Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 23 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Meer gemeenten gaan over tot hertelling van stemmen

Naar aanleiding van klachten zullen in een aantal gemeenten de stemmen uitgebracht tijdens de gemeenteraadsverkiezingen opnieuw worden geteld. Het gaat onder andere om de gemeenten Amersfoort en Bergen op Zoom.

In Bergen op Zoom zagen twee kandidaten, van de PvdA en van de lokale Lijst Linssen, tot hun verbazing dat ze volgens de officiële uitslag geen stemmen hadden gekregen, terwijl ze op zichzelf hadden gestemd en ook de stem van hun partners hadden gekregen. Volgens de voorlopige uitslag is de lokale GBWP de grootste partij met tien zetels, gevolgd door VVD met vijf en Lijst Linssen met vier zetels.

Bezwaar

In Amersfoort maakte het CDA vrijdag bezwaar tegen de uitslag van de verkiezing, omdat een restzetel aan hun neus voorbij ging. Volgens de partij scheelde het maar één stem. De gemeente zegt dat het om een verschil van een tot vijf stemmen gaat.

Het CDA heeft nu vijf zetels. Als de partij recht heeft op een restzetel staan ze gelijk met de VVD en GroenLinks, die ieder zes zetels bekleden. D66 is in Amersfoort de grootste met zeven zetels.

Kleine marges

Eerder werd al bekend dat in Maastricht, Venray, Rijswijk, Medemblik, Beek (Limburg) en Zeewolde de stemmen opnieuw worden geteld. Daar kwam vrijdagmiddag ook nog de Limburgse gemeente Stein bij. Die besloot tot hertelling omdat een verschil van één stem tussen het aantal kiezers en het aantal stembiljetten aan het licht was gekomen. Omdat de marges tussen partijen er zeer klein zijn, kunnen er gevolgen zijn voor de zetelverdeling. Dat was ook in Maastricht de afweging.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.