Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 8 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Jongen (14) vermoordt ouders: 12 maanden cel

De veertienjarige jongen uit het Friese dorp Katlijk die vorig jaar zijn beide ouders doodstak met een mes, heeft twaalf maanden jeugddetentie en jeugd-tbs opgelegd gekregen. Dit is de maximale straf die de kinderrechter aan een veertienjarige kan opleggen. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

Volgens de rechtbank in Leeuwarden is juridisch gezien sprake van een dubbele moord, omdat de jongen al langere tijd van plan was om zijn vader (63) en moeder (62) te vermoorden. Hij had messen geslepen en een vluchtplan gemaakt.

Uren gewacht

De inmiddels bijna vijftienjarige jongen stak op 25 september zijn ouders op de overloop van hun woning in de hals, nadat hij daar anderhalf uur met een mes in de hand had zitten wachten. De jongen wilde na zijn daad ook zelfmoord plegen. Uit psychologisch onderzoek is naar voren gekomen dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is.

De zaak werd drie weken geleden achter gesloten deuren behandeld omdat de jongen minderjarig is. De zoon had kort na zijn aanhouding zijn daad al toegegeven.

Het echtpaar werd dood gevonden in hun woonboerderij in Katlijk, een dorp met circa zeshonderd inwoners. De zoon die hen neerstak was de jongste van drie kinderen. Het gezin was niet in beeld bij hulpverleningsinstanties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.