Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 23 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Donorwet over iets meer dan een week officieel

Het licht is op groen voor de nieuwe donorwet. Het kabinet heeft er vrijdag voor gezorgd dat de wet erdoor is. Met de nieuwe donorwet is iedereen in beginsel orgaandonor, tenzij hij of zij bezwaar aantekent.

Over een dag of tien zal de wet in het staatsblad worden gepubliceerd, laat minister Bruno Bruins (Medische Zorg) weten. Dan is de wet officieel. De financiële dekking is nog niet rond, maar Bruins garandeert dat dat goedkomt. „Er zal een budget gevonden worden, al zal dat nog eventjes duren.” Bruins ging niet in op de vraag waar het geld vandaan moet komen.

Publieksvoorlichting

De uitvoering van de donorwet, een initiatiefwet van D66, kost circa 60 miljoen euro. Dat geld is nodig voor ICT-kosten en voor publieksvoorlichting.

De Eerste Kamer ging weken geleden al akkoord met de donorwet. maar het duurde lang voor het kabinet die behandelde. Dat wekte argwaan bij onder anderen senaatsvoorzitter Ankie Broekers-Knol, die wilde weten waarom het zo lang duurde. Bruins onderstreepte vrijdag dat de wet pas in 2020 ingaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.