Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 19 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Is de winter nu écht voorbij? Het lijkt er wel op!

Het lijkt erop alsof de ‘Siberische beer‘ eindelijk is getemd. Na een flink koude periode, klimmen de temperaturen in Nederland weer naar de dubbele cijfers. De laatste speldenprik van de winter zal vannacht plaatsvinden. Het KNMI verwacht sneeuw en ijzel en heeft code geel afgegeven voor het hele land.

Na vannacht lijkt het klaar te zijn met de vorst. Deze week zitten de temperaturen echter in de lift, dinsdag zal het een graad of zeven worden en naar verwachting stijgt dit in het weekend zelfs door naar een graad of tien. Met de start van de lente in aantocht, lijkt het weer ook iets minder guur te worden.

Het KNMI waarschuwt voor gladheid ©KNMI

Winter van 2018

Koning Winter heeft zichzelf op de valreep van het seizoen toch nog tweemaal laten zien. Er zijn ook meerdere ijsdagen gemeten, eind februari sneuvelden er zelfs kouderecords. Is de winter van 2018 hiermee een hele strenge? Niet echt. Het Hellmann-getal, de score die een indicatie geeft van hoe ‘streng’ een winter is komt op dit moment uit op 33,9.

Het label ‘strenge winter‘ wordt pas gegeven bij een score van 300 of meer. Was het dan een koude winter? Nee ook niet, dit geldt bij een score van boven de 100. Als er geen hele rare dingen meer gebeuren dan zal de winter van 2018 de boeken in gaan als een zachte winter.

De strengste winter van na de eeuwwisseling was die van 2010 met een Hellmann-getal van 94,7. 2014 was de zachtste winter ooit gemeten, de score bleef toen haken op nul. Sinds het begin van de metingen is er driemaal een strenge winter geweest, dit gaat om de winters van 1947, 1963 en 1942.

2018 had drie ijsdagen. We spreken van een ijsdag wanneer de temperatuur in De Bilt ook overdag niet boven het vriespunt uitkomt. Even ter illustratie. In 1947 waren er maar liefst 49 ijsdagen. In bijna de gehele maand februari kwam de temperatuur niet boven nul uit. Er kon toen ook, logischerwijs, een Elfstedentocht worden gereden.

Prepare Season 7 GIF by Game of Thrones - Find & Share on GIPHY

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.