannelijke donoren van in de twintig die eerder genezen waren van het virus.


Opgelet voor verbranden: zon wordt heel krachtig

Opgelet voor verbranden: zon wordt heel krachtig

Ook afgelopen weekend hadden we zonnige lentedagen, zoals hier in Reeuwijk - Dorp. | Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Door een sterkte zonkracht op vrijdag en zaterdag, kan een lichte huid in twintig tot veertig minuten verbranden.

Zonaanbidders opgelet: wie de komende dagen in eigen tuin, op een balkon of voor en open raam in de zon zit, doet er verstandig aan zich goed in te smeren met zonnebrandcrème. De zon is op vrijdag en zaterdag namelijk heel krachtig en met zonkracht 4 tot 5 kan een lichte huid al in twintig tot veertig minuten verbranden. Tussen 13.00 uur en 15.00 uur is de zon het felst, maar ook voor en na die tijden kan je huid makkelijk rood kleuren. Met die waarschuwing kwam weerdienst Weeronline donderdagmorgen.

Felle zon kwam als verrassing


China wil opeten honden en katten verbieden
Likeability of6

China wil opeten honden en katten verbieden

Dit hondje in Beijing loopt heerlijk vrij rond. Dat is niet met alle honden (en katten) het geval. | Foto: Getty Images / Barcroft Media

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

China wil het opeten van honden en katten verbieden. Dat blijkt uit een lijst die is gepubliceerd waarop staat welke dieren mogen worden gefokt voor consumptie.

Honden en katten staan daar niet meer op, vossen en struisvogels bijvoorbeeld nog wel.

In een verklaring meldt het ministerie van Landbouw dat honden van de lijst zijn gehaald om de grote internationale zorgen vanwege de misstanden in de hondenfokkerij. Daarnaast worden honden steeds populairder als huisdier in China, waardoor veel Chinezen het opeten van de dieren afkeuren.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

'Nederlands crisispakket nodig voor ontwikkelingshulp'
Likeability of3

'Nederlands crisispakket nodig voor ontwikkelingshulp'

Michiel Servaes, directeur van Oxfam Novib. | Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

„Nederland zou naar redelijkheid moeten bijdragen aan een internationaal reddingspakket, om te beginnen door 1 procent van het Nederlandse crisispakket te reserveren voor hulp aan ontwikkelingslanden." Dat zegt Oxfam Novib directeur Michiel Servaes.

De organisatie waarschuwt in haar nieuwe rapport Dignity Not Destitution voor een explosie van armoede als gevolg van het coronavirus. Volgens de berekeningen kunnen een half miljard mensen hierdoor onder de armoedegrens terechtkomen. „Dit zou de wereldwijde strijd tegen armoede in één klap met tien jaar terugwerpen, in sommige regio’s zelfs met dertig jaar", stelt het onderzoek van Oxfam Novib. „Om dat te voorkomen, moeten rijke landen nu maatregelen nemen om ontwikkelingslanden bij te staan."

Lering uit crisis 2008


dislike
user_b7a9854e14e8edfa66c7dc3e8fa7f91de0bfc6fe_avatar

Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl ziet helft meer bestellingen

Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl ziet helft meer bestellingen

De coronacrisis zorgt voor een forse toename in het aantal bestellingen via Thuisbezorgd.nl. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, Just Eat Takeaway, lijkt te profiteren van de coronacrisis, nu steeds meer mensen ervoor kiezen om eten te laten bezorgen. Het maaltijdbestelbedrijf zag in het eerste kwartaal dit jaar het aantal bestellingen met de helft oplopen.

Mensen bestelden niet alleen vaker maar ook meer eten bij Just Eat Takeaway. In Duitsland was in de afgelopen periode zelfs sprake van een verdubbeling vergeleken met een jaar geleden.

Ondanks de sterke toename in bestellingen was het eerste kwartaal er volgens het bedrijf ook één vol onzekerheden. Toen het longvirus zich begon te verspreiden in Europa zag het maaltijdbestelbedrijf zijn ordervolumes teruglopen.


Lichaam vermiste achterkleinzoon Kennedy ook gevonden

Lichaam vermiste achterkleinzoon Kennedy ook gevonden

De Kennedy-familie, met moeder Maeve en zoon Gideon (rechts), tijdens een benefiet afgelopen december. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Duikers hebben woensdag het lichaam gevonden van de achtjarige Gideon McKean, een achterkleinzoon van de Amerikaanse oud-senator Robert F. Kennedy. Dat heeft de politie medegedeeld.

De jongen werd aangetroffen op enkele honderden meters van de plek waar maandag het lichaam van zijn moeder, Maeve Kennedy McKean, uit het water werd gehaald. Beiden werden na een kano-ongeluk van vorige week donderdag vermist.

De McKeans, die deel uitmaken van de legendarische Kennedy-familie in de Verenigde Staten, waren vanwege de coronapandemie vanuit de hoofdstad Washington naar een huis van de familie in Chesapeake Bay afgereisd, een baai die uitmondt in de Atlantische Oceaan.