Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Relatie tussen Turkije en Nederland ‘ontdooit’

De spanningen in de relatie tussen Nederland en Turkije lijken af te nemen. De laatste weken vinden er gesprekken op hoog niveau plaats om de diplomatieke band tussen Den Haag en Ankara te herstellen.

De Turkse regering is vooral te spreken over de Nederlandse houding ten opzichte van het offensief tegen de Koerden in de Noord-Syrische regio Afrin. Het Turkse ministerie van buitenlandse zaken spreekt vol lof over de woorden van minister Zijlstra van buitenlandse zaken. Hij zei in de Tweede Kamer ‘zeker grond’ te zien voor het Turkse beroep op de zelfverdediging tegen de Koerdische strijdgroepen in Afrin.

Korte ontmoetingen

Nederland en Turkije proberen via korte ontmoetingen hun verstandhouding te verbeteren, meldt Trouw. Twee weken geleden sprak Zijlstra zijn Turkse collega Cavusoglu al in Canada, in de marge van een conferentie over Noord-Korea. Eind vorig jaar hadden beide ministers een korte eerste kennismaking bij een NAVO-vergadering in Brussel.

De relatie tussen Turkije en Nederland kwam vorig jaar maart onder spanning te staan toen de Turkse regering in Nederland campagne wilde voeren voor een referendum over de macht van president Erdogan. De Nederlandse regering wilde dat niet en het kabinet trok uiteindelijk zelfs de landingsrechten voor Cavusoglu’s toestel in. Turkije’s minister van gezinszaken Fatma Kaya besloot daarop toch vanuit Duitsland naar het Turkse consulaat in Rotterdam te rijden. Op last van burgemeester Aboutaleb moest zij onder politiebegeleiding terug.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.