Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 15 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

NOC*NSF informeert toch IOC over zaak-Jillert Anema

Het NOC*NSF heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) alsnog op de hoogte gebracht van de ‘zaak-Jillert Anema’. De sportkoepel heeft dit donderdag besloten nadat de Friese schaatstrainer in de Volkskrant zijn verhaal deed over de affaire die zich vier jaar geleden bij de Winterspelen van Sotsji 2014 afspeelde.

Schending olympische waarden

Namens de Franse ploeg deed Jillert Anema destijds een voorstel aan de Nederlandse teamleiding. Hij bood, als coach van de Franse mannenploeg, de Nederlandse bondscoach Arie Koops aan om de Nederlanders te laten winnen op voorwaarde dat de Franse ploeg gespaard zou worden en zijn pupil Bergsma een plek zou krijgen in de Nederlandse ploeg.

Dit werd geweigerd en Anema kreeg enkele weken na Sotsji 2014 een officiële waarschuwing wegens ‘schending van de olympische waarden’ van NOC*NSF.

Alsnog geïnformeerd

In de eerste instantie had de sportkoepel de zaak afgedaan en niet bij het IOC gemeld. „Nu de zaak door Anema zelf weer via de Volkskrant in de belangstelling is gebracht, hebben we het IOC alsnog geïnformeerd", liet de sportkoepel vanuit Zuid-Korea weten weten.

NOC*NSF houdt er rekening mee dat het IOC eerder over de zaak geïnformeerd had willen worden. „Als nu blijkt dat dit toch had gemoeten? Dan luisteren we goed naar het IOC en gaan we met hen in overleg om te bezien op welke wijze we dat recht kunnen zetten."

De sportkoepel spreek van een ‘weloverwogen keuze voor een passende sanctie’ tegen Anema. Openbaarmaking was daar geen onderdeel van.

De volledige verklaring van NOC*NSF kun je hieronder lezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.