Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Nieuws 7 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Minister wil celstraf geven voor appen achter stuur

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is helemaal klaar met roekeloos gedrag achter het stuur, zoals appen op de smartphone. De minister wil zelfs dat daar een celstraf voor kan worden gegeven.

Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Grapperhaus woensdag heeft ingediend. Dergelijk rijgedrag kan als het aan Grapperhaus ligt overigens ook bestraft worden met een boete van de vierde categorie. Een boete in deze categorie bedraagt maximaal 20.500 euro.

Dodelijk ongeval

Wie een ongeval veroorzaakt doordat hij achter het stuur zit te appen, kan overigens een nog zwaardere straf verwachten. Heeft het slachtoffer ‘slechts’ lichamelijk letsel, dan kan de rechter maximaal drie jaar celstraf opleggen. Heeft het ongeval een dodelijke afloop, dan kan de dader maximaal zes jaar de cel in.

Ook andere ‘hufterige’ gedragingen op de weg moeten volgens Grapperhaus veel harder aangepakt worden. Hij wil bijvoorbeeld voor doorrijden na een ongeval en rijden onder invloed maximaal een jaar celstraf kunnen geven. Nu is de maximale straf voor deze misdaden nog drie maanden. Ook wil hij een nieuw soort verkeersdelict invoeren: zeer gevaarlijk rijgedrag zonder gevolgen. Daarvoor moeten rechters volgens Grapperhaus maximaal twee jaar gevangenisstraf kunnen geven.

De nieuwe regels gelden overigens niet voor mensen die hun telefoon in de auto in een houder bedienen. De rechter bepaalde woensdag dat dat wel mag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.