Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 22 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Tweede Kamer stemt referendum weg

De leden van de Tweede Kamer hebben donderdag het raadgevend referendum weggestemd. Regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie én oppositiepartij SGP steunen de afschaffing.

De oppositie was tegen het afschaffen van het referendum en heeft zich hier dan ook fel tegen verzet. Het mocht helaas niet baten. In totaal stemden 76 Kamerleden voor de afschaffing, en 69 leden tegen de afschaffing.Ook een referendum over de afschaffing zelf komt er niet meer. De complete oppositie inclusief de SGP had dit nog wel mogelijk willen maken.

Maar één keer

De SGP is tegen referenda, maar vindt de manier waarop D66-minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken de afschaffing er doordrukt staatsrechtelijk „niet zuiver” is. Ollongren trekt de wet met terugwerkende kracht in.

Sinds het raadgevend referendum bestaat is het maar één keer in de praktijk gebracht. Dat was in 2016, toen een meerderheid tegen het Oekraïne-verdrag stemde. Er komt nog wel een referendum over de ‘aftapwet’, die de inlichtingendiensten meer mogelijkheden geeft om dataverkeer via de kabel te onderscheppen.

Eerste Kamer

Tegenstanders van afschaffing van de zogeheten wet-Hillen proberen ook nog een referendum af te dwingen, maar het is nog de vraag of zij genoeg steun verzamelen.

De Eerste Kamer moet zich nog over de afschaffing buigen. Ook daar heeft de regeringscoalitie de kleinst mogelijke meerderheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.