Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 9 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Baas van Schiphol: mijn opvolger moet een man zijn

Schiphol moet binnenkort op zoek naar een nieuwe CEO. De huidige baas, Jos Nijhuis, vindt dat hij gewoon opgevolgd moet worden door een man. Dat roept hij een dag na Internationale Vrouwendag.

Balans

De luchthaven geeft volgens Nijhuis de voorkeur aan een topman omdat er anders meer vrouwen dan mannen in de raad van bestuur zitten. Dat staat vrijdag te lezen in de Volkskrant.

Een Schiphol-woordvoerder licht toe: ‘Momenteel is de verhouding twee om twee. Schiphol streeft ernaar dat voor de balans zo te houden.’ Die balans was eerder reden om tijdens de zoektocht naar een nieuwe cfo alleen vrouwelijke kandidaten uit te nodigen.

Schaap met vijf poten

De raad van commissarissen van Schiphol benoemt de opvolger van Jos Nijhuis ‘na consultatie van de aandeelhouders’. Dat zijn er vier, waarvan de staat met 70 procent van de aandelen de grootste is. Minister Wopke Hoekstra van Financiën moet de commissarissen namens de staat laten weten of de nieuwe kandidaat-ceo zijn goedkeuring kan wegdragen.

„Ik ga niet alle uitspraken van iedereen bij elke staatsdeelneming becommentariëren", aldus Hoekstra in een reactie op de uitspraak. „We zijn bij Schiphol zoals op veel plekken op zoek naar een schaap met vijf poten. Maar ik ga het verder aan de raad van commissarissen laten wanneer ze daar uitspraken over doen.”

Genoeg vrouwtjes

„Een groot flauwekulverhaal”. Dat vindt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) van de uitspraak van Nijhuis. Het staat Nijhuis vrij dit soort uitspraken te doen, aldus de minister, maar zij vindt het „een slecht verhaal”. „Er wordt nergens bezwaar gemaakt als er in een raad van bestuur meer mannen zitten dan vrouwen. Ik vind het echt onzin.”

Ook elders in Den Haag werd geërgerd – en af en toe sarcastisch – gereageerd op de redenering van Nijhuis. „Zo is het wel genoeg met de vrouwtjes’’, schertst PvdA-leider Lodewijk Asscher op Twitter. Zijn partijgenoot Henk Nijboer heeft een debat aangevraagd. Kamerlid André Bosman (VVD) noemt de „voorkeur voor mannelijke bestuurders negentiende-eeuws’’. Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) spreekt van een „quotum voor mannen”. „De nieuwe baas van Schiphol wordt een man omdat 50% vrouwen de max is. Is 50% mannen dan ook het maximale?”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.