Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 22 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

OM gaat tabaksindustrie niet vervolgen

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet af van vervolging tegen de tabaksindustrie, omdat het nergens toe zou leiden. Roken is dodelijk en het ontwerp van sigaretten draagt daaraan bij, maar de tabaksproducenten handelen volgens het OM niet in strijd met de wet- en regelgeving.

Advocaat Bénédicte Ficq had namens longkankerpatiënte Anne Marie van Veen aangifte gedaan tegen de tabaksindustrie van zware mishandeling en valsheid in geschrift.

De afgelopen maanden sloten tientallen organisaties zich aan bij de aangifte tegen vier tabaksproducenten, zoals kinderartsen, gynaecologen, de verslavingszorg en medische centra.

‘Misdadig oogmerk’

Volgens de advocaat van Van Veen vergiftigt de tabaksindustrie de consument met opzet. Honderden toevoegingen maken de sigaret extra verslavend, aldus de aangifte. Daardoor raakt de beginnende roker snel verslaafd en komt de gevorderde er niet of nauwelijks meer vanaf. Dat maakt volgens Ficq dat de tabaksindustrie „een misdadig oogmerk" heeft.

Het OM noemde de zaak eerder ‘juridisch gezien erg complex’. Maar omdat de producenten voldoen aan de eisen die de Europese Tabaksproductenrichtlijn stelt, heeft het OM nu besloten de tabaksindustrie niet strafrechtelijk te vervolgen.

Bijna een kwart van de Nederlandse volwassen bevolking rookt, blijkt uit cijfers van het CBS. Jaarlijks sterven ongeveer 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.