Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

GroenLinks komt met drie aanpassingen voor Aftapwet

Op 21 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Je kunt die dag echter niet alleen je stem uitbrengen op het raadslid naar keuze, maar daarnaast ook stemmen voor of tegen de nieuwe Inlichtingenwet.

Als de wet weinig steun krijgt, moet het volgens GroenLinks op drie punten worden aangepast. „Een van de grote problemen met het Oekraïne-referendum was dat het vooraf onduidelijk was waar een ‘nee’ toe zo leiden”, aldus Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg.

Duidelijkheid

Het Kamerlid komt daarom met een alternatief voor de inlichtingenwet. „Om de inzet van het referendum duidelijk te maken.” In het alternatief laat zij zien dat er drie aanpassingen gedaan moeten worden.

Er mag alleen gericht communicatie worden afgetapt door de inlichtingendiensten. Verder mag geen ongelezen informatie worden gedeeld met buitenlandse diensten en moeten de journalistieke bronbescherming en het medisch beroepsgeheim worden gewaarborgd.

Aantasting van privacy

De Wet op de inlichtingen-en veiligheidsdiensten zal ruimere toegang bieden tot digitale informatie via de kabel. Tegenstanders vrezen dat hierdoor de privacy zal worden aangetast.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.