In het nieuws

Sex, drugs en gabbers: knuffelboef Ilja Multigroove

De grijze baardharen verklappen enigszins z'n leeftijd, de intensiteit van z'n helderblauwe ogen verandert nooit / Jordi Wallenburg

Foto van 'Iris Hermans'

29 MRT 2018

Sta je ergens in een donker ravehol of op festivalgras nogal lekker (los) te gaan op een snoeiharde baslijn? Dat is dan mede dankzij Ilja, de Amsterdamse ‘knuffelboef’ die de muziekgeschiedenis veranderde.

De allereerste rave: De Summer Garden Party in 1991/ Kamiel Lindhout

Inspiratie

Hoe begin je het verhaal over Ilja Reiman (48), de Amsterdammer die aan de wieg stond van ’s lands eerste houseparty’s en waar gabber tot BN’ers als Martijn Krabbé (,,dat was ook een boefje, hoor!”) en de ID&T-mannen de eerste ravepassen zetten? De man die dan ook de inspiratie is geweest voor vele huidige dance-organisatie miljonairs, wiens Multigroove-logo op vele lichamen prijkt, zijn weelde in overvloed deelde en wiens house openstond voor iedereen?

400P

Maar ook de man die 25 jaar lang volle pak aan het snuiven was en zijn grote liefde in de rehab in Zuid-Afrika ontmoette. Sinds een jaar is hij zo clean als een showroomkeuken en speelt Ilja a.k.a. ‘de Lange, Maestro, de Beat’ de hoofdrol in het boek Multigroove dat vanaf zaterdag te koop is. Spectaculair lekker geschreven door Arne van Terphoven, lees je het in een ruk van een dag en nacht uit. Doorhalen dus, met bijna 400 P’s als je drug.

Charisma

Samen met Ilja en het boek in Mary Go Wild

We beginnen bij het nu, waar we elkaar ontmoeten in Mary Go Wild, de muziekwinkel op de Zeedijk en de plek van de geliefde kelderraves tijdens ADE. In zijn baard schemeren grijze haren door die zijn leeftijd enigszins verklappen, de intensiteit van z’n opvallend helderblauwe ogen is nog dezelfde als drie decennia geleden en als hij praat, vol vuur en enthousiasme, komt die jongensachtige bravoure instant naar boven. Sommige dingen veranderen (gelukkig) nooit. Voor me staat 196 centimeter charisma, een brok positieve energie en een palet aan mooie verhalen. En nog altijd de staart.

Sonny

Ilja's trouwe vriend Sonny, die vijftien jaar langs zijn zij heeft gelopen

Een keer is die er echt rigoureus afgegaan. Toen Sonny werd gecremeerd, zijn trouwe herdershond die vanaf zijn zestiende, vijftien jaar lang naast hem heeft gelopen, ,,mijn beste vriend en nu mijn hogere macht.” Foto’s en speeltjes mocht Ilja er niet bij leggen vanwege ‘milieueisen’, ,,maar mijn staart moest en zou tussen z’n benen mee, dat doen Indianen ook wanneer een dierbare overlijdt.”

Trip down to...

Als hij door de stad rijdt, is het aan de ene kant een trip, zij het nu niet meer in hogere sferen,  down to memory lane, aan de andere kant is er zo veel veranderd, beaamt hij. Nu is alles heel erg geregeld met overal paaltjes, camera’s en uniforms, ,,Dat was toen wel anders, hoor. Alles werd gedoogd, overal waren vrijhavens voor mensen die anders wilden leven. Er waren loodsen, bussen en boten waar al die vrije geesten samen kwamen om te feesten.” In een zo’n loods, vlakbij CS en waar nu luxe lofts zijn gebouwd, nam hij zijn eerste XTC ooit en ervoer dat vrijheidsgevoel pur sang. ,,Wat een onvergetelijk mooie tijd was dat”, verzucht hij, ,,daarna begon het allemaal.”

Multigroove

,,Het kraakpand straalt er gewoon van af!" De Wielingen, tijdens de Summer Garden Party / Kamiel Lindhout

Hij beleefde in die roerige begin jaren negentig een aha-erlebnis en voor de eerste keer in z’n leven wist Ilja wat hij echt wilde. Dikke feesten geven. De tijd van locaties kraken en deze binnen no time omtoveren tot een goed ravehol brak aan. Hij verzamelde dj’s om zich heen, maakte flyers (,,zo ging dat toen nog, we hadden geen social media”) en bedacht dé naam. Hij zat eens in de auto met de directeur van MultiVlaai, een vriend van hem en ze hadden het over Jimi Hendrix’ ‘it’s groovy, man’. Eureka: Multigroove was een feit. Dat er animo was voor houseparty’s, bleek wel bij de eerste. Rammend vol, ,,iedereen had er zin in.” Na een paar illegale feesten, kreeg hij de kans om de loods aan de Elementenstraat te huren en toen kon feest pas het écht beginnen.

Elementenstraat

Zoals je voor en na Christus heb, is er ook voor en na de Elementenstraat, wat de ravers en gabbers van de jaren negentig allemaal kunnen beamen. Dáár gebeurde het. Het naamstraatbordje Elementenstraat is nog altijd het meeste gestolen bordje van de stad, ondanks dat de gemeente het telkens hoger ophangt. En zelf nu, anno maart 2018, is dat nog steeds zo: de plek waar ooit het bord hing, is leeg. Ilja zelf had er ook een, ,,geen idee waar dat ding nu is, ik ben zo vaak verhuisd!”

Hier hing ooit het bordje...

Sex, drugs en hardcore

Gouden tijden braken aan en niets was te gek. Seks, drugs en rock en roll in optima forma, of beter: hardcore. Het was het begin van de gabbertijd en dj’s als Dano en The Prophet maakte hier furore als onderdeel van The Dreamteam dat elk feest keihard stond te knallen. Na het feest waren er de afters, soms zelfs in het Tikibad en Ilja moet weer lachen als hij eraan denkt. ,,Sjeesden we daar met z’n allen goed naar de klote van die glijbanen af, tussen de brave gezinnetjes.” Of verbleven ze met de hele partycrew in het Okura, waar ook hond Sonny naar binnen werd gesmokkeld. Lege minibars, halve orgies, tot de bodem leeg gesnoven pakjes en daarna een slaappil om ‘maar eens echt te gaan slapen.’ Wie alles betaalde? Ilja natuurlijk, ,,ik vond dat de normaalste zaak van de wereld, andersom hadden ze het ook gedaan, denk ik.”

Een van de vele flyers met het logo erop, die Ilja altijd zelf maakte

Geen miljonair

Het was op de Elementenstraat waar ook de ID&T-mannen hun eerste feesten meemaakte. Ze deden er inspiratie op, vertelt Stutterheim in het boek. De rest is geschiedenis. Hij werd miljonair, Ilja niet. Hij gaf alles weg aan z’n vrienden, en dat waren er veel en maakte het op aan de chemische geneugten, ook veel. Spijt heeft hij niet. ,,Tuurlijk heb ik weleens een slechte dag en denk ik: tering, had ik niet beter zus of zo, maar wat heeft het nou voor zin?”

Operatie Staartjes

Na een jaar was er de beruchte politie-inval. Onder ‘Operatie Staartjes’ -alle gabbers en andere feestgangers van toen hadden nog staarten-, werd in 1993 het hele pand leeggeruimd. ,,Het was het einde van een continu kat-en-muisspel met de politie die ons telkens in de gaten hield.” Ilja werd ruim een maand vastgezet, hij haalde op z’n celmatrasje jaren slaap in en maakte ook hier weer vrienden. Uiteindelijk konden ze hem niets maken, maar hij kreeg wel een belastingaanslag van anderhalf miljoen gulden. Dat had hij niet en heeft hij gelukkig nooit hoeven te betalen, want dankzij goede gesprekken en duidelijke afspraken dat hij vanaf nu een heldere boekhouding zou bijhouden, werd het kwijtgescholden.

'Fuck man!'

Hoe het allemaal verder is gegaan, kun je lezen in het boek. De kans is groot dat meermaals een ,,Fuck man, was ik er maar bij geweest!” door je hoofd schiet, want dat dit een magische pionierstijd was, dat spat van alle bladzijden af. Toch is er ook de keerzijde geweest: een hardnekkige coke-verslaving en dat de scheidslijn tussen lekker gaan en te ver gaan flinterdun is, heeft hij aan den lijve ondervonden. In 2008 neemt Ilja een stevige slaappil, maar besluit daarna toch nog naar een feest te gaan. Met een paar lijnen coke bestrijdt hij de slaap en krijgt ‘een hartklapper van jewelste’. En op de EHBO kwam het besef kwam dat hij misschien toch wel ‘een klein probleempje’ had.

Grote liefde

Hij gaat in rehab in Zuid-Afrika en het is daar waar hij zijn grote liefde Catherine ontmoet. ,,Een prachtig mooie vrouw. We werden meteen verliefd.” Nog nooit had hij zoiets gevoeld en nog steeds is de liefde net zo intens als daar in Zuid-Afrika, toen ze onder de sterrenhemel lagen te praten. Twee straatvechtertjes, noemt hij hen, ,,Als we ruzie hebben, gaat het ook los. Dan roepen we niet ‘trutje’ naar elkaar.” Maar ook het liefhebben is enorm. Ze zijn getrouwd op Ruigoord en zijn de trotse ouders van een dochter. ,,Dat heeft ons regelmaat gebracht, elke ochtend moeten we er gewoon uit, en dat doen we met alle liefde.”

'Wilt u wat gebruiken, meneer?'

Sinds een jaar is Ilja helemaal clean en is hij zelfs een ervaringsdeskundige geworden voor andere verslaafden. Ook alcohol raakt hij niet meer aan, ,,dat is toch vaak de trigger voor meer.” En hij bestelt op het terras gewoon een kopje groene thee als hem gevraagd wordt ‘of hij wat wil gebruiken’. Samen met zijn Cath geeft hij weer de Multigroove feesten waar nog altijd het saamhorig ‘gas erop en gáán-gevoel’ prevaleert en de mix van oud en jong, vindt hij prachtig. ,,Jochies van 18 dansen hand in hand met de oudere liefhebbers. Zo mooi.”

Het gas erop en gáán-gevoel is er op de Multigroove-feesten van nu nog altijd / Jordi Wallenburg

Eens een boefje...

Zaterdag is het weer feest in de Westerunie en hij heeft er volle bak zin in, ook zonder ‘die shit’.  ,,Weet je, nuchter zijn is nu als drugs voor mij. Ik zie ineens kleuren en hoor geluiden die ik al 25 jaar lang niet heb ervaren.” En slapen is gewoon het nieuwe doorhalen. Wat er nog over is van het Amsterdamse boefje? Nog best wat hoor, grijnst hij zijn Ilja-lach. ,,Ik houd nog steeds van lekker rebelleren en streken uithalen en zou eigenlijk aan de generatie van nu willen zeggen: fuck al die regeltjes, doe eens lekker gek.” Een ding is zeker: Ilja Reiman zal nooit last krijgen van een midlifecrisis. ,,Daarvoor heb ik er al te veel uitgehaald.” Zijn leven is allesbehalve saai te noemen en met een knuffel van deze knuffelboef tot besluit: ,,het beste gaat nog komen, let maar op.”

Boekenrave

Zaterdag is het weer goed raven geblazen bij History of Multigroove, waar de helden van toen en nu flink wat bpm de zaal in knallen. Van Dano tot Lady Dana en The Darkraver: de Westerunie gaat gegarandeerd uit z’n dak. Bij zijn? Kijk op de website van Multigroove.

Zin in het boek gekregen? Je kunt Multigroove, rauw, lekker en ijzersterk geschreven door Arne van Terphoven en dat je in een ruk uit wil lezen, alvast reserveren op Mary Go Wild. Daarna is het overal te koop, ook bij Mary Go Wild op de Zeedijk, dat zeker een bezoekje waard is!


Nederlandse zomer: 'droger, zonniger en warmer'

Nederlandse zomer: 'droger, zonniger en warmer'

De zomer van 2019 wordt volgens Weeronline met gemiddeld 18 graden zonniger, droger en warmer dan normaal

Foto van 'Metro en ANP'

6 MIN

Goed nieuws! De zomer van 2019 (nog zo'n +/- 30 nachtjes slapen) wordt waarschijnlijk droger, zonniger en warmer dan normaal. Dat voorspelt weerbureau Weeronline. Lange periodes van rustig zomerweer staan op het menu, waarbij de zon veel ruimte krijgt om te shinen.

De gemiddeld temperatuur zal zo'n 18 graden zijn. Normaal is dat 17 graden. De warmste zomer ooit werd vorig jaar gemeten met een gemiddeld 18,9 graden in De Bilt.

Veel zonneschijn


Buma (CDA) hakte knoop om weg te gaan al eerder door

Buma (CDA) hakte knoop om weg te gaan al eerder door

Sybrand van Haersma Buma (CDA) wist vorig jaar al dat hij de handdoek in de ring zou gooien bij het Binnenhof

Foto van 'Metro en ANP'

51 MIN

Sybrand van Haersma Buma (CDA) wist vorig jaar al dat hij de handdoek in de ring zou gooien bij het Binnenhof. De functie als burgemeester van Leeuwarden kwam later pas op zijn pad, zo vertelde hij bij Buitenhof.

De politicus twijfelde al sinds de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 of hij nog lijstrekker wilde zijn. De knoop hakte hij uiteindelijk afgelopen zomer door, waarna hij op zoek ging naar een nieuwe baan. Omdat hij "niet in de weg wilde lopen" bij de keuze van een opvolger, had dat wel wat haast. Zo zei hij in de politieke talkshow.

Leeuwarden


Cross jij sneller door het bos dan Teun Peters?video icon
02:23

In samenwerking met Almere City Marketing

VANDAAG, 09:00

Cross jij sneller door het bos dan Teun Peters?

Crossen door de Bossen! Dat is de naam van een tof evenement in het Kotterbos bij Almere, op zondag 26 mei. YouTube-held Teun Peters van team Dylan Haegens crosste de bijna 4 kilometer voor Metro alvast en zette een tijd neer van 16.42 minuten. De snelste jongere verdient zondag een gave prijs: hij of zij mag een video met Teun opnemen in een professionele studio in Amsterdam.

Voor iedereen

Je hoeft van Crossen door de Bossen overigens geen wedstrijd te maken. Vanaf 11.00 uur mag iedereen vanaf 8 jaar meedoen, ook vaders en moeders. Als jij op een supervet parcours gewoon eens wilt kennismaken met de MTB-sport, ben je helemaal welkom. Je hoeft niet allemaal ‘om het snelst’. Oh ja, mountainbikes en helmen zijn aanwezig en meedoen is gratis!

Meer informatie vind je op Oostvaardersplassenalmere.nl


Duncan Laurence wordt gehuldigd in Hellevoetsluis

Duncan Laurence wordt gehuldigd in Hellevoetsluis

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De gemeente Hellevoetsluis gaat songfestivalwinnaar Duncan Laurence huldigen. Dat laat een gemeentewoordvoerder zondag weten. Wanneer het precies moet gaan gebeuren is alleen nog niet duidelijk.

Bijzonder

„Natuurlijk gaan we iets doen, dit is hartstikke bijzonder", stelt de gemeente. „Over in welke vorm we hem eren en wanneer moeten we nog nadenken." Over de details wordt de komende dagen gesproken.


Gratis popcorn en korting bij Pathé

In samenwerking met CJP

15 MEI 2019

Zoet of zout? Jij mag het zeggen bij Pathé, want daar pak je nu extra lekker een filmpje mee. Zoek de grenzen op van opera in Rotterdam en beleef je idolen van Thirty Seconds to Mars in de buitenlucht. Scoor je tickets snel! Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Extra lekker een filmpje pakken bij Pathé: tot € 2,- korting én gratis popcorn

Heb je de spectaculaire Avengers finale al gezien? Wil je naar The Hustle waarin Josephine (Anne Hathaway) de nog amateuristische Penny (Rebel Wilson) de kneepjes van het oplichtersvak leert? Of ben je reuzebenieuwd naar Aladdin? Zit t/m 5 juni met korting én een bak gratis popcorn in de bios.


Internet gaat los om SF-winst Duncan Laurence

Internet gaat los om SF-winst Duncan Laurence

/ ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

Het Songfestival is, naast een kijkcijferkanon, natuurlijk ook een bron van vermaak voor social media. Op Twitter ging het aardig los. Metro heeft een reeks van tweets op een rijtje gezet.

Hè, kost het geld? Laat dan maar zitten.


Win kaarten voor het bauhausfest!

Fotograaf: Fred Ernst

Foto van 'Metro'

13 MEI 2019

‘Wir machen eine Bauhausparty!’ Maak kans op 2 kaarten voor het bauhausfest in Museum Boijmans Van Beuningen op zaterdagavond 25 mei. Dans voor de laatste keer in het museum voor de grootschalige renovatie en vernieuwing. Een feest vol muziek en performances geïnspireerd op de bauhausfesten. Beweeg je tussen avantgardistische kostuumdansers van Oskar Schlemmer en laat je onderdompelen in honderden bauhausiconen in de tentoonstelling nederland ⇄ bauhaus - pioniers van een nieuwe wereld'

Metro geeft 5x2 kaarten weg en jij maakt kans! Vul hieronder uiterlijk 19 mei jouw gegevens in:


Hoe blij is Duncan Laurence met zijn SF-winst?
Likeability of5

Hoe blij is Duncan Laurence met zijn SF-winst?

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:10

Het antwoord: heel blij! Met 492 punten mag Duncan Laurence zich ook wel overtuigend winnaar van het Eurovisie Songfestival 2019 noemen. Op de tweede plek staat Italië met 465 punten en daarna volgt Rusland op de derde plek met 369.

Muziek op de eerste plaats

En blij is 'ie met het winnen van de wedstrijd. „Dit is groots dromen. Dit is muziek op de eerste plaats, altijd", zei de zanger voordat hij zijn nummer nogmaals ten gehore bracht. „Ik kan het niet geloven. Ik sta nog helemaal te shaken." Maar „ik heb gezongen vanuit mijn hart en dit is het resultaat."


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

17 MEI 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Miljoenen kijkers voor Duncan in Songfestival

Miljoenen kijkers voor Duncan en Songfestival

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:56

Ruim 5,3 miljoen Nederlanders hebben zaterdagavond naar het optreden van Duncan Laurence op het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv gekeken. Zijn act zorgde voor een piek in de kijkcijfers, blijkt uit cijfers van AVROTROS. In totaal keken zo'n 4 miljoen mensen naar de vier uur durende uitzending. Daarmee is het de beste bekeken finale sinds 2014.

Laurence kwam zaterdag tijdens de finale in actie rond 22.00 uur. Op dat moment keken er 5.390.000 mensen naar NPO 1. Ook tijdens de uitslag was er een piek in de kijkcijfers. Rond 1.00 uur zagen 4.697.000 Nederlanders de zanger het Songfestival winnen, meldt een marktonderzoeker van AVROTROS.

Oude records


NPO, AVROTROS en NOS slaan handen ineen voor SF

NPO, AVROTROS en NOS slaan handen ineen voor SF

Dit jaar vond het festival plaats in Tel Aviv / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:19

NPO, AVROTROS en NOS gaan samen de het Eurovisie Songfestival in 2020 organiseren. Dat maakten ze zondag bekend. Duncan Laurence pakte zaterdagavond de winst in Tel Aviv, wat betekent dat de 65e editie van het festival in Nederland plaats zal vinden.

Visitekaartje

De drie partijen stellen dat het Eurovisie Songfestival 2020 „een visitekaartje moet worden van Nederlandse creativiteit en media-innovatie". Samen pakken ze de organisatie „namens de gehele publieke omroep, ieder vanuit zijn eigen rol" gezamenlijk op.


Nederlandse steden strijden nu al om organisatie SF

Nederlandse steden strijden al om organisatie SF

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:39

Nog niet eens twaalf uur na de spectaculaire winst van Duncan Laurence op het Eurovisie Songfestival, is de strijd al losgebarsten. Meerdere Nederlandse steden hebben laten weten volgend jaar de wedstrijd te willen organiseren.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zei eerder al dat het Songfestival welkom is in de hoofdstad, maar ook Maastricht, Den Haag en Rotterdam lieten van zich horen.

Spreekt voor zich


Duncan maakt favorietenrol waar en wint Songfestival

Duncan Laurence/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 01:01

Het is gelukt! We hebben er 44 jaar op moeten wachten, maar het is weer zover: Duncan Laurence heeft in Israël het Eurovisie Songfestival gewonnen. Nadat enkel de punten van de jury binnen waren gekomen, stond de zanger nog derde, maar de Nederlander maakte dat helemaal goed bij het publiek.

Duncan Laurence kreeg van de vakjury's 231 punten en stond daarmee achter Noord-Macedonië en Zweden. De televoters gaven hem 261 punten, waarmee hij eindigde op de eerste plaats.

Groots dromen


Bookmakers geven Duncan Laurence 45 procent winkans

Duncan Laurence is topfavoriet van de bookmakers. | AFP

Foto van 'ANP'

GISTEREN

Het vertrouwen in Duncan Laurence lijkt alsmaar meer te worden. De Nederlander staat op dit moment op de eerste plek wat betreft de bookmakers en is topfavoriet. Zij geven hem 45 procent winkans.

De Australische zangeres Kate Miller-Heidke staat met haar lied Zero Gravity op de tweede plaats van de bookmakers met een winkans van 12 procent. Luca Hänni van Zwitserland staat met 10 procent winkans op de derde plaats met zijn Dirty Dancin'-lied She Got Me.

Topfavoriet


Arnold Schwarzenegger aangevallen met karatetrap

Arnold Schwarzenegger | AFP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Je zou denken dat het gespierde lichaam van acteur en politicus Arnold Schwarzenegger toch genoeg afschrikt, maar een man in Zuid-Afrika kon dat blijkbaar niets schelen. Op social media duiken filmpjes op waarin te zien is hoe Schwarzenegger door een man aangevallen wordt met een karatetrap.

Ongedeerd

Schwarzenegger bracht een bezoek aan Zuid-Afrika. Op filmpjes is te zien dat hij in een gymzaal staat en vanuit het niets een trap in zijn rug krijgt.


Debat Rutte en Baudet toch door én op tv

Rutte daagde Baudet deze week uit voor een debat. | ANP

Foto van 'ANP'

GISTEREN

VVD-leider Mark Rutte en Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FVD) gaan woensdag toch met elkaar in debat. Dat heeft het tv-programma Pauw zaterdag bekend gemaakt. Rutte daagde Baudet deze week uit voor een debat tussen de twee, maar de partijleiders leken er niet met elkaar uit te komen waar en hoe dit debat moest plaatsvinden.

De politici gaan woensdagavond in de Rode Hoed in Amsterdam met elkaar in gesprek, onder leiding van presentator Jeroen Pauw. De discussie zal dan ook via het tv-programma Pauw te volgen zijn.

Facebook of televisie


Grote opkomst bij afscheid 23-jarige Julie
Likeability of5

Grote opkomst bij afscheid Julie van Espen

Grote opkomst bij afscheid 23-jarige Julie. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Zaterdag is in een kerk in het Belgische Schilde de afscheidsdienst gehouden voor Julie Van Espen, de 23-jarige studente die onlangs werd vermoord.

Grote opkomst

Volgens een schatting van de politie volgden ongeveer 1600 mensen de uitvaartplechtigheid buiten op het plein bij de kerk. In de kerk zelf waren z’n zevenhonderd familieleden, vrienden en kennissen van de studente. De aanwezigen luisterden naar getuigenissen van de ouders, broer, zus, en vriend van Julie.


likesad
user_db5b32f531dc86d526147de1d310d022a6494e24_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Evenementen gemeente Amsterdam worden vegetarisch

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Evenementen van de gemeente Amsterdam worden vegetarisch. Mensen die toch per se vlees of vis willen eten op recepties, borrels en vergaderlunches van de gemeente, moeten dat voortaan van tevoren aangeven. Dat meldt de Amsterdamse nieuwszender AT5.

De gemeenteraad moet formeel nog een akkoord geven, maar dat levert waarschijnlijk geen problemen op.

Vegetarisch in plaats van veganistisch


Festival voor de boeg? Bescherm je oren!

Bescherm je oren op festivals / Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

Hartstikke gaaf, zo’n heel festivalseizoen. Maar: pas op je oren. Permanente schade ligt op de loer.

In de zomermaanden gaat er geen weekend voorbij zonder dat we naar een tof festival kunnen. Op deze dagen moet je niet alleen goed voor jezelf zorgen door genoeg water te drinken en je in te smeren tegen de zon, ook je oren moet je beschermen. Teveel muziek kan er op lange termijn voor zorgen dat je over een paar jaar bijna geen muziek meer kúnt horen.

En die schade is permanent, legt product specialist bij Schoonenberg HoorSupport Jacques Verzijlbergen uit. „Dus hoe belangrijker je gehoor vindt, hoe belangrijker het dragen van goede gehoorbescherming is.” Zeker bij festivals, waar je toch vaak als muziekliefhebber heen gaat. Je hoeft niet direct doof te worden, maar kunt ook eindigen met een piep of ruis in je oor. Ook die kan permanent zijn.