In het nieuws

Sex, drugs en gabbers: knuffelboef Ilja Multigroove

De grijze baardharen verklappen enigszins z'n leeftijd, de intensiteit van z'n helderblauwe ogen verandert nooit / Jordi Wallenburg

Foto van 'Iris Hermans'

29 MRT 2018

Sta je ergens in een donker ravehol of op festivalgras nogal lekker (los) te gaan op een snoeiharde baslijn? Dat is dan mede dankzij Ilja, de Amsterdamse ‘knuffelboef’ die de muziekgeschiedenis veranderde.

De allereerste rave: De Summer Garden Party in 1991/ Kamiel Lindhout

Inspiratie

Hoe begin je het verhaal over Ilja Reiman (48), de Amsterdammer die aan de wieg stond van ’s lands eerste houseparty’s en waar gabber tot BN’ers als Martijn Krabbé (,,dat was ook een boefje, hoor!”) en de ID&T-mannen de eerste ravepassen zetten? De man die dan ook de inspiratie is geweest voor vele huidige dance-organisatie miljonairs, wiens Multigroove-logo op vele lichamen prijkt, zijn weelde in overvloed deelde en wiens house openstond voor iedereen?

400P

Maar ook de man die 25 jaar lang volle pak aan het snuiven was en zijn grote liefde in de rehab in Zuid-Afrika ontmoette. Sinds een jaar is hij zo clean als een showroomkeuken en speelt Ilja a.k.a. ‘de Lange, Maestro, de Beat’ de hoofdrol in het boek Multigroove dat vanaf zaterdag te koop is. Spectaculair lekker geschreven door Arne van Terphoven, lees je het in een ruk van een dag en nacht uit. Doorhalen dus, met bijna 400 P’s als je drug.

Charisma

Samen met Ilja en het boek in Mary Go Wild

We beginnen bij het nu, waar we elkaar ontmoeten in Mary Go Wild, de muziekwinkel op de Zeedijk en de plek van de geliefde kelderraves tijdens ADE. In zijn baard schemeren grijze haren door die zijn leeftijd enigszins verklappen, de intensiteit van z’n opvallend helderblauwe ogen is nog dezelfde als drie decennia geleden en als hij praat, vol vuur en enthousiasme, komt die jongensachtige bravoure instant naar boven. Sommige dingen veranderen (gelukkig) nooit. Voor me staat 196 centimeter charisma, een brok positieve energie en een palet aan mooie verhalen. En nog altijd de staart.

Sonny

Ilja's trouwe vriend Sonny, die vijftien jaar langs zijn zij heeft gelopen

Een keer is die er echt rigoureus afgegaan. Toen Sonny werd gecremeerd, zijn trouwe herdershond die vanaf zijn zestiende, vijftien jaar lang naast hem heeft gelopen, ,,mijn beste vriend en nu mijn hogere macht.” Foto’s en speeltjes mocht Ilja er niet bij leggen vanwege ‘milieueisen’, ,,maar mijn staart moest en zou tussen z’n benen mee, dat doen Indianen ook wanneer een dierbare overlijdt.”

Trip down to...

Als hij door de stad rijdt, is het aan de ene kant een trip, zij het nu niet meer in hogere sferen,  down to memory lane, aan de andere kant is er zo veel veranderd, beaamt hij. Nu is alles heel erg geregeld met overal paaltjes, camera’s en uniforms, ,,Dat was toen wel anders, hoor. Alles werd gedoogd, overal waren vrijhavens voor mensen die anders wilden leven. Er waren loodsen, bussen en boten waar al die vrije geesten samen kwamen om te feesten.” In een zo’n loods, vlakbij CS en waar nu luxe lofts zijn gebouwd, nam hij zijn eerste XTC ooit en ervoer dat vrijheidsgevoel pur sang. ,,Wat een onvergetelijk mooie tijd was dat”, verzucht hij, ,,daarna begon het allemaal.”

Multigroove

,,Het kraakpand straalt er gewoon van af!" De Wielingen, tijdens de Summer Garden Party / Kamiel Lindhout

Hij beleefde in die roerige begin jaren negentig een aha-erlebnis en voor de eerste keer in z’n leven wist Ilja wat hij echt wilde. Dikke feesten geven. De tijd van locaties kraken en deze binnen no time omtoveren tot een goed ravehol brak aan. Hij verzamelde dj’s om zich heen, maakte flyers (,,zo ging dat toen nog, we hadden geen social media”) en bedacht dé naam. Hij zat eens in de auto met de directeur van MultiVlaai, een vriend van hem en ze hadden het over Jimi Hendrix’ ‘it’s groovy, man’. Eureka: Multigroove was een feit. Dat er animo was voor houseparty’s, bleek wel bij de eerste. Rammend vol, ,,iedereen had er zin in.” Na een paar illegale feesten, kreeg hij de kans om de loods aan de Elementenstraat te huren en toen kon feest pas het écht beginnen.

Elementenstraat

Zoals je voor en na Christus heb, is er ook voor en na de Elementenstraat, wat de ravers en gabbers van de jaren negentig allemaal kunnen beamen. Dáár gebeurde het. Het naamstraatbordje Elementenstraat is nog altijd het meeste gestolen bordje van de stad, ondanks dat de gemeente het telkens hoger ophangt. En zelf nu, anno maart 2018, is dat nog steeds zo: de plek waar ooit het bord hing, is leeg. Ilja zelf had er ook een, ,,geen idee waar dat ding nu is, ik ben zo vaak verhuisd!”

Hier hing ooit het bordje...

Sex, drugs en hardcore

Gouden tijden braken aan en niets was te gek. Seks, drugs en rock en roll in optima forma, of beter: hardcore. Het was het begin van de gabbertijd en dj’s als Dano en The Prophet maakte hier furore als onderdeel van The Dreamteam dat elk feest keihard stond te knallen. Na het feest waren er de afters, soms zelfs in het Tikibad en Ilja moet weer lachen als hij eraan denkt. ,,Sjeesden we daar met z’n allen goed naar de klote van die glijbanen af, tussen de brave gezinnetjes.” Of verbleven ze met de hele partycrew in het Okura, waar ook hond Sonny naar binnen werd gesmokkeld. Lege minibars, halve orgies, tot de bodem leeg gesnoven pakjes en daarna een slaappil om ‘maar eens echt te gaan slapen.’ Wie alles betaalde? Ilja natuurlijk, ,,ik vond dat de normaalste zaak van de wereld, andersom hadden ze het ook gedaan, denk ik.”

Een van de vele flyers met het logo erop, die Ilja altijd zelf maakte

Geen miljonair

Het was op de Elementenstraat waar ook de ID&T-mannen hun eerste feesten meemaakte. Ze deden er inspiratie op, vertelt Stutterheim in het boek. De rest is geschiedenis. Hij werd miljonair, Ilja niet. Hij gaf alles weg aan z’n vrienden, en dat waren er veel en maakte het op aan de chemische geneugten, ook veel. Spijt heeft hij niet. ,,Tuurlijk heb ik weleens een slechte dag en denk ik: tering, had ik niet beter zus of zo, maar wat heeft het nou voor zin?”

Operatie Staartjes

Na een jaar was er de beruchte politie-inval. Onder ‘Operatie Staartjes’ -alle gabbers en andere feestgangers van toen hadden nog staarten-, werd in 1993 het hele pand leeggeruimd. ,,Het was het einde van een continu kat-en-muisspel met de politie die ons telkens in de gaten hield.” Ilja werd ruim een maand vastgezet, hij haalde op z’n celmatrasje jaren slaap in en maakte ook hier weer vrienden. Uiteindelijk konden ze hem niets maken, maar hij kreeg wel een belastingaanslag van anderhalf miljoen gulden. Dat had hij niet en heeft hij gelukkig nooit hoeven te betalen, want dankzij goede gesprekken en duidelijke afspraken dat hij vanaf nu een heldere boekhouding zou bijhouden, werd het kwijtgescholden.

'Fuck man!'

Hoe het allemaal verder is gegaan, kun je lezen in het boek. De kans is groot dat meermaals een ,,Fuck man, was ik er maar bij geweest!” door je hoofd schiet, want dat dit een magische pionierstijd was, dat spat van alle bladzijden af. Toch is er ook de keerzijde geweest: een hardnekkige coke-verslaving en dat de scheidslijn tussen lekker gaan en te ver gaan flinterdun is, heeft hij aan den lijve ondervonden. In 2008 neemt Ilja een stevige slaappil, maar besluit daarna toch nog naar een feest te gaan. Met een paar lijnen coke bestrijdt hij de slaap en krijgt ‘een hartklapper van jewelste’. En op de EHBO kwam het besef kwam dat hij misschien toch wel ‘een klein probleempje’ had.

Grote liefde

Hij gaat in rehab in Zuid-Afrika en het is daar waar hij zijn grote liefde Catherine ontmoet. ,,Een prachtig mooie vrouw. We werden meteen verliefd.” Nog nooit had hij zoiets gevoeld en nog steeds is de liefde net zo intens als daar in Zuid-Afrika, toen ze onder de sterrenhemel lagen te praten. Twee straatvechtertjes, noemt hij hen, ,,Als we ruzie hebben, gaat het ook los. Dan roepen we niet ‘trutje’ naar elkaar.” Maar ook het liefhebben is enorm. Ze zijn getrouwd op Ruigoord en zijn de trotse ouders van een dochter. ,,Dat heeft ons regelmaat gebracht, elke ochtend moeten we er gewoon uit, en dat doen we met alle liefde.”

'Wilt u wat gebruiken, meneer?'

Sinds een jaar is Ilja helemaal clean en is hij zelfs een ervaringsdeskundige geworden voor andere verslaafden. Ook alcohol raakt hij niet meer aan, ,,dat is toch vaak de trigger voor meer.” En hij bestelt op het terras gewoon een kopje groene thee als hem gevraagd wordt ‘of hij wat wil gebruiken’. Samen met zijn Cath geeft hij weer de Multigroove feesten waar nog altijd het saamhorig ‘gas erop en gáán-gevoel’ prevaleert en de mix van oud en jong, vindt hij prachtig. ,,Jochies van 18 dansen hand in hand met de oudere liefhebbers. Zo mooi.”

Het gas erop en gáán-gevoel is er op de Multigroove-feesten van nu nog altijd / Jordi Wallenburg

Eens een boefje...

Zaterdag is het weer feest in de Westerunie en hij heeft er volle bak zin in, ook zonder ‘die shit’.  ,,Weet je, nuchter zijn is nu als drugs voor mij. Ik zie ineens kleuren en hoor geluiden die ik al 25 jaar lang niet heb ervaren.” En slapen is gewoon het nieuwe doorhalen. Wat er nog over is van het Amsterdamse boefje? Nog best wat hoor, grijnst hij zijn Ilja-lach. ,,Ik houd nog steeds van lekker rebelleren en streken uithalen en zou eigenlijk aan de generatie van nu willen zeggen: fuck al die regeltjes, doe eens lekker gek.” Een ding is zeker: Ilja Reiman zal nooit last krijgen van een midlifecrisis. ,,Daarvoor heb ik er al te veel uitgehaald.” Zijn leven is allesbehalve saai te noemen en met een knuffel van deze knuffelboef tot besluit: ,,het beste gaat nog komen, let maar op.”

Boekenrave

Zaterdag is het weer goed raven geblazen bij History of Multigroove, waar de helden van toen en nu flink wat bpm de zaal in knallen. Van Dano tot Lady Dana en The Darkraver: de Westerunie gaat gegarandeerd uit z’n dak. Bij zijn? Kijk op de website van Multigroove.

Zin in het boek gekregen? Je kunt Multigroove, rauw, lekker en ijzersterk geschreven door Arne van Terphoven en dat je in een ruk uit wil lezen, alvast reserveren op Mary Go Wild. Daarna is het overal te koop, ook bij Mary Go Wild op de Zeedijk, dat zeker een bezoekje waard is!


'Ingrijpende maatregelen op arbeidsmarkt nodig'

'Ingrijpende maatregelen op arbeidsmarkt nodig'

'Ingrijpende maatregelen op arbeidsmarkt nodig' / Pexels

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Er zijn ingrijpende maatregelen nodig op de arbeidsmarkt. De regels en wetten rond werk moeten radicaal anders. 

Dat vindt de commissie-Borstlap, die zich op verzoek van verantwoordelijk minister Wouter Koolmees over de huidige situatie boog. Door het toenemende aantal flexwerkers en zelfstandigheden en alle andere veranderingen op de arbeidsmarkt zijn maatregelen nodig, acht de commissie.

Zo moeten alle werkenden, dus ook zelfstandigen, worden verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en moet er voor iedereen een individueel leer- en ontwikkelbudget komen.


Alternatief einde Game of Thrones bevestigd

Alternatief einde Game of Thrones bevestigd

Alternatief einde Game of Thrones bevestigd / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het einde van de hitserie Game of Thrones liet de fans verdeeld achter. De een vond het geweldig, de ander diep teleurstellend. Maar, er gloort licht aan de horizon. 

George R.R. Martin heeft namelijk bevestigd dat de boekenserie, waar menig fan al een behoorlijke lange tijd op zit te wachten, een ander einde zal krijgen dan de tv-serie.

In de HBO-serie belandde Bran Stark uiteindelijk op de IJzeren Troon, nadat Arya Stark de Night King doodt en Daenerys Targaryen in haar voorouders verandert. Vooral dat laatste was punt van kritiek voor veel fans: het voelde namelijk veel te gehaast.


Niets staat een brexit nog in de weg
Likeability of3

Niets staat een brexit nog in de weg

Niets staat een brexit nog in de weg / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Dat de brexit er nu écht van gaat komen is zo goed als zeker. Het Britse parlement heeft de wetgeving, die het vertrek uit de Europese Unie mogelijk maakt, goedgekeurd. 

Er is alleen nog een handtekening van koningin Elizabeth nog, maar dat is volgens Britse media slechts een formaliteit.

Het Lagerhuis was eerder al met de wet akkoord gegaan, maar bij de behandeling in het Hogerhuis volgden enkele amendementen. Die werden allemaal afgekeurd in het Lagerhuis. Bij de nieuwe behandeling door de Lords legden die zich daarbij neer, waarmee de wet is goedgekeurd.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Wel of niet aan de voedingssupplementen?

Wel of niet aan de voedingssupplementen?

Baadt het niet, dan schaadt het niet… Toch? /Unsplash

Foto van 'Ista van Galen'

GISTEREN

Snotneus? Even wat multivitaminen naar binnenwerken. Vaak moe? Vitamine D is je redding. Snel duizelig? Nog een pilletje ijzer dan maar. Baadt het niet, dan schaadt het niet… Toch?  

Een overvloed aan vitamine B12 kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico’s. Dat brachten wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) kortgeleden naar buiten. Het leidde tot paniek onder B12-gebruikers. Moesten ze dan stoppen met slikken? Binnen een paar uur nadat het persbericht de wereld in was gegooid, nuanceerde het Groningse ziekenhuis via Twitter: „De waarschuwing voor het risico van te hoge B12-waardes en voor overmatig gebruik van supplementen doet niets af aan het feit dat het goed is om een B12-tekort aan te vullen als dat medisch nodig is.”


Ken je deze podcasts al? #11 Nachtradio

Ken je deze podcasts al? #11 Nachtradio

Ken je deze podcasts al? / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Deze maand organiseert mediaplatform Spreekbuis.nl voor de tweede maal De Nachtwacht Award-verkiezing voor beste nachtprogramma op de Nederlandse radio.

Ben je geen nachtwerker, nachtbraker of -waker? Niet getreurd, want veel nachtprogramma’s zijn ook als podcast terug te luisteren. Richard Otto, uitgever van die site, maakte een selectie.

Miss Podcast (AVROTROS)


Familie teleurgesteld: geen resten Tanja Groen gevonden
Likeability of2

Familie teleurgesteld: geen resten Tanja Groen gevonden

Familie teleurgesteld: geen resten Tanja Groen gevonden / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De familie van de verdwenen Tanja Groen is zeer teleurgesteld, laat belangenbehartiger Peter R. de Vries weten. Het onderzoek naar de verdwijning van de destijds 18-jarige studente heeft woensdag geen resultaat opgeleverd.

Er werd woensdag in een graf op een kerkhof in Maastricht gezocht, omdat mogelijk de stoffelijke resten van Tanja in het graf zouden liggen. Er is echter niets gevonden. De politie laat weten dat het bewuste graf inmiddels weer is gedicht en dat de begraafplaats weer toegankelijk is voor bezoekers.

Tevergeefs


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

'Interessante' ontdekking tijdens restauratie kunstwerk

'Interessante' ontdekking tijdens restauratie kunstwerk

Het oude schilderij (L) en de onderliggende laag (R) / Screenshot Twitter

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Kunstcritici stonden wel even te kijken na de restauratie van dit schilderij. Het lam in kwestie blijkt namelijk opeens een haast menselijk gezicht te hebben. 

Dit alom geprezen 15e eeuwse schilderij wordt al jaren tentoongesteld in een Belgisch museum. Al sinds 2012 is er een restauratieproject voor het kunstwerk uit 1432 aan de gang. Voor die restauratie is maar liefst 2.2 miljoen euro uitgetrokken. Voor dat geld heb je ook wat, zou je denken.

Het kunstwerk, dat het eerste olieverf schilderij is dat wereldwijde beroemdheid vergaarde, bleek tijdens de restauratie al eerder onder handen genomen te zijn. En niet zonder reden. In de 16e eeuw heeft een andere kunstenaar er de kwast bij gepakt en is het originele middelste paneel van het kunstwerk al goed overgeschilderd.


Strijd tegen het systeem

Strijd tegen het systeem

Strijd tegen het systeem / ANP

Foto van 'Julia Osendarp'

GISTEREN

De Amsterdamse Charlotte Bouwman (26) zit sinds maandag in het gebouw van het Ministerie van Volksgezondheid gebivakkeerd. Ondertussen heeft ze met haar manifest Lijm de Zorg ruim 34.000 handtekeningen verzameld. 

Bouwman probeert op deze manier aandacht te trekken voor betere Jeugdzorg en GGZ. Op de vraag hoe het met haar gaat antwoordt ze: „Goed! en druk. Social media is ontploft en ik probeer zoveel mogelijk mensen te spreken. Het voelt alsof ik echt weer wat met m’n leven aan het doen ben.”

Ontkenning


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

20 JAN 2020

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Tienduizenden fans willen overnachting in Efteling

Tienduizenden fans willen overnachting in Efteling

Tienduizenden fans willen overnachting in Efteling / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Dat zich bijna 35.000 mensen zouden aanmelden voor een logeerpartijtje in de Efteling had de organisatie van de actie nooit verwacht. 

Dat laat een woordvoerder weten aan Omroep Brabant. „We wisten dat er enthousiast werd gereageerd op de actie, maar dat zoveel mensen zich uiteindelijk hebben aangemeld hadden we nooit verwacht." Een paar weken terug maakte het attractiepark bekend dat een aantal gelukkigen de kans zouden krijgen om in het park te overnachten.

Slapen in het sprookjesbos


Dodental mysterieus virus China gestegen

Dodental mysterieus virus China gestegen

Dodental mysterieus virus China gestegen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het aantal mensen dat in China is overleden aan de gevolgen van het nieuwe, mysterieuze coronavirus is woensdag gestegen naar zeventien. 

Volgens de Chinese staatstelevisie zijn er in de centrale provincie Hubei al 444 gevallen van het virus vastgesteld. Het virus dook naar verluid op in provinciehoofdstad Wuhan, op een vismarkt waar illegaal werd gehandeld. Wuhan ligt zo'n 1000 kilometer ten zuiden van Peking.

Eerste patiënt


Nikkie Tutorials: 'Ik voel me vrij'

Nikkie Tutorials: 'Ik voel me vrij'

Nikkie Tutorials: 'Ik voel me vrij' / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Na haar coming-out voelt Nikkie de Jager, beter bekend als Nikkie Tutorials, zich vrijer dan ooit. Vorige week kwam ze uit de kast als transgender. 

Die coming-out ging overigens niet geheel vrijwillig: Nikkie werd namelijk gechanteerd. „Een paar weken geleden kreeg ik e-mails van iemand", vertelt ze in de talkshow van Ellen DeGeneres. „Hij vond het niet oké dat ik loog en wilde dat aan het licht brengen." Daarbij was hij behoorlijk dwingend, vertelt ze. „Hij zei: 'Als je me morgen niet hebt geantwoord, komt het online'."

De influencer vermoedt dat het doel was om haar leven te verwoesten. „Dat is hem alleen niet gelukt", voegt ze glimlachend toe. Haar coming-out video is inmiddels al meer dan 32 miljoen keer bekeken.


Na bosbranden nu dodelijke spinnen in Australië

Na bosbranden nu dodelijke spinnen in Australië

Na bosbranden nu dodelijke spinnen in Australië / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Alsof Australië nog niet genoeg te verduren heeft. Na de bosbranden die het land maandenlang teisterden, moeten inwoners nu oppassen voor dodelijke spinnen. 

Australië staat erom bekend dat het enorm veel enge en gevaarlijke dieren huisvest, maar het Australische Reptielen Park gooit er via Facebook nog een waarschuwing uit voor de nieuwste 'aanwinst'.

Na bosbranden nu dodelijke spinnen in Australië

Na bosbranden nu dodelijke spinnen in Australië / Screenshot Australia Reptile Park


 Vastgoedbaas krijgt boete voor mishandelen Tim Hofman
Likeability of5

Vastgoedbaas krijgt boete voor mishandelen Tim Hofman

Tim Hofman liep door de mishandeling een gebroken kaak op. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De 75-jarige Nijmeegse vastgoedmagnaat Ton H. moet een boete van 1250 euro betalen voor het mishandelen van presentator Tim Hofman.

Ook de 43-jarige zoon van H. is woensdag door de politierechter in Arnhem veroordeeld. Hij kreeg een een werkstraf van 180 uur, waarvan 80 uur voorwaardelijk. Hofman liep door de mishandeling een gebroken kaak op en kon maandenlang niet werken.

#BOOS


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Bouterse komt in militair uniform aan bij rechtbank
Likeability of3

Bouterse komt in militair uniform aan bij rechtbank

De Surinaamse president Desi Bouterse verscheen woensdag gekleed in militair uniform voor de rechtbank. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Surinaamse president Desi Bouterse verscheen woensdag gekleed in militair uniform voor de rechtbank. Hij onderstreepte daarmee zijn positie als opperbevelhebber van het Surinaamse leger.

Bouterse zou woensdag beroep aantekenen tegen zijn veroordeling in de rechtszaak over de Decembermoorden. Hij werd eind vorig jaar veroordeeld tot twintig jaar cel, voor de rol die hij als oud-legerleider speelde.

Uitgesteld


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Meer samenwerking sportaanbieders en scholen bij Koningsspelen

Meer samenwerking sportaanbieders en scholen bij Koningsspelen

Richard Krajicek (tweede van rechts) met naast hem Britt Dekker en Ron Boszhard. / ANP | Remko de Waal

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Kinderen in het hele land beleven de achtste Koningsspelen hand in hand.

Dat mag ongetwijfeld letterlijk en spelenderwijs, maar het thema HAND IN HAND van 2020 heeft een serieuze ondertoon. De focus van het jaarlijkse evenement ligt deze keer – 17 april – op het bij elkaar brengen van sportaanbieders en scholen op lokaal niveau. Zij moeten de Koningsspelen vooral samen organiseren.

Dat werd woensdag duidelijk bij de aftrap van de Koningsspelen op basisschool De Sterrenwacht in Hellevoetsluis. Initiatiefnemer en ‘baas’ van het event Richard Krajicek noemt de samenwerking tussen sportaanbieders en scholen ‘een Koningsmatch’.


Kamer wil kentekenplicht voor tractoren
Likeability of5

Kamer wil kentekenplicht voor tractoren

Dat landbouwvoertuigen geen kenteken hebben, bemoeilijkte de handhaving door de politie bij de boerenprotesten in het najaar. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Na een jarenlange discussie wordt woensdag de eerste horde genomen voor de komst van kentekenplaten voor tractoren. Dan zal de Tweede Kamer naar verwachting instemmen met het voorstel.

Sinds de boerenprotesten is de discussie weer actueel geworden. Dat landbouwvoertuigen geen kenteken hebben, bemoeilijkte de handhaving door de politie bij de boerenprotesten in het najaar.

Eind 2016 voelde de VVD niets voor het plan omdat ze vreesden dat het een forse lastenverhoging voor de boeren zou betekenen. Destijds waren PvdA, ChristenUnie, D66, GroenLinks en SP wel voor. Nu gaan de liberalen wel akkoord met het voorstel.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Deel van Australische hoofdstad ontruimd vanwege nieuwe bosbrand

Deel van Australische hoofdstad ontruimd vanwege nieuwe bosbrand

Als gevolg van de branden van de afgelopen weken is in Australië een gebied ter grootte van Engeland verwoest. /Gettyimages

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bewoners van buitenwijken in de Australische hoofdstad Canberra zijn woensdag geëvacueerd nadat er dichtbij een bosbrand was uitgebroken.

In het zuidoosten van het land komen de extreem hoge temperaturen en de wind weer terug, en daarmee ook de kans op nieuwe branden. De afgelopen dagen ging de regio juist gebukt onder hagel, onweersbuien en honderden millimeters regen.

Wegen afgesloten


Ontsnapte crimineel stuurt kaart aan gevangenis: Groeten uit Thailand!
Likeability of5

Ontsnapte crimineel stuurt kaart aan gevangenis: Groeten uit Thailand!

Sekkaki ontsnapte op 19 december uit de gevangenis in het Belgische Turnhout. /Politie Turnhout

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Crimineel Oualid Sekkaki, die 19 december ontsnapte uit de gevangenis in het Belgische Turnhout, lijkt naar Azië te zijn gevlucht. Hij stuurde de gevangenisdirectie zelfs een kaartje: „Groeten uit Thailand!”, stond erop.

Dat meldt de Belgische nieuwssite HLN. Ook stuurde Sekkaki zijn gevangenisbadge mee in de envelop.

Touwen


lol
user_93128fc22b33a8d9a8af06fe933f69a78f3b860b_avatar