Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 6 mrt 2018
Leestijd: 3 minuten

‘Prijs iPhone rijst bij handelsoorlog de pan uit’

De heffingen op importtarieven voor staal en aluminium, donderdag aangekondigd door de Amerikaanse president Donald Trump, kunnen zomaar het begin zijn van een heuse handelsoorlog tussen de VS en de EU. Mocht deze er komen, wat gaat de Nederlandse consument hier dan van merken?

„Trump roept al langer dingen over de handelsovereenkomsten”, vertelt Hugo Erken, econoom bij de Rabobank. „Dat komt niet grootschalig van de grond, dachten we vorig jaar nog. Maar nu verwachten we toch een jaar met meer Amerikaans protectionisme." Als antwoord op Trumps heffingen op staal, bracht de EU maandag een lijst naar buiten van Amerikaanse goederen waar 25 procent importheffing op komt.

Eenzelfde situatie deed zich voor in 2002, toen George W. Bush aan het roer stond. Erken: „Ook hij wilde importheffingen op staal implementeren. Toen de Europese Commissie dreigde met tegenmaatregelen, bond Bush wel in en gebeurde er uiteindelijk niets. Als Trump nu blijft volharden en er wordt maatregel op maatregel genomen, dan is de economische schade heel hoog.”

De Rabobank heeft berekend wat die schade zou zijn. „Als de VS 20 procent extra heft op alle import en andere landen slaan weer terug met 20 procent op Amerikaanse export, dan betekent dat de economische schade tot 2021 voor de VS -6,3% van het bbp (bruto binnenlands product) is, voor de eurozone -2% en voor Nederland -3,3%.

Wat importeren we voornamelijk uit de VS?

We nemen in Nederland vooral veel hightech-producten af van de VS. Denk hierbij aan ICT-apparatuur en telefoons, maar ook aan medische apparatuur en medicijnen. Logisch, want de VS is technologisch leider in veel van deze sectoren en investeert op deze vlakken heel veel in Research & Development.

Voor welke producten / diensten heeft dat gevolgen?

iPhones

Apple’s iPhone is het meest expliciete voorbeeld hiervan. De smartphone uit de koker van Steve Jobs kent tot de dag van vandaag al vele opvolgers en de prijzen worden steeds meer opgeschroefd. Mocht het tot een handelsoorlog komen, dan wordt de iPhone voor nog meer mensen onbetaalbaar. Het alternatief is dan overstappen op producten van grote Aziatische spelers als Samsung en Huawei.

Computers van Amerikaanse makelij

Als we kijken naar de grote computerfabrikanten, komt wederom de naam Apple naar voren. Maar ook computers en laptops van Dell en Hewlett-Packard zullen een stuk duurder worden, mocht de pleuris uitbreken.

Zorgkosten in het algemeen

Erken: “Wat je je in het geval van die medische sector moet afvragen, is: kunnen ziekenhuizen en universiteiten eenvoudig overschakelen op alternatieve producten en apparaten die kwalitatief vergelijkbaar zijn en waar geen extra tarieven op geheven worden.“ Is het antwoord ‘nee’, dan zal de prijs van de import toenemen en de zorgkosten voor de Nederlandse consument, in ieder geval op korte termijn, toenemen.

Medische apparatuur

Medische apparatuur die we uit de VS halen, komt onder andere van fabrikanten Medtronic, Johnson & Johnson en GE Healthcare.

Medicijnen

En natuurlijk worden medicijnen bij een toename in zorgkosten eveneens duurder: Johnson & Johnson, Pfizer en Abbott Laboratories zijn van Amerikaanse komaf en zijn stuk voor stuk giganten in de farmaceutische industrie. Overigens worden medicijnen voor dieren in dat geval ook duurder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.