Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 19 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Nederlanders niet alleen ouder, maar ook gezonder

Volgens het CBS worden Nederlanders niet alleen steeds ouder, maar ook steeds gezonder. Het onderzoeksbureau laat weten dat mensen die in 2040 de leeftijd van zestig jaar bereiken drie jaar langer zullen leven dan de zestigers van nu,

Daar komt bij dat zij ook nog eens vier jaar langer vrij zullen blijven van „matige of ernstige” fysieke beperkingen. Wel op voorwaarde dat de verbetering van de volksgezondheid en de dalende sterftecijfers van de afgelopen decennia doorzetten.

Vrouwen ouder dan mannen

Het CBS kijkt niet alleen naar fysieke beperkingen, maar ook naar de „als goed ervaren gezondheid”. Die stijgt ook, maar minder snel dan de totale levensverwachting. Het resultaat is dat de gemiddelde Nederlander dus ook meer jaren zal moeten leven met een minder goede gezondheid.

Vrouwen worden nog steeds ouder dan mannen. Zij die in 2020 zestig worden, hebben gemiddeld nog ruim 26 jaar voor de boeg waarvan 14,5 jaar in „als goed ervaren gezondheid”. Mannen die in 2020 zestig jaar worden, hebben volgens de projectie gemiddeld nog 23,6 jaar te leven, waarvan ruim 15 jaar in een gezondheid die ze als goed ervaren.

Verschillen

Het CBS signaleert dat er flinke verschillen zijn tussen sociaaleconomische groepen. Zo blijven de hoogopgeleide zestigers gemiddeld zes jaar langer vrij van fysieke beperkingen dan laagopgeleiden. Mensen die een hbo- of universitaire opleiding volgen leven gemiddeld ook drie jaar langer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.