Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 12 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Ontslag piloot van dodelijke straatrace verboden

Casper van W. mag door Transavia niet op straat gezet worden vanwege zijn betrokkenheid bij een dodelijke straatrace. Dat is de uitspraak die de rechtbank maandag deed. De vliegtuigmaatschappij zegt verrast te zijn door het oordeel en heeft al aangekondigd in beroep te gaan.

„Dat de piloot zich eenmalig extreem gevaarlijk in het verkeer heeft gedragen betekent niet dat hij zijn functie niet zou kunnen uitoefenen. Bovendien was het ongeval al bekend toen Transavia hem in vaste dienst nam", dat is het commentaar van de kantonrechter.

Loosdrecht

Het gaat om een ongeluk uit november 2016 als Van W. samen met zijn vader een straatrace houdt in Loosdrecht. De 19-jarige Fleur komt hierbij om het leven. Van W. kreeg een taakstraf van honderd uur en werd vrijgesproken van dood door schuld. Zijn vader kreeg wel een celstraf van vier jaar wegens zijn aandeel.

Transavia wilde Van W. ontslaan omdat deze actie volgens hen ‘onverenigbaar is met zijn functie als piloot’. In afwachting van de uitspraak was Van W. al op non-actief gesteld, maar dat moet nu teruggedraaid worden. Al komt het hoger beroep er natuurlijk nog aan.

Overtreding, geen misdrijf

Van W. maakte zich schuldig aan ‘het veroorzaken van een gevaar op de weg door veel te hard te rijden in een omgeving waar dit echt niet kan’. Dit wordt echter gekwalificeerd als een overtreding en niet als een misdrijf.

„Dat is niet genoeg om vast te stellen dat de piloot zijn functie niet goed zou kunnen uitoefenen of een gevaar in de lucht zou zijn. Transavia heeft ook geen beleid waaruit blijkt dat ernstige verkeersovertredingen gevolgen kunnen hebben voor het uitoefenen van het beroep van piloot", aldus de rechter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.