In het nieuws

Likeability of 6

72 procent wil vervuilende auto uit de stad

Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

2 MRT 2018

Een overgrote meerderheid van de inwoners van grote steden wil dat hun gemeente meer doet tegen luchtvervuiling en de uitstoot van CO2. Dat blijkt uit onderzoek dat I&O Research heeft uitgevoerd in opdracht van Milieudefensie.

Maar liefst 72 procent van de ondervraagden ziet vervuilende auto's het liefst verdwijnen uit de binnenstad. Van tweederde mag de auto wijken voor fietsers en groen. Slechts tien procent wil dat de auto juist meer ruimte krijgt. „In de stad is de auto echt op zijn retour", zegt Anne Knol van Milieudefensie. „Steeds meer mensen realiseren zich hoe vervuilend auto's zijn en dat we met de ruimte in de stad veel leukere dingen kunnen doen."

I&O Research vroeg 3244 inwoners van de twintig grootste gemeenten naar hun ideeën over mobiliteit en ruimtegebruik. Daardoor zijn de gegevens representatief voor de gemiddelde mening van stadsbewoners.

Nadelen

Een negatief geluid komt uit de hoek van winkeliers. Zij zijn bang dat de binnenstad onbereikbaar wordt. Anti-autobeleid maakt dat consumenten zich minder welkom voelen, zegt Detailhandel Nederland. „Zeker als er geen goede ov-verbinding is of als die consument grote aankopen wil doen'', zegt voorzitter Guido van Woerkom. Dat politieke partijen in hun verkiezingsprogramma's aansturen op een binnenstad met weinig auto's vindt hij een slechte zaak. Parkeerplaatsen en parkeergarages opdoeken is „desastreus als je dat niet goed begeleidt''.

Een aantal steden wereldwijd is al autovrij. Metro zette de leukste autovrije steden op een rij voor als je eens een kijkje wil nemen. Wellicht zien grote steden in Nederland er binnenkort ook zo uit.

1. Giethoorn

Giethoorn. Foto: Pixabay

Dichtbij huis, in de kop van Overijssel, vinden we het kleine dorpje Giethoorn. De charmante waterstreek wordt ook wel het Venetië van Nederland genoemd, want verplaatsen doe je hier per boot. In het dorp vind je alleen fietspaden en water. Auto's zie je er niet, wel boten, fietsen en wandelschoenen.

2. Gent

Gent. Foto: Pixabay

Ietsje verder van huis vinden we Gent. Onze zuiderburen hebben het idee van autovrije steden al eerder doorgekregen en in de binnenstad van Gent verplaatst je je nu met de fiets of het openbaar vervoer.

In 1996 besloot de gemeente auto's uit de stad te verbannen om een einde te maken aan de eeuwige files en milieuvervuiling te verminderen. Toeristen kunnen nu rustig ronddwalen over de Belgische straten.

3. Hydra

Op het Griekse eiland Hydra vind je helemaal geen gemotoriseerde voertuigen (behalve vuilniswagens). Toeristen en bewoners komen op het eiland aan per boot en kunnen dan te voet of met een ezel verder.

Hydra Island. Foto: Commons

4. Dubrovnik

Mocht je in Kroatië zijn, neem dan eens een kijkje in Old Town Dubrovnik. Buiten de historische muren van dit stadsgedeelte vind je auto's, maar het gedeelte binnen de muren staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Gemotoriseerde voertuigen zijn in dit gedeelte verboden. Dit maakt de oude binnenstad een voetgangersoase in wat 'De Parel van de Adriatische Kust' wordt genoemd.

Dubrovnik. Foto: Flickr

5. Fire Island

Je zou het bijna niet geloven, maar zelfs een gedeelte van New York is autovrij. Op Fire Island, dat tegenover Long Island ligt, zijn auto's niet welkom. Het is één van de weinige autovrije plekken in de Verenigde Staten.

Het eiland is meer dan veertig kilometer lang en jezelf verplaatsen doe je er te voet, met de fiets of met een golfkarretje.

Fire Island. Foto: Flickr


like
user_e3d60270cc66ca0b82dc32f3fe4d8ac1d08f51f5_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

300+

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas
Likeability of 3

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een peuter van twee jaar oud is vrijdagavond overleden na enige tijd onder water te hebben gelegen bij recreatieplas Funbeach in Panheel, Midden-Limburg.

Hulpdiensten kregen omstreeks half zeven een melding dat er iets mis was. Omstanders die het kind uit het water haalden, begonnen met reanimeren en hulpdiensten namen even later de reanimatie over. De peuter overleed enige tijd later in een ziekenhuis in Roermond.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en gaat uit van een noodlottig ongeval. Over de identiteit van het slachtoffer, en of het gaat om een jongen of een meisje, zegt de politie niets.


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

1k+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 2

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

1k+

Camera videoBijna hele familie komt om bij bootongeluk Missouri

Bij het bootongeluk kwamen vrijdag 17 mensen om het leven. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:30

Twee opvarenden van de rondvaartboot die vrijdag kapseisde in de Amerikaanse staat Missouri, hebben bij het ongeluk negen familieleden verloren. De familie zat in totaal met elf mensen op de boot, maar alleen een vrouw en haar neefje overleefden het ongeluk.

Tia Coleman, de vrouw die het ongeluk overleefde, vertelde aan de Amerikaanse zender Fox 59 haar verhaal: „Ik verloor al mijn kinderen, ik verloor mijn man, ik verloor mijn schoonmoeder, ik verloor mijn schoonvader, ik verloor mijn oom, ik verloor mijn schoonzus - ze was mijn vriendin - en ik verloor mijn neef.”

Geen reddingsvesten


Views

400+

17-jarige Nederlander vermist aan Gardameer

Het Gardameer in Italië. / Pixabay

Foto van 'metronieuws'

2 UUR

Al meer dan dertig uur zijn de ouders en vrienden van de 17-jarige Koen van Keulen op zoek naar hem. De jongen uit Soest kwam donderdagnacht niet terug na een avondje stappen aan het Gardameer in Italië.

Avondje uit

Een shuttlebus bracht Koen en zijn vrienden donderdagnacht terug naar hun camping. Terwijl Koens vrienden uitstapten bij de juiste halte, wilde Koen nog even blijven zitten. Zijn vader vertelt tegen het AD dat de jongen een halte verder zou zijn uitgestapt en toen teruggelopen zou zijn naar de camping.


Views

300+