Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 mrt 2018
Leestijd: 3 minuten

Maak je ontlasting nuttig

Met je bevalling niet alleen leven geven maar ook nog een leven redden? Dat kan als jij je navelstrengbloed doneert. En zo kan je nog veel meer doneren. Je ontlasting bijvoorbeeld.

Gisteren werd bekend dat er een groot tekort is aan eiceldonaties. Voor 1000 euro kan jij je eicellen afstaan zodat onvruchtbare vrouwen toch kinderen kunnen krijgen. Maar je kan nog veel meer afstaan om andere mensen te helpen. Met het afstaan van bloed zijn we al wel bekend maar wist jij dat je ook je ontlasting, moedermelk en navelstrengbloed af kan staan? Metro zet op een rij wat jij al levend allemaal kan afstaan en waarom dit nodig is.

Bloed

Niet bang voor naalden en wel bereid om mensen te helpen? Dan zit je goed met het doneren van je bloed. De bekendste en populairste donatie. Momenteel geven ongeveer 400.000 vrijwilligers een aantal keer per jaar bloed. En het is niet zo moeilijk: nadat je bent getest en goedgekeurd ontvang je eens in de zoveel tijd een brief van Sanquin met de vraag of je weer langs komt. Na een halfuur en een halve liter bloed minder ontvang jij je welverdiende koekje en kan je even uitrusten. Met dit halfuurtje eens in de zoveel tijd kan je daadwerkelijk levens redden.

Haar

Ook daar is nog veel vraag naar. Raakt je haar ondertussen bijna de grond of ben je klaar voor een nieuwe coupe? Dan kan je het doneren aan verschillende haarstichtingen. Dit wordt dan meestal gebruikt om pruiken van te maken voor mensen die hun haar zijn verloren door chemotherapie.

Sperma

De meeste mannen hebben meer dan genoeg gezond sperma. Als je tussen de 18 en 45 jaar bent en maandelijks bereid bent omte doneren kan je anderen verblijden met het ouderschap van een zeer gewenst kind.

Moedermelk

Als je pas bent bevallen en meer dan genoeg melk voor je eigen kindje hebt kan je de keuze maken een beetje melk af te staan. Dit wordt dan minimaal een keer in de acht weken opgehaald door een koerier. Deze moedermelk wordt dan gebruikt voor kinderen wiens moeder geen of onvoldoende melk produceert.

Navelstrengbloed

Als verse moeder kan je niet alleen je moedermelk afstaan maar ook direct na de geboorte van je kindje het navelstrengbloed. Dit is mogelijk in het ziekenhuis. In plaats dat de navelstreng wordt weggegooid gebruiken ze de bloedvormende stamcellen die hierin zitten voor stamceltransplantaties.

Ontlasting

Misschien niet al te smakelijk maar je kan er een boel mensen mee helpen. Dit kan bij de zogenaamde ‘poepbank’. Mensen met speciale darmaandoeningen kunnen met jouw gezonde darmflora weer normaal naar het toilet.

Stamcellen

Kunnen zowel via het bloed of beenmerg gedoneerd worden. Als je jezelf aanmeldt als stamceldonor is de kans dat je ook daadwerkelijk wordt opgeroepen best klein. Dit omdat er een juiste match moet zijn. Stamcellen worden constant in je lichaam vervangen dus je kan ze prima missen en ze worden zo weer aangemaakt. Met het afstaan van je stamcellen kan je bijdragen aan het herstellen van zieke of beschadigde organen.

Plasma

Dit kan je geven aan de wetenschap. Je plasma wordt dan gebruikt om medicijnen van te maken. Daarnaast wordt het ook gegeven aan patiënten die plasma nodig hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.