Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 16 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

SER: Gelijke verlofregeling voor vader en moeder

De rechten van vaders en moeders met betrekking tot het ouderschapsverlof moeten gelijk getrokken worden. Dat vindt de Sociaal Economische Raad (SER). De SER adviseert om het ouderschapsverlof, het kraamverlof en het partnerverlof samen te voegen.

In de verlofregeling die de SER voor ogen heeft, een ouderschapsverlof voor zowel de moeder als haar partner, kunnen beide ouders minder gaan werken na de geboorte van hun kind. Ze kunnen hiervoor ieder 26 keer het aantal arbeidsuren per week inzetten. Zes weken verlof worden doorbetaald.

Meer dan zes weken

De SER vindt niet dat dit moet leiden tot lastenverzwaring bij de werkgevers. De financiering zou uit de algemene middelen moeten komen.

Vakbond FNV is positief over het advies, maar vindt dat het betaald verlof uiteindelijk langer moet worden dan zes weken. FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha noemt het voorstel van de SER wel „voor Nederlandse begrippen een grote stap in de goede richting”. „Het zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn dat vaders en moeders maximaal worden gefaciliteerd bij de zorg voor kinderen”, vindt hij.

Om tot een betere verdeling van betaalde arbeid en zorg tussen mannen en vrouwen te komen is het volgens de SER belangrijk om vooral in het eerste half jaar na de bevalling het opnemen van betaald verlof te stimuleren.

De vader heeft nu recht op twee betaalde dagen vrij na de geboorte. Het kabinet heeft eerder gezegd dit partnerverlof volgend jaar uit te breiden tot vijf dagen doorbetaald. Per 1 juli 2020 kan de partner vijf weken thuis blijven tegen 70 procent van het salaris, aldus het kabinetsvoorstel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.