Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 12 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Verraderlijke gladheid zorgt voor files in het land

Voor iedereen die de gordijnen nog niet open heeft: het is glad in het land. Vooral in het midden en noorden van Nederland zijn snelwegen bevroren en dat zorgt voor ongelukken en files, meldt de Verkeersinformatiedienst (VID).

Door de winterse buien en bevriezing van natte wegdelen heeft het KNMI voor alle provincies behalve Zeeland deze ochtend code geel afgegeven. Voor de noordoostelijke provincies geldt die waarschuwing de hele dag. De VID verwacht door de gladheid meer ongelukken dan normaal en opstoppingen op plaatsen waar je normaal lekker door kunt rijden.

De grootste file als gevolg van het weer staat maandag rond 08.00 uur op de A28 tussen Zwolle en Amersfoort. Daar gleed een busje tegen de vangrail. In beide richtingen is de vertraging meer dan een half uur, zegt een woordvoerder van VID.

Winterse neerslag

Ook de N207 bij Waddinxveen is in beide richtingen afgesloten na een ernstig ongeval. Op de A12 bij Westervoort en de A2 bij Utrecht gebeurden ook ongevallen. Op sommige plaatsen is in korte tijd een behoorlijke hoeveelheid sneeuw of hagel gevallen. Op plaatsen waar de temperatuur onder het vriespunt is, is het verdwijnen van de witte neerslag afhankelijk van de gladheidsbestrijders. Boven de rivieren is flink gestrooid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.