Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Thierry Baudet doet aangifte tegen Ollongren

Thierry Baudet, partijleider van Forum voor Democratie, heeft aangifte gedaan tegen minister Kasja Ollongren van binnenlandse zaken. Baudet meldt dat zaterdagochtend op Twitter. Tijdens een persconferentie Amsterdamse hotel De l’Europe liet het kamerlid weten aangifte te doen tegen de minister voor smaad en laster.

Volgens Thierry Baudet maakt Ollongren zich met haar ‘lasterlijke uitspraken’ schuldig aan ‘demonisering van een volksvertegenwoordiger’. Theo Hiddema, die naast kamerlid ook optreedt als Baudets advocaat, verwacht dat de zaak ‘met enige spoed’ zal worden afgehandeld.

Politiek debat

Ollongren betichtte Baudet vrijdagavond in een lezing van het betrekken van ras in het politieke debat. „De nieuwste afsplitsing van het populisme gaat verder waar Wilders ophoudt. De partij van Baudet lijkt geobsedeerd te zijn door één van de weinige taboes waar ik als progressieve liberaal aan hecht: het praten over rassen in het politieke debat", zei de minister in de Burgemeester Dales Lezing, die ze vrijdagavond uitsprak in Nijmegen.

„Het staat Thierry Baudet uiteraard vrij om aangifte te doen. Maar logischer zou zijn dat hij het politieke debat aangaat. Daar sta ik voor open.”, liet de minister zaterdagochtend via een woordvoerder weten.

Discriminatie

Ollongren verwees naar een omstreden uitspraak van Yernaz Ramautarsing, de nummer twee op de Amsterdamse lijst van FvD. Hij zou ooit in een interview hebben gezegd dat de hoogte van iemands IQ afhangt van het volk waar hij toebehoort en dat Surinamers minder slim zijn dan Nederlanders.

In een debat met Femke Halsema weigerde Baudet afgelopen week afstand te nemen van die uitspraak. „Volgens Baudet was dit een wetenschappelijk debat. Daar wilde hij zich niet in mengen. Zo laat hij het dus onweersproken als zijn partijgenoten openlijk discrimineren op basis van ras", aldus Ollongren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.