In het nieuws

PvdD wil onverdoofd slachten verbieden

PvdD wil onverdoofd slachten verbieden

Foto van 'Imre Himmelbauer'

16 MRT 2018

De Partij voor de Dieren poogt nogmaals het onverdoofd slachten van dieren volledig te verbieden. Dat is in principe al verboden, maar er bestaat nu nog een uitzondering voor ritueel slachten. Daar komt als het aan de PvdD ligt dus verandering in.

Volgens de partij ervaren dieren onnodig veel stress en leed als zij onverdoofd geslacht worden. En het belang om dat te voorkomen weegt volgens lijsttrekster Marianne Thieme, die de wet ingediend heeft, zwaarder dan de vrijheid van godsdienst.

„Een grondrecht zoals de vrijheid van godsdienst is nooit absoluut en moet altijd worden afgewogen tegen andere (grond)rechten en zwaarwegende belangen in de samenleving. De bescherming van dieren tegen vermijdbare pijn en stress is zo’n zwaarwegend belang", aldus Thieme.

Vijf jaar

De wet kent een overgangstermijn van vijf jaar. In die tijd kunnen slachterijen zich voorbereiden op de nieuwe wet. Daarna is het de bedoeling dat alle dieren in Nederland verdoofd zijn als ze geslacht worden.

In 2011 diende Thieme ook al een intiatiefwet in om het onverdoofd slachten van dieren te verbieden. De wet kwam destijds wel door de Tweede Kamer, maar de Eerste Kamer stemde met grote meerderheid (51 tegen, 21 voor) tegen de nieuwe wet.

Nederland zou niet het eerste land zijn dat onverdoofd slachten verbiedt. Ook in landen als Australië, Zweden, Noorwegen, België en Nieuw-Zeeland is het niet toegestaan om dieren zonder verdoving te slachten. In het laatstgenoemde land lost men dat op door ook ritueel geslachte dieren van tevoren te verdoven.


Views

300+

Veel onduidelijkheid over moord Wouter van Luijn

De wijk Son Banya op het Spaanse eiland Mallorca waar vermoedelijk de Nederlandse filmeditor Wouter van Luijn om het leven gebracht is. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

VANDAAG, 17:35

De 34-jarige filmmaker Wouter van Luijn, die afgelopen week in Mallorca om het leven is gekomen, zou het slachtoffer zijn van een brute roofmoord. Er is nog veel onduidelijkheid over zijn moord.

Wouter van Luijn was met zijn vader op vakantie in Mallorca en verbleven in een hotel in Palmanova. De filmmaker zou donderdagavond hebben besloten om te gaan feesten in Calvia. Volgens de lokale krant La Ultima Hora zou Wouter om 04.00 's nachts hebben besloten om naar Son Banya te gaan, een plek die bekend staat om de verkoop van cocaïne.


Views

300+

Likeability of 5

De vijf lekkerste terrassen van Nederland

In samenwerking met Heineken

11 JUL 2018

Mijn hemel, wat een heerlijk weer. En dat blijft voorlopig nog even zo. Het is een ideale periode om tot ’s avonds laat op een terras te hangen. Daarom heeft Metro de lekkerste vijf terrassen van Nederland voor je op een rij gezet. Geniet ervan!

In de kazerne – Nijmegen

Zin om een potje jeu de boules te spelen, maar geen trek om naar de camping te gaan? Bij In de Kazerne in Nijmegen kan het gewoon op het terras. Het tussen de drankjes door tegen elkaar opnemen aan de tafeltennistafel is ook mogelijk. Geen zin om je in te spannen? Dan kun je lekker achteroverleunen en kijken hoe anderen zich van hun sportiefste kant laten zien. En dat allemaal op het oude kazernecomplex in Nijmegen-Oost. Een lust voor het oog.


love
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

5k+

Botswana gaat mogelijk olifantenjacht toestaan

Volgens een parlementslid gaan grote delen van de maisoogst verloren door wilde dieren, in het noorden wel tot 72 procent. Foto: ANP foto

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 16:30

Botswana, het land met 's werelds grootste olifantenpopulatie, overweegt het verbod op de plezierjacht op olifanten op te heffen. De overheid van het land in zuidelijk Afrika zegt dat oogsten van kleine boeren bedreigd worden door de duizenden olifanten die in het wild leven.

Volgens schattingen van natuurbeschermingsorganisaties leven er 130.000 olifanten in het land. Dat is een derde van alle olifanten in Afrika. De overheid van Botswana denkt dat het aantal in de buurt ligt van 230.000.

Grote delen maisoogst verloren


Views

400+

video icon
07:00
Likeability of 6
Foto van 'Daan Blits'

12 JUL 2018

DJ Mia More draait door: komt ze wel op tijd?

Op tijd komen bij je optreden. Het is een van de tips van DJ Mia More in haar eerste vlog voor Metro. Maar lukt het haar zelf wel?


love
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avataruser_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avatar

Views

2k+

Thaise jongens verheugen zich op eten en WK-voetbal

De jongens verheugen zich op hun favoriete eten en de finale van het WK voetbal. Foto: ANP Foto

Foto van 'Lisa Vermeij'

VANDAAG, 16:05

Het is bijna een week geleden dat de taal Thaise voetballertjes en hun coach uit een ondergronds grottencomplex werden gered. De jongens zijn naar een ziekenhuis in Chang Rai gebracht en een paar voetballertjes hebben aan hun familie verteld wat ze in de grot hebben doorstaan.

De jongens mogen als alles goed gaat donderdag 19 juli het ziekenhuis verlaten. Foto: ANP

Zo vertelde de tante van een van de jongens aan The Sun dat de coach probeerde om een uitgang te vinden, maar deze kon hij nergens vinden. De jongens moesten dicht bij elkaar blijven om het warm te houden. Het team dronk water dat langs de muren omlaag druppelde.


Views

400+

Politie stopt illegaal housefeest in Brabant

Er is beslag gelegd op een aanhanger met daarin de complete geluidsinstallatie, aggregaten en jerrycans. Foto: Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 15:10

De politie in Brabant heeft in de nacht van zaterdag op zondag een eind gemaakt aan een illegale houseparty. Een nacht ervoor werd er ook al een einde gemaakt aan een illegaal feest. Omdat het om dezelfde organisatie gaat, is in Dorst beslag gelegd op een aanhanger met daarin de complete geluidsinstallatie, aggregaten en jerrycans.

In de nacht van vrijdag op zaterdag was het feest op een terrein van Natuurmonumenten in Ulicoten, niet ver van Dorst. Maar ook afgelopen nacht kwamen er veel meldingen van geluidsoverlast uit het bos. Uiteindelijk trof de politie in het bos een auto met aanhanger met daarop grote geluidsboxen. Een van de agenten herkende de auto van een nachtje eerder, in Ulicoten. De initiatiefnemers van het feest waren al een keer gewaarschuwd, maar gingen door. Daarom is besloten om de boel in beslag te nemen.

Staatsbosbeheer kijkt zondag of er schade aan het bos is aangericht.


Views

300+

Theresa May: 'brexit staat op het spel' / EPA

Theresa May: 'brexit staat op het spel'

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 12:59

Volgens de Britse premier Theresa May zou een boycot van haar Brexit-strategie de geplande uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie op het spel kunnen zetten. „We moeten het doel voor ogen houden, anders lopen we het gevaar op het einde achter te blijven met helemaal geen brexit.” Dit schrijft de voorzitster van de conservatieven in een gastbijdrage in de krant Mail on Sunday.

Geen praktische alternatieven

May zegt dat ze zich bewust is van de bedenkingen van verschillende partijleden over haar koers, maar dat ze tot nu toe nog geen „praktische alternatieven" heeft gehoord. Bijgevolg is het nodig „praktisch en pragmatisch" te zijn en haar brexit-strategie te steunen.


Views

600+

Trump gaat voor tweede termijn. / AFP

Trump gaat voor tweede termijn

Donald Trump en koningin Elizabeth. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:34

De Amerikaanse president Donald Trump stelt zich kandidaat voor de verkiezingen van 2020. Dat heeft hij gezegd in een interview met de Mail on Sunday. „Het lijkt erop dat iedereen wil dat ik dat doe."

Trump verwacht geen serieuze concurrentie van de Democraten. „Ik zie niemand. Ik ken hen allemaal en ik zie niemand."

Complex


Views

700+

Vrouw overleeft week onderaan klif na val van 60m. / Unsplash

Vrouw overleeft week onderaan klif na val van 60m

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 09:59

In de Amerikaanse staat Oregon is een 23-jarige vrouw teruggevonden die al een week vermist werd. Twee wandelaars vonden haar aan de voet van een klif in Californië. De vrouw overleefde een val van 60 meter en wist vervolgens zichzelf in leven te houden door water te drinken dat ze met een radiatorslang van haar auto uit een beekje haalde.

De vrouw was op 6 juli onderweg van haar woonplaats Portland naar haar zus in Los Angeles. De vrouw verklaarde dat ze de macht over het stuur kwijtraakte, omdat ze moest uitwijken voor een dier, waarna ze met auto en al van de klif stortte.

Veel geluk


Views

900+

Rotterdam in de ban van mogelijke dolfijnen in haven

Drie dolfijnen die niet in Rotterdam zijn gefotografeerd ©Unsplash, Talia Cohen

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

De Rotterdamse haven had zaterdag drie mysterieuze dieren op visite. Mogelijk gaat het om dolfijnen. Remon de Vuijst, die in de haven aan het werk was, spotte de dieren en filmde het drietal met zijn telefoon. Deze beelden stuurde hij naar RTV Rijnmond, waarin hij zich afvroeg wat dit voor dieren konden zijn. Ook de redactie wist het antwoord niet.

Dolfijn of niet?


Views

1k+

Likeability of 6

Eerste doden bij nieuwe clash Israël en Gazastrook

Een 15-jarige Palestijnse tiener kwam om ©ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Bij raketbeschietingen van de Israëlische luchtmacht op Gaza-Stad zijn zaterdag twee Palestijnse tieners om het leven gekomen, ook raakten er veertien anderen gewond. Het geweld tussen de strijdende partijen laaide recent weer in alle hevigheid op.

De twee tieners zijn de eerste dodelijke slachtoffers die vielen na een nieuwe golf van escalerend geweld rond de Gazastrook.

Rookpluimen boven Gaza-Stad ©ANP


likelove
user_3c5a1e7b8e9f29702fb6932d21c8c9b5895e7b0b_avataruser_e0b8868886a4f9bdbdee267c05013c8e98e6753c_avatar

Views

1k+

28 gewonden bij stierenrennen door straten Pamplona

Waar je zin in hebt... ©Getty Images

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Een traditie van het jaarlijkse San Fermin Festival in de Spaanse Pamplona is het stierenrennen. Duizenden mensen laten zich dan vrijwillig door de straten van de stad achtervolgen door een groep wilde stieren.

Dit is niet geheel zonder gevaar. Net zo traditioneel als de achtervolging zelf, is het feit dat er elk jaar mensen gewond raken. En dit jaar staat de teller na de slotdag op 28.


Views

1k+

Groningen en Eindhoven: "Baar baby's voor plek vijf"

Wie heeft er in april 2019 meer inwoners? ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Neuken om het inwoneraantal omhoog te krijgen. Dat is de ludieke oproep van Omroep Brabant en het Groninger stadsblog Sikkom aan de inwoners van 040 en 050. Waarom moet het aantal inwoners omhoog? Dat komt door een gemeentelijke herindeling.

Na Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht is Eindhoven al decennialang de vijfde gemeente van Nederland. Hier dreigt volgend jaar verandering in te komen, dan wordt Groningen de vijfde gemeente van het land. En dit pikken de Brabanders niet.

Omroep Brabant wil Eindhoven op de vijfde plaats houden©Omroep Brabant


Views

1k+

Kebab verboden in metro Wenen
Likeability of 5

Kebab verboden in metro Wenen

Reizigers worden aangesproken op het eten van kebab en pizza / Vaaju Johannes Zinner

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Slecht nieuws voor jou en je vette hap. Binnenkort kun je geen kebab of pizza meer eten in de Weense metro. Zul je toch even snel alles op het perron op moeten eten voor je in kan stappen.

Verbod

Vanaf september komt er een algeheel verbod op sterk ruikend voedsel in de Weense metro's, startende met de U6-lijn. Denk met sterk ruikend voedsel aan bijvoorbeeld leverkaas, kebab, noedels en pizza.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

1k+

'Gooi geen peuken in de berm', kans op brand groot

'Gooi geen peuken in de berm', kans op brand groot

Sigarettenpeuk ligt in het gras / Colourbox

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Rijkswaterstaat vraagt automobilisten geen sigarettenpeuken meer uit de auto te gooien. Zaterdag waren er meerdere bermbranden, die waarschijnlijk veroorzaakt zijn door een nog brandende peuk. Peuken uit auto's gooien is niet alleen verboden „maar veroorzaakt met deze droogt ook al snel brand."

Oponthoud

Langs de A9 van en naar Amstelveen, tussen de Brug over het Zijkanaal en bij het knooppunt Rottepolderplein waren brandjes, die voor veel oponthoud zorgden.


Views

600+

'33 passagiers met bloedende oren na wegvallen druk'

Een vliegtuig van Ryanair/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Doordat de luchtdruk in de cabine van een vliegtuig van Ryanair is weggevallen, zijn er zaterdag 33 mensen naar huis ziekenhuis afgevoerd. Met bloedende oren, zo meldt RTL Nieuws.

De vlucht was onderweg van Dublin naar de Kroatische kustplaats Zadar. Daar wilden de passagiers ongetwijfeld genieten van de zon en mee feesten met de locals in aanloop naar de WK-finale tegen Frankrijk. Het liep allemaal iets anders.

Noodlanding


Views

1k+

'Citroenentijd' Miljoenen mensen checken stuk fruit

'Citroenentijd' Miljoenen mensen checken stuk fruit

De citroen bij Sakasegawa thuis / Michael Sakasegawa

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Dat het internet soms een rare plek is weten we inmiddels al. De Yanny/Laurel gate is eindelijk voorbij, maar heeft zich een nieuw fenomeen voorgedaan: een rollende citroen.

Naar beneden rollen

Michael Sakasegawa filmde bijna twee minuten een citroen, die in de goot naar beneden rolde, en plaatste dit op Twitter. De reacties zijn overweldigend. Meer dan acht miljoen mensen keken gebiologeerd naar het stuk fruit, dat een dappere poging doet het einde van de weg te bereiken. En spoiler-alert, hij blijft helaas steken op een verdord blaadje.


Views

1k+

Eerste schone zwanen uitgezet na olielek Rotterdam

Eerste schone zwanen uitgezet na olielek Rotterdam

Reddingswerker van dierenambulance met besmeurde zwaan / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De eerste 41 zwanen zijn uitgezet na het grote olielek in Rotterdam drie weken geleden. Zo'n vijfhonderd zwanen waren besmeurd met olie.

Eerste schone zwanen uitgezet na olielek Rotterdam

Zwanen worden uitgezet / ANP

Verzorgd en schoongemaakt


Views

400+

Vrouw ziet kinderporno van zichzelf, vermoordt vader

Vrouw ziet kinderporno van zichzelf, vermoordt vader

Niet iedereen is het eens met haar gevangenisstraf.

Foto van 'Hester Ramaker'

GISTEREN

De 51-jarige Engelse Barbara Coombes is veroordeeld tot negen jaar cel voor de dood van haar vader. Ze heeft hem vermoord nadat ze per ongeluk zijn collectie kinderporno vond, met daarin foto’s van zichzelf op jonge leeftijd, naakt in expliciete houdingen. Ze begroef haar vader in haar achtertuin in 2006. In januari van dit jaar stapte ze zelf naar de politie.

Kinderporno

Coombes was aan het werk in haar tuin toen ze besloot even pauze te nemen. Toen ze haar huis in liep, zag ze een doos op tafel staan. Tot haar grote schrik vond ze een kinderporno collectie die van haar vader bleek te zijn. Ze vond daarin foto’s terug van zichzelf. Ze was nog geen negen jaar toen haar vader haar had meegenomen naar een ‘fotografieclub’. Ze werd gedwongen zich te ontkleden en haar geslachtsdelen te laten zien. Intussen namen andere mannen foto’s van haar.


Views

2k+