Sarah Sitanala
Sarah Sitanala Nieuws 3 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Nederlanders verwaarlozen Nederlandse taal

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) waarschuwt voor de verwaarlozing van de Nederlandse taal en voor overschatting van het belang van de Engelse taal. Dit laat het instituut weten in een rapport dat zij zaterdag publiceert.

Wereldtoneel

Er komen steeds meer burgers bij die de Nederlandse taal niet voldoende beheersen. Vooral ziekenhuizen, overheden en scholen ondervinden hier steeds vaker problemen mee. Hoewel in deze gevallen een tolk ingezet kan worden, is dit geen oplossing voor de lange termijn.

Het rapport waarschuwt er volgens Trouw voor dat het veelvuldig gebruik van de Engelse taal op de lange termijn schadelijk kan zijn voor de Nederlandse samenleving. Daarnaast zou het op negatieve wijze kunnen doorwerken bij de rol van Nederland op het wereldtoneel.

Meer aandacht

De KNAW constateert echter dat er steeds meer waarde wordt gehecht aan de Engelse taal. Dit is onder meer terug te zien in het universitair onderwijs. In het rapport is te lezen dat het Engels internationaal gezien dan wel een belangrijke taal is, maar zeker niet de enige.

Volgens de KNAW moet de Nederlandse taal in het onderwijs en in de samenleving meer aandacht krijgen. Er moet een platform komen dat ervoor zorgt dat de rijkdom die Nederlandse taal heeft beter wordt benut voor de kenniseconomie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.