In het nieuws

Het avontuurlijke leven van Pie

Fotograaf Pie Aerts is zelf ook best wel fotogeniek

Foto van 'Iris Hermans'

20 MRT 2018

Pie kiest na heftige burn-out voor de fotografie en legt mens, dier en landschap op intense wijze vast. Op Instagram is zijn ‘slow photography’ zeer geliefd: hij heeft ruim 117.000 volgers.

#perfectpair op @pie_aerts

Uniek

Er is weleens verwarring over zijn naam. Zo wordt-ie regelmatig aangesproken als taart, „en in het Chinees ben ik een scheet!” Niet altijd heel chill, verklapt Pie die naar z’n opa is vernoemd. Toch kleeft er een extreem groot voordeel aan zo’n bijzondere naam: Pie Aerts komt welgeteld een keer voor op deze aardbol. Geen dubbelgangers dus, en bijna onmogelijk om zo’n naam te vergeten. Wat weer handig blijkt voor social media, want zoekt en gij vindt Pie meteen (@pie_aerts); zo’n 117.000 anderen gingen je al voor. Ook zijn @because.people.matter, waar hij mensen indringend en vooral heel echt op de foto zet, wordt steeds populairder.

Fotograaf Pie Aerts houdt van mensen en hun verhalen: @because.people.matter

Volle bak voor fotografie

We hebben afgesproken in Vondel3, waar Pie een gemberthee bestelt en tussen neus en lippen nog even een tip deelt (gember meekoken in het water) en waar hij aan exact hetzelfde tafeltje zit als zo’n veertig dagen geleden. „Ik heb hier mijn baas verteld dat ik voor de fotografie koos.”

In Vondel3, aan hetzelfde tafeltje als waar hij onlangs zijn baan opzegde

Twee liefdes...

De in Maastricht geboren Amsterdammer had het allemaal dik voor elkaar: een topbaan bij Ahold, een huis vlak bij het Vondelpark en zelfs twee grote liefdes. Met zijn Jessica is hij al tien jaar samen, met zijn hobby al sinds zijn achttiende. Zo’n zes keer per jaar ging hij op reis voor de fotografie, waarna hij weer knallend hard al het andere werk inhaalde.

En/en

Niet en/of, maar en/en: het was nooit een kwestie van kiezen bij Pie, hij deed het gewoon allemaal. „Ondanks dat het goed ging, vroeg ik me weleens af of ik niet de knop in moest drukken en echt voor fotografie moest kiezen, of dat ik het de rest van m’n leven zou moeten blijven combineren.” De bomen groeiden tot in de hemel, maar de bomen in het park naast hem had hij eigenlijk nog nooit gezien. En toen ging het mis. 9 april 2017 was de dag die zijn leven voor altijd zou veranderen. „Ik kreeg een burn-out, echt een hele heftige. Ik kon niet eens meer naar de koelkast lopen, ik was helemaal kapot.”

Zijn foto's zuigen je zo ergens in, in de Lofoten Eilanden bijvoorbeeld

Nu

Het herstel ging gestaag en het Vondelpark werd z’n beste vriend. „Elke dag liep ik daar en ik hoorde voor het eerst de vogels fluiten.” Hij pakte z’n camera en maakte voor de eerste keer in tien jaar foto’s in Nederland en voelde aan alles dat hij naar dat stemmetje moest luisteren, of in zijn geval de klik van een camera. „Het klinkt supercliché, maar in plaats van om alleen maar naar de toekomst te kijken, heb ik geleerd om in het nu te leven. Daar vind je het geluk.”

Bingo!

Waar andere kinderen vroeger buskruitten, kon Pie zich urenlang vermaken met tekenen en het juiste lijnenspel en de perfecte compositie vinden. Van zijn vader, zelf ook dol op fotografie, kreeg hij zijn eerste camera en op zijn 18e vertrok hij naar China. De taal sprak hij nog nauwelijks, toch was er contact met de bevolking. „Door mijn camera, die werkte als communicatiemiddel.” Talloze reizen volgden hierna, want dat de fotograaf de smaak te pakken had van het fotograferen van mensen, dieren, landschappen, dat mag een understatement worden genoemd. Tussen de reizen door studeerde hij aan de Hogere Hotelschool in Maastricht, deed een Master Economie en ontmoette daar Jessica. Liefde op het eerste gezicht. Voor hem dan, knipoogt hij, „maar na een date of tien was het bingo!”

Drone

In 2016 gingen zijn drone-beelden over Zaandam in de ochtendmist viral en zat hij bij RTL Late Night. Een keerpunt, blikt hij terug. „Ik raakte bekend bij een groter publiek in een periode waarin voor velen landschapsfotografie van saai naar spannend veranderde.”

Hoe laat?

Om z’n nek een ketting met drie stenen die een ’positieve impact’ hebben. „Ik vond dat vroeger maar zweverige bull-shit”, en hij moet even lachen, „maar ik vind het nu wel interessant om te kijken of het werkt.” Waarschijnlijk wel, getuige zijn ontspannen houding en vriendelijke blik. Om zijn pols een horloge dat 6: 47 AM aangeeft, terwijl het zo’n vijf uur later is. Hij staat nog op Dubai-tijd, grapt hij. „Of toch Alaska?”

Fotograaf Pie Aerts houdt van mensen en hun verhalen: @because.people.matter

Slow is lekker

De fotograaf vliegt zo veel mogelijk de wereld rond om de mooiste beelden te schieten en zijn intense foto’s trekken je als vanzelf het landschap in, of laten je tegenover het dier of de persoon staan. Een gevoel van rust overvalt je en dat is best lekker, in deze ’snelle tijd’ waar Insta-filters en more is more lijken te overheersen. „Ik houd er niet van om moeilijk te doen”, haalt hij zijn schouders op, „ik wil graag alles laten zien zoals het is.”

Klikkick

Uren posten, beroofd en/of bedreigd worden, achter mensen aan rennen en soms zelfs op je knieën of ze op de foto willen... Nee, het leven van een fotograaf gaat niet over rozen, bekent de fotograaf met een best wel fotogenieke glimlach, „maar als het dan eenmaal lukt en je de foto hebt geschoten, dan geeft dat een onbeschrijfelijke kick.”

Wereldreis

Samen met zijn grote liefde Jessica gaat Pie op wereldreis

22 maart vertrekt hij met Jessica, die ook haar baan heeft opgezegd, op wereldreis. Louter chillen op theeplantages, hiken op vulkanen en mediteren bij walvissen wordt het niet. Ze gaan erheen met een doel. Hij fotografeert, zij schrijft, „we delen een liefde voor het vertellen van verhalen.” Een van de opdrachtgevers is de Amsterdamse fotoboekenwinkel Mendo, waarmee hij zijn eerste boek zal maken voor uitgeverij TeNeues. „Ik bladerde als kind al door die boeken”, zo besluit de avontuurlijke Pie, „echt een jongensdroom die uitkomt.”


Kabinet stuntelde met voorspelling van energienota

Mona Keijzer geeft toe dat er verouderde informatie gebruikt is ©Wikimedia Commons, Femke Teussink, Provincie Overijssel

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Het is je wellicht al opgevallen; de kosten van gas en elektra zijn per 2019 behoorlijk gestegen. Toch werd dit najaar nog voorspeld dat de kosten hiervan wel mee zouden vallen. Wat ging er mis?

Bij het voorspellen van de lasten in 2019, maakte het kabinet gebruik van verouderde en foutieve gegevens. Hierdoor heeft de prognose nooit geklopt en is er dus sprake van een gigantische fout. Dit geeft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken toe tijdens een debat in de Tweede Kamer. Woedende kamerleden reageren verbolgen op de fout van het kabinet.

Rooskleurige plaatjes


Jongeren starten actie om ouderenzorg te verbeteren

'Minder protocollen, meer zorg', hiervoor pleiten de jongeren. ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Een groep studenten en oud-studenten die twee jaar lang samen met ouderen in een zorginstelling in Utrecht woonden, zijn een manifest gestart waarin ze pleiten voor betere ouderenzorg.

Bij wijze van experiment werden er studenten bij de ouderen in het gebouw gevestigd, zij schrokken zo van de leefomstandigheden van de senioren dat ze besloten om in actie te komen. Samen stelden zij het manifest 'Geef ouderen hun stem terug', hierin pleiten zij voor een humaner zorgstelsel waarin de oudere weer centraal komt te staan.


Waarom Emma en Tom niet zonder HelloFresh kunnen

Waarom Emma en Tom niet zonder HelloFresh kunnen

In samenwerking met HelloFresh en Global Savings Group

GISTEREN

Emma (31) en Tom (34) wonen sinds kort in Haarlem, waar ze net hun eerste huis hebben gekocht. Emma en Tom delen hun ervaring met HelloFresh.

Emma: „We hebben allebei een leuke, maar drukke baan. In het weekend is het wat ons betreft dan ook tijd voor ontspanning. Lekker uit eten, naar de film, een weekendje weg... Helaas willen de boodschappen er met dit drukke schema nog wel eens bij inschieten. Dat resulteerde op een gegeven moment te vaak in avonden waarop er maar weer lukraak eten werd besteld. Ik was er klaar mee, het kostte op een gegeven moment zoveel geld! Op mijn werk vertelde een collega over HelloFresh. Zij had net haar eerste box besteld. Ik dacht dat wil ik ook wel proberen."

Waarom Emma en Tom niet zonder HelloFresh kunnen

Wolvenkoppel vestigt zich definitief op de Veluwe

Niet de wolf uit dit verhaal ©Pexels

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Na wat incidentele bezoekjes aan ons land, lijken wolven het hier wel te waarderen. Een wolvin beschouwt de Veluwe inmiddels als haar thuis en er is eveneens een mannetje in de buurt.

„Nu er niet alleen een wolvin maar ook een wolf rondloopt in het noordelijk deel van de Veluwe, zijn er in mei misschien wel jonge wolfjes'', zegt Glenn Lelieveld van Wolven in Nederland. ,,Dit is het begin van een roedel.'' Volgens de provincie is het mannelijke DNA dat is gevonden het allereerste teken van een wolvenmannetje in het gebied.

Wolvin GW998f


Win de nieuwe smartphone OPPO AX7 t.w.v. €249,-!

Foto van 'Metro'

17 FEB 2019

De nieuwe OPPO AX7 gaat woensdag 20 februari officieel gelanceerd worden en wij mogen er 1 weggeven! De AX7 heeft ‘killer-features’ waaronder 4GB RAM, 64GB ROM-geheugen, een grote 4230mAh batterij, een 16MP voorcamera, Hyper Boost voor optimale snelheid en hij ziet er vooral erg stylish uit. Vul hieronder jouw gegevens in en wie weet ben jij binnenkort eigenaar van een OPPO telefoon:


Gruwelijke Tinderdate: Ze wilden vingers afsnijden

Tinder/ANP

Foto van 'Naomi Defoer'

GISTEREN

Waar er normaal een potje bowlen, Netflix & Chill of een biertje op het programma staat bij een Tinderdate, dacht de date van Ruben Vanhees (33) daar heel anders over. De Belg stond vorige week doodsangsten uit toen hij tijdens zijn date werd ontvoerd, afgeperst en vastgehouden. Na drie dagen wist hij te ontsnappen in z'n boxershort. „Dat ik nog leef, is een klein wonder", vertelt hij aan het Belgische HBVL

Elektrische schokken

De Maaseikenaar woonde tijdelijk voor zijn werk in het Colombiaanse Medllin en ontmoette zijn date Thalia in Bello, ten noorden Medellin. Die hem, na een leuk gesprek, uitnodigde bij haar tante. „We zijn eerst naar mijn flat gereden om een telefoon-oplader op te pikken en een paar biertjes uit de koelkast te halen", zo vertelt hij. „Thalia pakte ook een dekentje van mijn bed. Dan kon ik bij haar tante blijven slapen als het laat werd. Colombianen nodigen graag en vaak mensen uit, dus ik stelde mij daar op dat moment geen vragen bij.”


"Pakistaanse vlag is het beste wc-papier ter wereld"

Een opmerkelijk zoekresultaat op Google ©Wikimedia Commons

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Wanneer je op Google afgelopen weekeinde 'best toilet paper in the world' intikte bij de zoekfunctie voor afbeeldingen, kreeg je massaal plaatjes te zien van de groene vlag met de witte halve maan van Pakistan.

De gemanipuleerde zoekresultaten zijn vermoedelijk een vergelding vanuit India. In dat land is protest uitgebroken nadat er in de betwiste gebieden van Kashmir tientallen soldaten om het leven kwamen, zo schrijft de BBC.

Trollactie


Oh nee, gaat de zonnewijzer uitsterven?

Oh nee, gaat de zonnewijzer uitsterven?

/ Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar de Engelse expert Frank King luidt dan nu toch de noodklok: hij is namelijk bang dat de zonnewijzer uit gaat sterven. Het is moeilijk op jonge mensen geïnteresseerd te krijgen voor de zonnewijzer, vertelt hij aan de BBC. 

Obsessie in tijd

Hij noemt zichzelf tijd-liefhebber. de 76-jarige Cambridge geleerde. Hijzelf is het wiskundig brein achter een aantal van 's lands mooiste uurwerken. Maar het aantal mensen dat nog begrijpt hoe die uurwerken precies werken is schaars.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

11 DEC 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Vanillevla FrieslandCampina is geen 'vanillevla'

Vanillevla of vanillearomavla? ©Wikimedia commons

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De Reclame Code Commissie heeft zuivelbedrijf FrieslandCampina op de vingers getikt, omdat hun product Optimel Vanillevla 'misleidend' zou zijn. De vla van het Nederlandse zuivelbedrijf zou vanwege de verpakking en de benaming de indruk wekken dat het product daadwerkelijk vanille zou bevatten.

Omdat dit niet het geval is, overtreedt FrieslandCampina de wet, zo meent de Reclame Code Commissie. Of het ook gevolgen gaat hebben moet nog blijken, uitspraken van deze commissie hebben geen bindend karakter.

Misleiding


Bestuurder grasmaaier vervolgd voor dodelijk ongeluk

ANP

Foto van 'Naomi Defoer'

GISTEREN

De 29-jarige man die vorig jaar per ongeluk het zesjarige meisje Fleur van Amerongen doodreed in Kampen met een grasmaaier, wordt vervolgd.

De machine kwam niet direct tot stilstand, toen de bestuurde remde toen hij een kind zag vallen. Het meisje kwam vervolgens onder de wielen van de machine terecht en overleed enkele dagen later aan de verwondingen.

Niet veilig


Brexit-chaos: parlementariërs verlaten Labour-partij

Deze 'leave' is alvast een feit/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zeven leden van de Britse Labourpartij splitsen zich af van de parlementsfractie in het Lagerhuis. Ze zijn ontevreden over de koers van de grootste Britse oppositiepartij, die wordt geleid door Jeremy Corbyn.

Independence Group

De Labourleden, die zichzelf de Independence Group noemen, maakten maandagochtend hun besluit bekend tijdens een persconferentie. Politica Luciana Berger zei „beschaamd" te zijn over wat ze omschreef als „institutioneel antisemitisme'' binnen de partij, die herhaaldelijk is opgeschrikt door antisemitische incidenten. Partijleider Corbyn heeft steeds ontkend een antisemiet te zijn.


'Goede richtlijnen nodig voor verjongingsinjecties'

Injectienaald/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Betere orgasmes, een dikke bos haar en een jongere huid. Dat zou de bedoeling zijn van zogeheten 'verjongingsinjecties' waarbij eigen bloedplasma wordt gebruikt. De bijwerkingen? Die zijn niet goed bekend. Daarom moeten er „gedegen onderbouwde richtlijnen" voor de PRP-behandelingen (Platelet Rich Plasma), zo vindt De Gezondheidsraad.

In de richtlijnen moet precies komen te staan hoe de behandeling in zijn werk gaat, welke volgorde er aangehouden moet worden en wat de juiste zorg hierbij is. Bij de zogeheten PRP-behandeling wordt het bloed van de patiënt in een machine gestopt, die vervolgens de bloedplaatjesrijke plasma (PRP) eruit haalt. Door deze substantie vervolgens in de huid te injecteren, worden nieuwe stamcellen aan het werk gezet en dat zou kunnen leiden tot haargroei.

Onduidelijkheid


We staan in de rij om verpleegkundige te worden

ANP

Foto van 'Naomi Defoer'

GISTEREN

Voor de vierde keer op rij hebben zich meer verpleegkundigen ingeschreven dan voorgaande jaren, zo blijkt uit het BIG-register, waar alle individuele beroepen uit de gezondheidszorg in opgenomen worden.

Dezelfde meetlat

Voor toekomstige moeders ook een feestje, want er kwamen ook een aantal verloskundigen bij. Het aantal fysiotherapeuten nam daarentegen af. Mogelijk zou dit liggen aan de beperkingen die zorgverzekeraars de fysiotherapeuten opleggen. „De zorgverzekeraars bepalen hoeveel behandelingen je mag leveren en voor wie. Alles wordt langs dezelfde meetlat gelegd”, zei fysiotherapeut Andres Landman een halfjaar terug tegen EenVandaag. In de praktijk gaat het er anders aan toe volgens Landman. „Wat bij de ene patiënt prima werkt binnen tien behandelingen, duurt bij de ander net iets langer. Fysiotherapeuten worden daarnaast doodgegooid met vragenlijsten en uit pure noodzaak vul je die in je vrije tijd in, zonder dat de patiënt erbij is. Veel collega’s gooien de handdoek in de ring en ook ik twijfel."


Musicalster geëlektrocuteerd na klim in bovenleiding

Elektriciteitsmast/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

In België is de pas achttienjarige musicalster Arne Decock overleden. Dit gebeurde in de nacht van zaterdag op zondag nadat hij onder toeziend oog van een vriendin in een elektriciteitsmast naast een spoorweg klom.

3.000 volt

De jongen raakte daarbij de bovenleiding, waarop een spanning van 3.000 volt staat. Hij viel uit de paal naar beneden, maar was vermoedelijk al voordat hij de grond raakte overleden aan de schok, dat meldt Het Laatste Nieuws.


Nagel en vinger moeten dronkenlap verraden

Nagels/Colourbox

Foto van 'Naomi Defoer'

GISTEREN

Maastrichtse wetenschappers gaan onderzoeken hoe ze aan het haar, de nagels of urine kunnen zien of en hoeveel iemand drinkt. Dat moet leiden tot betere behandelingen voor leverpatiënten en mensen met drankproblemen.

Enkele uren zichtbaar

Nu wordt alcohol gemeten via de adem (blazen) en het bloed. Het grote probleem hiervan is dat alcohol via deze weg maar enkele uren zichtbaar is. Daarom gaan onderzoekers zich nu richten op het haar, de vingernagels en urine. Alle drie zouden sporen van de stof ethyglucuronide (EtG), die alcohol afbreekt, moeten bevatten waaraan je kan zien of iemand de dagen of maanden ervoor alcohol heeft gedronken.


Bereid je alvast voor: dinsdag wéér een supermaan

Bereid je alvast voor: dinsdag wéér een supermaan

Zo moet het er dinsdagavond uitzien / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

We zijn nauwelijks bekomen van de superbloedmaan, of de volgende supermaan staat alweer op het programma. Heb je je telescoop alvast bij de hand?

Begin van de avond

Dinsdagavond is de volle maan veel groter dan normaal en schijnt het maanlicht feller dan bij een gebruikelijke volle maan. Volgens Weeronline komt dat doordat het hemellichaam dichter bij de aarde staat dan een gemiddelde volle maan. Gemiddeld is de afstand tussen de maan en de aarde 384.000 kilometer, bij een supermaan is dat 'slechts' 357.000 kilometer.


Sluiting dreigt voor scholen in krimpregio's

ANP

Foto van 'Naomi Defoer'

GISTEREN

De organisatie voor Voortgezet Onderwijs (VO-raad) is bang dat middelbare scholen in de krimpregio's binnenkort verleden tijd zijn. Ze wil daarom dat de overheid meer geld gaat investeren in de middelbare scholen daar, zo zegt voorzitter van de raad Paul Rosenmöller in het Algemeen Dagblad.

Te ver reizen

Vanwege een tekort aan leerlingen dreigt er sluiting voor scholen in Friesland, Groningen, Overijssel, Gelderland, Zeeland en Limburg. Dit zou betekenen dat kinderen in de toekomst niet meer op hun fietsje naar school kunnen, omdat ze te ver naar school moeten reizen. Minister van Onderwijs Arie Slob trok vorig jaar al aan de bel en riep de scholen op om meer met elkaar te gaan samenwerken.


Likeability of3

'Belastingdienst moet rekening houden met kinderen'

Kinderopvang/Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Niet voor het eerst heeft de Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer hard uitgehaald naar de Belastingdienst. Het gaat hierbij om de kinderopvangtoeslag, die in 2014 geschrapt werd voor 200 gezinnen.

Trouw heeft een brief in handen van Kalverboer aan de Belastingdienst, waarin de organisatie onder andere wordt verweten geen rekening te hebben gehouden met de belangen van de kinderen bij het afschaffen van de toeslag. Dit is in strijd met het Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK).

Vernietigend rapport


dislike
user_b813bdc1492e6438db65972a8444f71a0ece22af_avatar