Binnenland

Pensioen verdelen bij scheiding automatisch geregeld
Likeability of 3

Pensioen verdelen bij scheiding automatisch geregeld

Na een scheiding heeft een man of vrouw recht op de helft van het pensioen dat de ex-partner heeft opgebouwd. Foto: ANP.

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

9 MRT 2018

Het pensioen wordt voortaan na een echtscheiding automatisch verdeeld tussen de twee exen. Dat heeft minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken de Tweede Kamer laten weten.

„Echtscheiding is een moeilijke situatie waarbij je veel aan je hoofd hebt, en pensioen is een ingewikkeld onderwerp. De verdeling kan en moet eenvoudiger." Hij hoopt dat het in 2020 ingaat. Ook worden de pensioenrechten direct gesplitst, zodat het voor beiden direct duidelijk wordt welk pensioen later te verwachten is.

Recht op de helft

Veel mensen hebben geen idee welke gevolgen een echtscheiding kan hebben voor het pensioen, bleek twee jaar geleden nog uit onderzoek van het ministerie van Financiën. Na een scheiding heeft een man of vrouw recht op de helft van het pensioen dat de ex-partner heeft opgebouwd tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Op dit moment is het nog zo dat het pensioen na een scheiding wordt verdeeld als de echtbreuk binnen twee jaar aan het pensioenfonds wordt gemeld. Gebeurt dit niet, dan moet de uitbetaling later tussen de partners worden geregeld. Dat kan tot lastige situaties leiden.

Door het automatisch te regelen worden kwetsbare partners beter beschermd, zegt Koolmees. Omdat de voormalige partners met de nieuwe regeling ook direct inzicht krijgen in hun toekomstig pensioen krijgen ze volgens hem „meer regie over hun eigen financiële planning".

BEKIJK OOK


dislike
user_27214bae5832cf44dbea05bc0094d29dd496da9c_avatar

Views

100+

Nederlandse wietteelt 1,5 miljard groter dan gedacht

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat de jaarlijkse wietproductie 1,5 miljard euro méér toevoegt aan de economie dan eerder werd aangenomen. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

2 UUR

De wietteelt in Nederland blijkt veel groter dan gedacht. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat de jaarlijkse wietproductie 1,5 miljard euro méér toevoegt aan de economie dan eerder werd aangenomen.

Volgens het CBS zijn er veel meer illegale wiettelers op de markt. Zij blijven buiten de radar van de politie. Voor dit onderzoek heeft het onderzoeksbureau opnieuw cijfers uit 2015 bestudeerd.

Pakkans kleiner

Eerder werd gedacht dat de pakkans van het produceren van cannabis 40 procent was. Uit de informatie van de politie blijkt toch dat er een pakkans is van slechts 20 procent.

Alle illegale activiteiten bij elkaar leveren zo'n bijdrage van 4,8 miljard euro aan de economie.

BEKIJK OOK


Views

200+

YouTuber Kalvijn is niet te stoppen!

Hij gaat als een malle, die Kalvijn!

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 07:05

YouTuber van het eerste uur Kalvijn wordt ’fucking gelukkig’ van andere YouTubers, ontvangt hartjesemoji’s en meer via DM’s en hoopt dat jongens en meisjes met grote dromen op die zolderkamertjes het gewoon gaan doen. En schreef daarom een boek.

22

Dan ben je nét 22, bekroond tot beste mannelijke YouTuber, zit je met Anna Nooshin en StukTV’s Giel in een appgroep, komt deze zomer je boek uit en speel je in een film de toyboy-to-be van Sylvie Meijs. ,,Maar er is geen zoenscene, hoor!” Ach ja, je kunt niet alles hebben, om er met een knipoog aan toe te voegen: ,,misschien maar beter ook voor m’n relatie...”

Hartje Oost

Gezellig (z)onderonsje met Kalvijn in Hartje Oost

Kelvin Boerma zit in een koffietentje in Amsterdam-Oost, de buurt waar hij sinds kort woont. Ze kennen hem hier al wel, getuige de high fives en ‘alles lekker, gast?’. Op z’n shirt twee hartjes (,,vond ik wel leuk”) en z’n stoere Killer Instinct-petje dat een mooie paradox vormt met de vriendelijke helderblauwe ogen eronder, waarmee hij nieuwsgierig en met een gefocuste blik wereld én camera in kijkt. Op z’n rechterarm een Legosteen in eeuwige inkt, een metafoor voor ‘steentje voor steentje opbouwen’, op links zeven zwarte streepjes en er moet eigenlijk weer eentje bij. Een streep = 100.000 volgers, telkens gezet door een van zijn vrienden. Hij strijkt even over de ongelijke lijntjes, een enkele zelfs lichtelijk uitgeschoten en hij moet lachen: ,,m’n vrienden hebben niet allemaal zo’n vaste hand!”

Paprika's

Kelvin is Kalvijn, YouTuber van het eerste uur en vooral bij 12 tot 24-jarigen beroemd en berucht om z’n op-het-randje-grappen, imitaties en videoclips. Doe eens gek, je bent al normaal genoeg, is zijn lijfspreuk, hij groeide op tussen de koeien in het hoge noorden, heeft een grote voorliefde voor de rode paprika, die intussen zijn handelsmerk is geworden en twee keer per week verschijnt een nieuwe video die gemiddeld 250.000 keer wordt bekeken, en hij heeft zes tot tien miljoen views per maand. Andere YouTubers ziet hij niet als concurrenten, sterker nog en hij roept het bijna uit: ,, ik word echt fucking gelukkig van andere YouTubers!” Want hoe verschillend ze allemaal ook zijn, ze delen een enorme gedrevenheid, ,,en we willen als collectief dat het online video maken steeds beter wordt.”

Iets moois voor iets moois

Ze vond ze heel mooi, zegt hij tegen het bar- slash winkelmeisje. ,,Heb hier vorige week een paar oorbellen voor m’n vriendin gekocht”, licht hij toe. Nee, niet als goedmakertje, of vooruit, misschien een héél klein beetje, zo verklapt hij. ,,Ik ben nu heel veel op Ibiza voor die filmopnames, maar had ook gewoon zin om wat moois voor haar te kopen.”

Miljonair

Blonde haren, blauwe ogen, zo uit een videoclip geslopen, want dat is wat Kelvin misschien wel het allerliefst doet: ideeën bedenken en deze omzetten in video, met een lekker deuntje en grappige tekst eronder. ‘Nu al miljonair’ is zo eentje waarmee hij hoge ogen gooide en nog meer views scoorde: ruim elf miljoen keer werd de clip, waarin hij met een (gehuurde) Ferrari, Moet en Chandon en sigaren (uit de feestwinkel) doet alsof-ie al helemaal binnen is. Hij doet het back-to-back met Noah, zijn kleine blonde vriendje dat hem ooit ‘roastte’ op YouTube, wat Kelvin zo aandoenlijk vond (,,hij had telkens de witte muur in beeld!”) dat hij contact met hem zocht. En de rest is YouTube-geschiedenis. Van een gesloten jongetje naar eentje dat helemaal is opgebloeid, zo vertelde Noahs vader na de clip.

Mooi toch?

Net op dat moment loopt een jongen van een jaar of tien voorbij, kijkt achterom en staat dan abrupt stil. ,,Ben jij niet Calvin Klein of zoiets?” Voorzichtig loopt hij naar voren. Ja zoiets, grijnst Kelvin en wenkt hem met z’n vuist: ,,boks ouwe!” Het jongetje bokst terug en loopt dan trots en tien centimeter groter weer verder, met z’n armen in de lucht luid zingend: ,,ik ben nu al miljonair!”

Gewoon even nee

Kelvin kijkt hem na, ,,mooi, toch?” Al heeft hij er heus niet altijd zin in. Zo ontwijkt hij liever bepaalde trams vlak na schooltijd, ,,ik stond laatst tussen twee schoolklassen die ziek hard mijn liedjes begonnen te zingen en wilde me het liefst verstoppen, man!” Op goede dagen is dat natuurlijk superleuk, beaamt hij, ,,en zou ik nog harder met ze meezingen.” Maar ook Kelvin heeft weleens een slechte dag en wil dan uit kunnen staan, ,,maar dat kan dan niet, mensen verwachten dat je altijd aan staat.” Toch heeft hij geleerd om nee te zeggen. Niet als een arrogante pik, maar op z’n Kalvijns: to the point en met een glimlach. ,,Mensen snappen het echt wel, als je gewoon eerlijk bent.”

Veel, wat is veel?

‘Wat is veel?’ antwoordt de organisator van de VEED-awards op de vraag of hij veel aandacht van vrouwelijk schoon krijgt, en dan weet je eigenlijk al genoeg. Waar een rockster slipjes naar z’n vaak behaarde hoofd krijgt geworpen op het podium, ontvangt Kelvin met regelmaat privé-berichten in z’n YouTube-inbox. Het versieren anno 2018: ,,Dan sliden ze in een DM, schrijven ze dat ze je ergens hebben gezien.” Met vaak hartjesemoji’s en af en toe een bepaald voorstel erachter. Tja, haalt de nuchtere blonde boy z’n schouders op, het doet hem niet zo veel. Ondanks de verleidingen die er zeker wel zijn voor een 22-jarige nieuwsgierige jongen in de grote stad, is hij al bijna zes jaar samen met zijn vriendin, die hij ‘gewoon op school in Delfzijl’ leerde kennen. Ze is relaxed, omschrijft hij haar met een glimlach, ,,En zo’n beetje de enige die niet om m’n grapjes lacht. Vind ik dus wel relaxed, ik weet gewoon zeker dat ze echt gek is op Kelvin en niet op Kalvijn. Ze houdt me, samen met mijn ouders, met beide benen op de grond.”

Ze houdt hem met beide benen op de grond, figuurlijk dan / Instagram Kalvijn

Diepte

Waarom hij eigenlijk een boek heeft geschreven, terwijl hij pas 22 is en toch al zo in the open is? Hij denkt even na. Toch wel die diepte in willen gaan, iets wat niet echt kan in z’n video’s. En inspiratie als tweede sleutelwoord. ,,Ik wil dat jochie op dat slaapkamertje in Zuid-Limburg wakker schudden dat ook hij het kan, of zij.” Want iedereen kan video’s maken. Tuurlijk, je moet geen ‘instant fame’ verwachten en er niet automatisch van uitgaan dat je een ‘biggie’ wordt. Dat was hij ook niet, ,,de eerste jaren had ik maar tien views per video!” Met een schuin oog kijkt-ie naar z’n Lego-blokje. Geduld, lol hebben en rustig opbouwen. Of: van niks naar clicks en een onvervalste Kalvijn-grijns tot besluit. ,,Zou een ziek mooie titel voor een boek zijn!”

Van niks naar clicks

Eind juli kun je hem in je handen houden, Van niks naar clicks. Geschreven door Kalvijn zelf, over zijn tien jaar als YouTuber en hoe ook hij op een dag gewoon is begonnen. Voor iedereen die het eigenlijk ook wil, maar nog beren op de weg of in beeld ziet. En voor ouders en traditionele televisiemakers, zodat zij het misschien ook een beetje leren begrijpen. Je kunt het boek al bestellen op zijn website en uit de pre-orders wordt iemand uitgekozen die met Kalvijn in acht dagen de wereld rond gaat.

BEKIJK OOK


Views

400+

Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

Win! Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

De vier Gabbers met vlnr Ali B, Najib Amhali, Martijn Koning en Roué Verveer. / Vincent van Dordrecht

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 05:30

We dagen je uit: probeer net zo grappig te zijn als Gabbers. Of grappiger!

Roué Verveer, Martijn Koning, Najib Amhali en Ali B zullen op 29 en 30 juni de ene na de andere grap de Ziggo Dome in slingeren. Zij doen dat in een nieuwe formatie tijdens de derde Gabbereditie. Koop je kaarten met 20 euro korting via Metro.

koop gabber tickets

Maar… zijn Metrolezers misschien wel net zo grappig of zelfs grappiger dan deze vier comedians? Wij twijfelen daar uiteraard niet aan, maar we dagen de lezer wel uit. Vorige week kondigden we het in een interview met het kwartet heren al aan: er komt een wedstrijd ‘Ben jij net zo grappig als Gabbers?’

Stel, Gabbers voor je neus

„Geef de lezers een opdracht mee, dat werkt het beste. Donald Trump bijvoorbeeld”, zegt Martijn Koning. En met een lach: „Of Gabbers zelf natuurlijk. Pak ons maar hard aan.” De opdracht daarom deze keer: stel, de vier Gabbers staan voor je neus. Welke grap óver hen (of over een van de vier) zou je vertellen?

Inzenders van een onvervalste Gabbersgrap maken kans op 5x2 vrijkaarten voor een van de Ziggo Dome-shows. Maar, misschien nog wel belangrijker, bij plaatsing van je grap in Metro of op Metronieuws.nl verdien je uiteraard eeuwige roem!

Meedoen? Mail dan je grap naar marketing@metronieuws.nl.

Kaarten met korting

Metrolezers kunnen naast de prijsvraag profiteren van een speciale kortingsactie van deze krant en Gabbers. Kaarten voor de shows op 29 en 30 juni in Ziggo Dome bestel je via www.gabbers.nl. Metrolezers krijgen 20 euro korting voor elke rang! Dit door de vouchercode metro (met kleine letters) in te voeren.

koop gabber tickets

Lucky hour

Elke Gabber-donderdag wordt tussen 12.00 en 13.00 uur bovendien het Gabbers Lucky Hour gehouden. Wie vandaag tijdens dat uur kaarten met de metrocode bestelt, maakt kans op een gratis fastlane bij Ziggo Dome.

BEKIJK OOK


Views

100+

Alle huizen energiezuinig maken? 'Niet rendabel'

Alle huizen energiezuinig maken? 'Niet rendabel'

Monteur plaatst zonnepanelen op dak van een woning Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:34

Alle huizen in Nederland energieneutraal maken is totaal niet rendabel.

Het kost 190 miljard euro om dit voor elkaar te krijgen huizen, blijkt uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), meldt De Telegraaf.

,,De opbrengsten wegen bij lange na niet op tegen de kosten van de aanpassing naar energieneutrale woningen”, zegt EIB-directeur Taco van Hoek in de krant.

Klimaatneutraal

Het onderzoek wordt de komende maanden door het kabinet gebruikt bij de vraag hoe de huidige 7,6 miljoen woningen in ons land verduurzaamd moeten worden en wie dat moet betalen. In 2050 moeten alle woningen klimaatneutraal zijn. Volgens Van Hoek zijn ,,de meest ambitieuze stappen richting energieneutrale woningen onrendabel".

Het onderzoek wordt maandag aangeboden aan voormalig PvdA-politicus Diederik Samson, die namens de regering de 'klimaattafel voor de bouw' voorzit. Daaraan wordt in juli besloten hoe het kabinet verder gaat met de verduurzaming van de woningen.

BEKIJK OOK


Views

400+

Likeability of 5

Zo redden we de sfeer in het openbaar vervoer

Tja, daar zit je dan. Kan het niet wat gezelliger onderling? /ANP

Foto van 'Constance van Amstel'

VANDAAG, 06:05

Sociaal contact in het OV sterft uit. Kunnen ideetjes als TreinTwister en BuitenBingo het tij nog keren?

Iedereen die weleens met de trein reist, kent de overvolle coupés vol zwijgende mensen. Soms staan er wel honderd bij elkaar en niemand die elkaar een goedemorgen wenst, laat staan een praatje durft te maken over bijvoorbeeld het weer. Deuren worden in elkaars gezicht dichtgegooid en zuchtend wordt er op tassen plaatsgenomen als de persoon die er al zat zijn bagage niet snel genoeg van de stoel naast zich haalt. Ja, het gaat er echt gezellig aan toe in de spitsuurtjes van ’s lands openbaar vervoer.

Kinderstem

Niet alleen treinen kampen met deze toename van ongezelligheid, ook in metro’s, bussen en trams is een beetje interactie onderling ver te zoeken. Kinderen uit groep 8 van de Haagse Max Velthuijsschool waren het zat en bedachten er iets op. Gisteren presenteerden ze in tram 11 van het Haagse openbaarvervoersbedrijf HTM hun idee om de gesprekken tussen reizigers te stimuleren. Ver hoefden ze niet te zoeken: de stem van klasgenootje Sunee (11) bleek de oplossing. Haar stem roept de komende maand de haltes om. Het afwijkende geluid zou mensen voor even los moeten rukken van hun mobiel.

Het onderwerp zette ook de redactie van Metro eens aan het denken. Net als zoveel mensen hebben wij ook niet altijd zin om met ons ochtendhoofd een gesprekje met een wildvreemde te voeren, maar een beetje meer sociaal contact zou onze reizen wel een beetje opleuken. Gewoon een ‘goedenavond’ kunnen wensen zonder dat je aangekeken wordt alsof je een buitenaards wezen bent, zou al voldoende zijn. Toch lieten we ook onze fantasie de vrije loop. En dat leverde de volgende vrolijke resultaten op. Laat ons via Twitter of Snapchat vooral weten voor welke optie jij gaat. Wie weet gaat het ooit gebeuren.

De busquiz.

Videoredacteur Daan heeft wel fiducie deze ov-variant van de pubquiz die vooral het ongemakkelijke geschuif in zitjes voor vier personen moet verminderen. Met elkaar ben je namelijk een pubquizteam. Vooraf haalt iemand de vragen op op het station en eenmaal in de coupé is het quizzen geblazen. Wat weten jullie van sport, film of de actualiteit? De beste teams van de week krijgen een gratis koffie.

Treinwister.

Hierbij hebben we de NS nodig, maar aangezien er daar onlangs een 'coördinator ludieke acties' is aangesteld, moet dit goedkomen. Het idee is dat er door de gehele trein gekleurde stippen op de grond worden aangebracht. De conducteur roept vervolgens op een onverwacht moment ‘Welkom in de intercity naar Amersfoort. Nu allemaal de linkervoet op geel’. Interactie gegarandeerd!

Buitenbingo.

Buitenbingo is een ideetje van onze crossmediaal redacteur Iris. Je speelt het met de persoon naast je in de trein. Beiden hebben een andere bingokaart met daarop dingen als ‘vrouw mist trein’, ‘wei met koeien’ en ‘gesprongen bovenleiding’. Samen kijken jullie naar buiten en attenderen elkaar op de bezienswaardigheden. Volle kaarten? Dan een snack naar keuze én een vriend voor het leven!

BEKIJK OOK


like
user_9044d213c6a8b33e912d5298cb3a1f2e844cbe00_avatar

Views

500+

Programma's tegen pesten halen amper iets uit

Programma's tegen pesten halen amper iets uit

Start van de landelijke week tegen pesten in 2016 Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 05:39

Programma’s tegen pesten hebben vaak maar bar weinig effect. Bij meer dan de helft van de basisschoolleerlingen die anti-pestlessen krijgen, verandert er amper iets.

Van een aantal methoden kan het effect niet worden bewezen. Dat blijkt volgens het AD uit onderzoek van vijf Nederlandse universiteiten en het Trimbos Instituut.

Kanjertraining

Bij vier lespakketten lukt het om binnen een jaar het pesten terug te dringen. Met een methode als de Kanjertraining, die op 2500 scholen wordt gebruikt, lukt dat in veel gevallen echter niet. Ook het programma PAD heeft geen aantoonbaar effect. Onder de streep gebruikt meer dan de helft van de scholen een programma dat binnen een jaar geen aantoonbaar effect liet zien.

,,De gronden waarop de lessen zijn gekozen, zijn soms verbazingwekkend", zegt Bram Orobio de Castro van de Universiteit Utrecht. ,,Bijvoorbeeld omdat de gemeente er subsidie voor geeft."

BEKIJK OOK


Views

300+

Twee weken cel voor man die kat in het water gooide

Twee weken cel voor man die kat in het water gooide

De martelpraktijken deden zich afgelopen maandag voor. Foto: Facebook / Politie Loosduinen

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

De supersnelrechter heeft woensdagmiddag een man die in Den Haag een kat in het water gooide en aan een riem liet bungelen, veroordeeld tot twee weken celstraf.

Het voorval gebeurde afgelopen maandag. De kater was gelukkig diezelfde avond weer herenigd met zijn eigenaresse.

Wassen

De verdachte, een dakloze uit Kazachstan, verklaarde dat hij het dier alleen wilde wassen, omdat het ziek was, schrijft Omroep West. 

De officier van justitie hechtte niet zoveel waarde aan deze verklaring. Hij verweet de verdachte dat hij niet alleen het dier leed heeft aangedaan, maar ook de eigenaresse.

Een beetje spijt

Verder vond de officier het ‘schokkend’ dat de Kazach gewoon doorging met de dierenmishandeling onder de ogen van de politieagenten. Woensdagmiddag toonde de man een beetje spijt. „Als het zo gebeurd is, heb ik medelijden met de poes", zei hij.

BEKIJK OOK


Views

1k+