Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 23 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Nieuwsuur stelt reportage Kroon uit om staatsgeheim

Het ministerie van Defensie heeft Nieuwsuur gevraagd een reportage over oorlogsveteraan Marco Kroon niet uit te zenden. Volgens het ministerie zou de reportage staatsgeheimen bevatten en mensenlevens in gevaar kunnen brengen. Nieuwsuur heeft besloten om de publicatie van het verhaal uit te stellen. De actualiteitenrubriek legde het verhaal voor aan het ministerie voor wederhoor, waarna hoofdredacteur Joost Oranje uitdrukkelijk werd verzocht niet over te gaan tot publicatie.

Onrust

Nieuwsuur deed onderzoek naar aanleiding van recente uitspraken van militair Marco Kroon over het doden van een Afghaan in 2007. De reportage gaat onder meer over onrust die is ontstaan onder de Nederlandse commando’s, het Korps Commandotroepen (KCT). Minister Ank Bijleveld schrijft in een mail aan de hoofdredacteur: ,,Naar aanleiding van de door Nieuwsuur verstrekte informatie, zoals geschreven in mailverkeer tussen uw redactie en een van mijn medewerkers, meld ik u dat deze mail (Staats)geheime operationele informatie bevat. Bij publicatie brengt u mensenlevens in gevaar. Om die reden verzoek ik u met klem de informatie niet te publiceren.”

Hoofdredacteur Oranje reageert: ,,Wij kunnen niet inschatten of dit inderdaad zo is, maar kunnen niet anders dan dit verzoek inwilligen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.