Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 22 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Kabinet moet wet aanpassen met deze uitslag’

Hoewel de definitieve uitslag van het raadgevend referendum nog niet binnen is, stellen organisaties als Amnesty International en Bits of Freedom dat de regering de wet niet zomaar ongewijzigd kan laten. Bits of Freedom (BoF) spreekt van een „glasheldere boodschap”.

„Miljoenen mensen door heel Nederland hebben hun stem laten horen en tegen de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten gestemd. Het kabinet kan niet om deze uitslag heen en moet de wet verbeteren”, stelt de organisatie die zich inzet voor internetvrijheid en privacy.

Voorsprong

Ook Amnesty International dringt met verwijzing naar de vele tegenstemmen aan op aanpassingen. Met 92,4 procent van de stemmen geteld, staan de tegenstanders op een kleine voorsprong: 48,8 procent van de mensen die hun stem uitbrachten, vinkte ‘tegen’ aan in het stemhokje, 47,3 procent stemde voor en 4 procent bracht een blanco stem uit. Het voorlopige opkomstcijfer is 51,4 procent.

BoF vindt onder andere dat het onwenselijk is dat veiligheidsdiensten communicatie van gewone burgers mogen onderscheppen en gegevens die nog niet zijn geanalyseerd mogen uitwisselen met andere landen. Als de wet niet wordt aangepast, willen BoF en andere critici proberen dat via de rechter af te dwingen.

„Gegevens van mensen die geen bedreiging zijn voor de nationale veiligheid moeten niet stelselmatig en op grote schaal verzameld en geanalyseerd kunnen worden”, stelt ook Amnesty. Directeur Eduard Nazarski noemt de wet een „ernstige bedreiging” voor onze mensenrechten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.