Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 26 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Tukkers steken houtkachel aan na melding gaslucht

Een Enschedees echtpaar maakte zondag melding van een gaslucht in hun woning. Hierop kwam een monteur van de gaswacht polshoogte nemen. Zonder centrale verwarming het huis warm houden met het koude weer buiten is best een prestatie, maar de bewoners hadden hier iets ‘slims’ op verzonnen.

Tot grote ontsteltenis van de monteur zeiden de Tukkers zonder blozen dat ze dit zelf hadden opgelost door de houtkachel aan te zetten. Met vuur. In een huis waar een gaslucht werd gemeld. GEAS-monteur Frank Wes noemt het incident ‘levensgevaarlijk en lachwekkend’ tegelijk. Hij deelde zijn verhaal met de Tubantia.

Wes deelde deze bizarre ervaring op Facebook ©Dumpert

Darwin award

Bij een gaslek is het belangrijk dat elke vorm van ontsteking vermeden wordt. Zelfs de kleinste vonk – zoals die van de deurbel – kan al voor een ontploffing zorgen. Een houtkachel aansteken is dus niet bepaald een slimme move. Sterker nog; het is levensgevaarlijk.

„Je komt als servicemonteur wel vaker gekke dingen tegen, maar dit was wel heel lachwekkend", aldus Wes tegen het Twentse dagblad. De bewoners maakten melding van een gaslucht in hun woning en staken de houtkachel aan toen het koud werd. Gelukkig voor hen bleek er achteraf niet sprake te zijn van een gaslek. Waarschijnlijk werd de geur veroorzaakt door de keuken van de buren. Wanneer er wel sprake zou zijn geweest van een gaslek had dit tot een grote ontploffing kunnen leiden.

Wat je wel moet doen bij een gaslek? Open ramen en deuren en maak geen gebruik van elektriciteit en open vuur. Schat de situatie in en verlaat het pand. Als iedereen in veiligheid is bel je vervolgens 112.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.