Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 16 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Hof: Terugkeer Insiya is aan Indiase rechters

De ontvoering van de peuter Insiya is meer een zaak van India dan van Nederland. Dat zegt het gerechtshof in Den Haag. Het kan daarom geen besluit nemen over de terugkeer van het driejarige meisje.

Het hof heeft gekeken of India het Haags Kinderontvoeringsverdrag heeft ondertekend. In dat verdrag zijn landen verplicht om ontvoerde kinderen terug te brengen naar het land waar het zou moeten wonen. India heeft dat niet ondertekend en is daarom niet gebonden aan dat verdrag.

Het hof besloot daarom dat het verzoek om Insiya en haar moeder te verenigen door een Indiase rechter moet worden beoordeeld. Ook omdat zij in India al procedures hebben lopen.

In beroep

Insiya werd in 2016 vanuit Amsterdam door haar vader ontvoerd naar India. Ze was toen anderhalf jaar. Eerder had de rechtbank gezegd dat de vader haar moest terugbrengen, maar hij ging in beroep. Het gerechtshof veegt die uitspraak van de rechter nu dus van tafel.

De moeder van het meisje won eerder een belangrijke rechtszaak in India; een familierechter in Mumbia bepaalde vorige maand dat Insiya bij moeder thuishoort en dat zij uiterlijk 27 maart terug moet zijn in Nederland.

‘Hij moet meewerken’

De moeder van Insiya maakt zich daarom niet veel zorgen over de uitspraak van het hof, zegt ze tegen het AD. „We verwachten uiteraard dat hij tegen het besluit van de Indiase rechter in hoger beroep gaat, maar dat hoger beroep heeft geen opschortende werking. Hij moet gewoon meewerken en als hij dat niet doet, krijgt hij automatisch de Indiase politie achter zich aan”, aldus Nadia Rashid tegen de krant. „Het hof in Nederland zegt niet meer dan: nou, dat gaat toch goed. Voer het gevecht maar daar waar het hoort.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.