In het nieuws

Het avontuurlijke leven van Pie

Fotograaf Pie Aerts is zelf ook best wel fotogeniek

Foto van 'Iris Hermans'

20 MRT 2018

Pie kiest na heftige burn-out voor de fotografie en legt mens, dier en landschap op intense wijze vast. Op Instagram is zijn ‘slow photography’ zeer geliefd: hij heeft ruim 117.000 volgers.

#perfectpair op @pie_aerts

Uniek

Er is weleens verwarring over zijn naam. Zo wordt-ie regelmatig aangesproken als taart, „en in het Chinees ben ik een scheet!” Niet altijd heel chill, verklapt Pie die naar z’n opa is vernoemd. Toch kleeft er een extreem groot voordeel aan zo’n bijzondere naam: Pie Aerts komt welgeteld een keer voor op deze aardbol. Geen dubbelgangers dus, en bijna onmogelijk om zo’n naam te vergeten. Wat weer handig blijkt voor social media, want zoekt en gij vindt Pie meteen (@pie_aerts); zo’n 117.000 anderen gingen je al voor. Ook zijn @because.people.matter, waar hij mensen indringend en vooral heel echt op de foto zet, wordt steeds populairder.

Fotograaf Pie Aerts houdt van mensen en hun verhalen: @because.people.matter

Volle bak voor fotografie

We hebben afgesproken in Vondel3, waar Pie een gemberthee bestelt en tussen neus en lippen nog even een tip deelt (gember meekoken in het water) en waar hij aan exact hetzelfde tafeltje zit als zo’n veertig dagen geleden. „Ik heb hier mijn baas verteld dat ik voor de fotografie koos.”

In Vondel3, aan hetzelfde tafeltje als waar hij onlangs zijn baan opzegde

Twee liefdes...

De in Maastricht geboren Amsterdammer had het allemaal dik voor elkaar: een topbaan bij Ahold, een huis vlak bij het Vondelpark en zelfs twee grote liefdes. Met zijn Jessica is hij al tien jaar samen, met zijn hobby al sinds zijn achttiende. Zo’n zes keer per jaar ging hij op reis voor de fotografie, waarna hij weer knallend hard al het andere werk inhaalde.

En/en

Niet en/of, maar en/en: het was nooit een kwestie van kiezen bij Pie, hij deed het gewoon allemaal. „Ondanks dat het goed ging, vroeg ik me weleens af of ik niet de knop in moest drukken en echt voor fotografie moest kiezen, of dat ik het de rest van m’n leven zou moeten blijven combineren.” De bomen groeiden tot in de hemel, maar de bomen in het park naast hem had hij eigenlijk nog nooit gezien. En toen ging het mis. 9 april 2017 was de dag die zijn leven voor altijd zou veranderen. „Ik kreeg een burn-out, echt een hele heftige. Ik kon niet eens meer naar de koelkast lopen, ik was helemaal kapot.”

Zijn foto's zuigen je zo ergens in, in de Lofoten Eilanden bijvoorbeeld

Nu

Het herstel ging gestaag en het Vondelpark werd z’n beste vriend. „Elke dag liep ik daar en ik hoorde voor het eerst de vogels fluiten.” Hij pakte z’n camera en maakte voor de eerste keer in tien jaar foto’s in Nederland en voelde aan alles dat hij naar dat stemmetje moest luisteren, of in zijn geval de klik van een camera. „Het klinkt supercliché, maar in plaats van om alleen maar naar de toekomst te kijken, heb ik geleerd om in het nu te leven. Daar vind je het geluk.”

Bingo!

Waar andere kinderen vroeger buskruitten, kon Pie zich urenlang vermaken met tekenen en het juiste lijnenspel en de perfecte compositie vinden. Van zijn vader, zelf ook dol op fotografie, kreeg hij zijn eerste camera en op zijn 18e vertrok hij naar China. De taal sprak hij nog nauwelijks, toch was er contact met de bevolking. „Door mijn camera, die werkte als communicatiemiddel.” Talloze reizen volgden hierna, want dat de fotograaf de smaak te pakken had van het fotograferen van mensen, dieren, landschappen, dat mag een understatement worden genoemd. Tussen de reizen door studeerde hij aan de Hogere Hotelschool in Maastricht, deed een Master Economie en ontmoette daar Jessica. Liefde op het eerste gezicht. Voor hem dan, knipoogt hij, „maar na een date of tien was het bingo!”

Drone

In 2016 gingen zijn drone-beelden over Zaandam in de ochtendmist viral en zat hij bij RTL Late Night. Een keerpunt, blikt hij terug. „Ik raakte bekend bij een groter publiek in een periode waarin voor velen landschapsfotografie van saai naar spannend veranderde.”

Hoe laat?

Om z’n nek een ketting met drie stenen die een ’positieve impact’ hebben. „Ik vond dat vroeger maar zweverige bull-shit”, en hij moet even lachen, „maar ik vind het nu wel interessant om te kijken of het werkt.” Waarschijnlijk wel, getuige zijn ontspannen houding en vriendelijke blik. Om zijn pols een horloge dat 6: 47 AM aangeeft, terwijl het zo’n vijf uur later is. Hij staat nog op Dubai-tijd, grapt hij. „Of toch Alaska?”

Fotograaf Pie Aerts houdt van mensen en hun verhalen: @because.people.matter

Slow is lekker

De fotograaf vliegt zo veel mogelijk de wereld rond om de mooiste beelden te schieten en zijn intense foto’s trekken je als vanzelf het landschap in, of laten je tegenover het dier of de persoon staan. Een gevoel van rust overvalt je en dat is best lekker, in deze ’snelle tijd’ waar Insta-filters en more is more lijken te overheersen. „Ik houd er niet van om moeilijk te doen”, haalt hij zijn schouders op, „ik wil graag alles laten zien zoals het is.”

Klikkick

Uren posten, beroofd en/of bedreigd worden, achter mensen aan rennen en soms zelfs op je knieën of ze op de foto willen... Nee, het leven van een fotograaf gaat niet over rozen, bekent de fotograaf met een best wel fotogenieke glimlach, „maar als het dan eenmaal lukt en je de foto hebt geschoten, dan geeft dat een onbeschrijfelijke kick.”

Wereldreis

Samen met zijn grote liefde Jessica gaat Pie op wereldreis

22 maart vertrekt hij met Jessica, die ook haar baan heeft opgezegd, op wereldreis. Louter chillen op theeplantages, hiken op vulkanen en mediteren bij walvissen wordt het niet. Ze gaan erheen met een doel. Hij fotografeert, zij schrijft, „we delen een liefde voor het vertellen van verhalen.” Een van de opdrachtgevers is de Amsterdamse fotoboekenwinkel Mendo, waarmee hij zijn eerste boek zal maken voor uitgeverij TeNeues. „Ik bladerde als kind al door die boeken”, zo besluit de avontuurlijke Pie, „echt een jongensdroom die uitkomt.”


Vaker gedetineerden met laag IQ en drugsverslaving

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

21 MIN

Nederlandse gevangenissen zien steeds vaker gedetineerden met een (licht) verstandelijke beperking, psychische problemen en drugsverslaving.

Ook het aantal ouderen met uiteenlopende chronische ziektes neemt toe, blijkt uit een onderzoek van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Lange wachttijden


Vijf vragen over het coronavirus

Vijf vragen over het coronavirus

Vijf vragen over het coronavirus / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

1 UUR

Het coronavirus houdt de wereld nog steeds in zijn greep. Dagelijks komen er meer patiënten en sterfgevallen bij, en duikt het virus ook vaker in Europa op. Vijf vragen over het virus. 

Metro zet de feiten op een rijtje.

Waar komt het virus nu vandaan?


Dit zijn de meest gulle landen ter wereld

We geven vooral aan goede doelen / Pexels

Foto van 'Metro'

1 UUR

Nederland staat misschien bekend als gierig land. Maar als het om goede doelen gaat valt het best mee. We staan op nummer acht in de lijst van meest gulle gevers.

Dat blijkt uit de World Giving Index van de Charities Aid Foundation (CAF). Voor het tiende editie van het onderzoek heeft de Engelse organisatie onderzocht welke landen het meeste aan anderen geven. Daarvoor werden 1,3 miljoen mensen uit 128 landen ondervraagd.

Onderzoek over decennium


Fiets leasen aantrekkelijker gemaakt
Likeability of5

Fiets leasen aantrekkelijker gemaakt

Foto's: Van Moof

Foto van 'Metro'

2 UUR

Goed nieuws voor Nederlanders die voor hun woon-werkverkeer de fiets gebruiken. Per 1 januari 2020 zijn de regels voor het leasen van een fiets namelijk fiscaal aantrekkelijker geworden.

In dit artikel een beknopte uitleg en de laatste e-bike trends.

De oude regeling versus de nieuwe regeling


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Brexit-documenten ingeleverd bij EU

De papieren zijn nu echt ingeleverd / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

De Britse permanente vertegenwoordiger bij de EU, Tim Barrow, heeft woensdag de documenten die het vertrek van het Verenigd Koninkrijk juridisch regelen ingeleverd bij de EU. Hij bracht het zogeheten instrument van ratificatie persoonlijk naar het gebouw van de Europese Raad.

Als het Europees Parlement later op de dag zijn goedkeuring geeft aan het terugtrekkingsakkoord, zullen de 27 overblijvende EU-regeringen er schriftelijk nog formeel groen licht voor geven. Het Verenigd Koninkrijk verlaat de EU vrijdag om middernacht. De Britse permanente vertegenwoordiging in Brussel wordt dan omgedoopt tot ‘UK Mission to the European Union’. Tim Barrow gaat verder als EU-ambassadeur in plaats van permanente vertegenwoordiger.

Relatie met EU


Delphine Boël 2.0: man zegt kind van prins Charles te zijn

Delphine Boël 2.0: man zegt kind van prins Charles te zijn

Delphine Boël 2.0: man zegt kind van prins Charles te zijn / ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

De 71-jarige prins Charles, eerste in lijn voor de Britse troonopvolging, heeft met zijn vrouw Camilla geen kinderen. Althans, voor zover bekend. Een 53-jarige Brit is er echter van overtuigd dat hij het geheime liefdeskind van het stel is. 

Simon Charles Dorante-Day weet het zeker: hij is de geheime zoon van Charles en Camilla. Daar is hij zo zeker van, dat hij inmiddels Delphine Boël achterna is gegaan en een rechtszaak heeft aangespannen. Van Boël werd onlangs bekend dat ze het bastaardkind van de Belgische koning Albert II is.

Volgens Dorante-Day heeft hij tot en met achttien maanden bij de koninklijke familie gewoond. Daarna werd hij geadopteerd door een koppel wiens ouders altijd voor de Britse koningin hebben gewerkt. Zijn oma zou hem keer op keer hebben verteld dat hij de zoon van Camilla en Charles is. „Ze hintte er niet op, ze vertelde het me gewoon", vertelt Dorante-Day aan New Idea


We hadden dit jaar één van de warmste januari's ooit

Voor een dagje strand is het dan wel weer wat koud / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:24

We konden bijna weer een nieuw record bijschrijven. Afgelopen januari was namelijk één van de warmste januarimaanden ooit gemeten.

Met gemiddeld 6,1 graden, tegen 3,1 normaal, was het anti-winters zacht, blikt Weeronline terug. De gemiddelde temperatuur levert een zesde plek op in de lijst met warmste januarimaanden. Recordhouder blijft januari 2007 met een gemiddelde van 7,1 graden.

12,9 graden op 14 januari


Slimme camera's moeten racisme in stadion terugdringen

KNVB bondsgebouw in Zeist / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:09

Slimme camera's en een app om racisme op de tribune te melden. Deze maatregelen kondigen de KNVB en het kabinet volgende week aan om racisme in het voetbal tegen te gaan.

Betrokken partijen zeggen dat de plannen op 8 februari gepresenteerd zullen worden. De bedoeling is dat het maatregelenpakket eind deze week af is.

Ook andere maatregelen


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


'Minderjarigen niet opsluiten in politiecel'

Gevangenissen moeten kindvriendelijker / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:14

Een verdachte die nog minderjarig is, moet niet worden opgesloten in een politiecel. In plaats daarvan moet een kind op een meer kindvriendelijke plek worden vastgezet, pleit de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ).

Het is geen goede zaak dat de kinderen in een normale politiecel terechtkomen tussen volwassen arrestanten, vindt de raad.

Maximaal een nacht


Rutte en Schouten om tafel met boeren over stikstof

Boeren hebben vorig jaar diverse keren actie gevoerd uit onvrede over de regels / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:39

Premier Mark Rutte en minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) praten woensdag met zowel natuurclubs als boeren over de stikstofproblematiek.

Eerder spraken de bewindspersonen apart met natuurorganisaties en boeren, maar het kabinet wil de partijen die in het stikstofdebat vaak tegenover elkaar staan samenbrengen. Farmers Defence Force schuift niet aan. In het AD stelt zegsman Jeroen van Maanen dat het een „vertoning voor de bühne" wordt.

Informeel


Enorme brand op industrieterrein in Aalten

In Aalten woedt een enorme brand / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:04

Zeker tien bedrijven in Aalten kunnen woensdagochtend de deuren niet openen vanwege de brand op een industrieterrein in de Gelderse plaats. Bij de brand komt veel rook vrij en de betreffende bedrijven hebben daar de hele nacht in gestaan.

De lucht is er volgens een woordvoerder van de brandweer dermate slecht dat het niet verstandig is dat werknemers weer aan de slag gaan.

Pleinen schoonvegen


Kwaliteit ouderenzorg straks lastig te waarborgen

De kwaliteit van ouderenzorg is niet te waarborgen / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 07:49

Het gaat moeilijk worden de kwaliteit van de zorg voor ouderen te handhaven in de nabije toekomst. Door onder andere vergrijzing zijn de kwaliteitsnormen in verpleeghuizen niet te handhaven.

Er zijn pijnlijke maatregelen nodig om de ouderenzorg in Nederland uitvoerbaar te houden. Daar is geld noch personeel voor. Dat zegt Ronald Schmidt van branchevereniging Actiz tegen de Volkskrant, namens de vierhonderd aangesloten ouderenzorginstellingen.

Miljarden euro's extra


Ver-van-mijn-dijk-show: nu weinig natte zorgen

Een mooi idyllisch en typisch Hollands beeld, toch denkt een op de vijf Nederlanders dat ons land over een eeuw al voor een groot deel onder water staat / ANP

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 07:30

Een kwart eeuw geleden ging het bíjna mis, maar we maken ons nu niet echt zorgen over een overstroming door dijkdoorbraak. Al blijft het natuurlijk ook wel koffiedijkkijken wat er met de waterstand gebeurt. 

Precies 25 jaar geleden is het water tot aan de lippen in het Nederlandse rivierengebied. De waterstand stijgt na zware regenval, de dijken beginnen te schuiven en bewoners worden dringend verzocht te vertrekken. In de kritieke dagen en nachten die volgen evacueren 250.000 mensen uit dorpen als Ochten en hele streken als de Betuwe en verzetten militairen, boeren en burgers bergen werk. Een strijd tussen mens en natuur. Zakken met tonnen zand worden als laatste redmiddel tegen de bijna doorbrekende dijken gegooid. Dan daalt het waterpeil en is het overstromingsgevaar geweken. De mensen kunnen na ruim een week weer naar huis.

Met z'n allen in 1995 / ANP


Drie mensen in Nederland getest op coronavirus

Drie mensen in Nederland getest op coronavirus

Drie mensen in Nederland getest op coronavirus / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Er zijn in Nederland tot nu toe drie mensen getest op het coronavirus. Volgens het ministerie van Volksgezondheid was het bij alle drie loos alarm. 

In ieder geval twee van hen hadden klachten en waren in de omgeving van de Chinese miljoenenstad Wuhan - het epicentrum van de uitbraak - geweest.

Het ministerie van Volksgezondheid van de deelstaat Beieren heeft dinsdagavond bekendgemaakt dat er in Duitsland wel drie nieuwe gevallen zijn vastgesteld. Het gaat om drie patiënten die bij hetzelfde bedrijf werken als de man bij wie het virus maandag werd vastgesteld. Ze zijn waarschijnlijk besmet geraakt door een Chinese collega, die daar een cursus volgde.


Holocaustfoto's ingekleurd ter nagedachtenis

Holocaustfoto's ingekleurd ter nagedachtenis

Holocaustfoto's ingekleurd ter nagedachtenis / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Ingekleurde foto's van gevangenen in concentratiekampen laten je niet los. En dat was ook precies het doel van de fotoserie: het moest dienen als harde herinnering aan de onmenselijkheid die men elkaar aan heeft gedaan. 

Ter gelegenheid van de 75-jarige bevrijding van Auschwitz heeft de 31-jarige fotorestaurateur Tom Marshall een aantal foto's van gevangenen in Auschwitz 'ingekleurd'. „Dit was het meest hartverscheurende project waar ik ooit aan heb gewerkt", schrijft hij op zijn site.


Kobe Bryant uren na dood beschuldigd van verkrachting

Kobe Bryant uren na dood beschuldigd van verkrachting

Kobe Bryant uren na dood beschuldigd van verkrachting / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Actrice Evan Rachel Wood heeft basketballer Kobe Bryant uren na zijn dood beschuldigd van verkrachting. De actrice krijgt inmiddels behoorlijk wat kritiek voor haar kiezen. 

„Wat er gebeurd is is tragisch. Ik vind het verschrikkelijk voor Kobe's familie. Hij was een sportheld, maar hij was ook een verkrachter. Die waarheden kunnen naast elkaar bestaan", tweette Wood.


Delphine Boël kan nu als prinses door het leven

Delphine Boël kan nu als prinses door het leven

Delphine Boël kan nu als prinses door het leven / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Met het erkennen van zijn bastaarddochter heeft de Belgische koning Albert II ervoor gezorgd dat Delphine Boël zichzelf voortaan prinses mag noemen. 

Ook haar kinderen krijgen het recht om zichzelf prins of prinses te noemen, weet Frederik Swennen, hoogleraar familierecht aan de UAntwerpen.

Dat gaat eigenlijk in tegen de wijziging van het koninklijk besluit in 2015. Toen besloot regering-Michel dat alleen nog kinderen van de huidige koning Filip en zijn troonopvolgster zich nog zo zouden kunnen noemen. Dan zou Boël dus buiten de boot vallen.


Vernietigen elektronica beste wismethode

Vernietigen elektronica beste wismethode

De shredder | Foto: Sander Oord

Foto van 'Quincy Brouwer'

GISTEREN

Op de Europese dag van de privacy konden mensen hun oude harde schijven, geheugenkaarten, usb-sticks, tablets en smartphones veilig laten vernietigen.

Het doel van de Data Privacy Day is om het bewustzijn bij mensen te vergroten en best practices voor privacy en gegevensbescherming te promoten. Daarom bood XS4ALL aan alle data van mensen veilig te wissen, want wat blijk, je oude computer of telefoon gewoon bij het grofvuil zetten, kan nare gevolgen hebben.

Tas vol elektronica