Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 14 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Oud-premier Ruud Lubbers overleden

Voormalig premier Ruud Lubbers is woensdag overleden. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt.

Lubbers stierf op 78-jarige leeftijd in aanwezigheid van zijn vrouw en kinderen in zijn woonplaats Rotterdam. Het ging al een tijdje niet goed met zijn gezondheid.

De uitvaartdienst van Ruud Lubbers is volgende week dinsdag in Rotterdam. Dat heeft een woordvoerder namens de familie laten weten.

Drie kabinetten

Lubbers was minister-president van 1982 tot 1994. Hij leidde drie kabinetten. Voor die tijd was hij onder meer minister van Economische Zaken, lid van de Tweede Kamer en fractievoorzitter van het CDA.

Na zijn loopbaan in de politiek was hij hoogleraar en Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties. Ook was hij twee keer betrokken bij de vorming van een nieuw kabinet als informateur, in 2006 en 2010.

‘Intelligent, wijs en betrokken mens’

Premier Mark Rutte is geschokt door het overlijden van voormalig minister-president Ruud Lubbers. Hij spreekt zijn bewondering uit voor de CDA’er om hoe hij Nederland in de jaren tachtig door slecht economisch weer loodste. ,,Nederland verliest een staatsman met een grote statuur.”

Rutte benadrukt dat zijn voorganger niet alleen iemand was die hij uit zijn jeugd kende ,,maar als informateur in 2010 ook betrokken was bij de vorming van het tweede kabinet Rutte. ,,Ik heb hem toen en later leren kennen als een intelligent, wijs en betrokken mens”, aldus de premier. ,,Mijn hart en gedachten zijn nu bij zijn vrouw Ria, zijn kinderen en kleinkinderen. Hen wens ik alle kracht toe die nodig is om dit grote verlies te dragen.”

Ruud Lubbers als minister-president in 1989. Foto: ANP

,,Ruud Lubbers was daarnaast een overtuigd Europeaan en wereldburger. In een tijd die bol stond van de internationale spanningen heeft hij Nederland internationaal een gezicht gegeven. Tot ver buiten onze landsgrenzen werd hij gezien en gewaardeerd.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.