Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 20 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Mueller klaagt Nederlandse advocaat aan voor leugens

De Nederlandse advocaat Alex van der Zwaan is aangeklaagd door speciale aanklager Robert Mueller die de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen onderzoekt. Van der Zwaan zou in november vorig jaar een valse verklaring hebben afgelegd over zijn werkzaamheden voor de regering van Oekraïne.

Dat blijkt uit een aanklacht van Robert Mueller tegen Van der Zwaan, die dinsdag is uitgelekt in Amerikaanse media. Van Der Zwaan zou gelogen hebben over zijn laatste contacten met Rick Gates, de voormalige campagneleider van Trump. Ook zou hij e-mails waarnaar Mueller en zijn team hadden gevraagd, hebben achtergehouden of gewist.

Russisch en Nederlands

De Nederlander werkte tot 2017 bij het advocatenkantoor Skadden in Londen en is getrouwd met Eva Khan, de dochter van de Oekraïnse-Russische miljardair German Khan.

Van der Zwaan zou de zoon van een Russische moeder zijn en volgens de website van het advocatenkantoor spreekt hij Russisch en Nederlands. Volgens de gegevens van de Britse Kamer van Koophandel is Van der Zwaan Nederlands is.

Mueller onderzoekt de vermeende Russische invloed op de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.